Heta listan 2018 – trenderna du ska ha koll på

Heta listan 2018 – trenderna du ska ha koll på

Kolhydrater, knallig popkonst och kortkort hår! Här är 10 trender som kommer att prägla ditt 2018.
23 december, 2017

1. Poppis

Andy Warhol och hans knalliga Factory- estetik är modehusens stora inspirationskälla i vår. Bland de designer som låter sig inspireras av hans ikoniska formspråk finns Donatella Versace som gjort en magisk hyllningskollektion till brodern Gianni (läs mer på sid 46!), som låg i framkant med 90-talets popart-uttryck. Även Raf Simons använder coola foto- prints av Andy Warhol i sin kollektion för Calvin Klein, medan Dolce & Gabbana gör en egen tolkning av popart-trenden och Miuccia Prada använder sig av härliga serieinspirerade mönster med en politisk underton i sin set-design och kollektion.

2. Vykort från barndomen

Glöm oupptäckta paradisstränder, djungeläventyr och skräddarsydda extremresor. 2018 längtar vi tillbaka till vår barndoms semestrar. I en nygjord undersökning av bokningssajten Booking.com uppgav närmare häften av de tillfrågade i millennial-kategorin att de drömde om att återuppleva en resa de gjort med familjen som barn.

Botanisera bland vykorten du skickade – per post! – och som trillade ner i brevlådan hos mormor och farfar någon vecka efter att ni var hemma igen. Och boka en nostalgitripp tillbaka till Mallorca, Rhodos eller Cypern.

3. Lajka hajk

Senaste årens globala och monumentala löpartrend ger ringar på vattnet. Nu blickar allt fler nyfiket (eller kallsvettigt?!) mot skyrunning – extremsporten som sker på 2 000–4 000 meters höjd och har inslag av klättring. Svenska bergsatleten och världsmästarinnan Emelie Forsberg släpper boken Skyrunning – drivkraft och motivation den 8 mars.

För alla som föredrar ett mycket lugnare tempo är den trendiga hajken ett passande alternativ. Utbudet av vandringsresor ökar och allt fler i vårt stressade samhälle längtar efter storslagna naturupplevelser till fots.

4. Färgfantasi

Napolitanska citroner och skalbaggsfärgad ögonmakeup – i vår är signalen tydlig, färgspektret på den ledande makeupen är allt annat än blyg. Chanels chefsmakeupartist Lucia Pica har rest hem till italienska Neapel i sin vårkollektion Neapolis. Här kan allt från flagnad färg på byggnader, Medelhavets vatten och eftermiddagsljuset över vulkanen Vesuvius bli en färg till ögon, läppar och manikyr.

5. Naturliga bryn

Nu gör trendpendeln en tvärgir över våra välmålade och kraftiga, markerade ögonbryn. Helnaturligt är looken – och den modiga tar det ett steg längre och helbleker. Tänk 70-talsdiscodoftande à la Gucci eller mer diskret naturligt som hos Max Mara. No brow är the new brow!

6. Höj temperaturen

Efter att ha målat väggarna i olika nyanser av grått och rosa går vi mot varmare tider. Trendsättande Dimore Studios i Milano målar väggarna i jordig aprikos och vi vill genast plocka fram penseln. Gärna matchat med gult och grönt, som på Guccis underbara bricka. Ombonat och hemtrevligt, när världen runt om oss fortsätter att skaka.

7. Den nya svenska supermodellen

28 visningar! Det hann det svenska modellstjärnskottet Oumie Jammeh med inför våren 2018. 22-åringen skickade själv in sin modellansökan till Mikas, som är hennes modersagentur. Om 2016 var året då Oumie satsade på modellandet på riktigt var 2017 året då karriären fullkomligt exploderade. Vi ser fram emot att följa stjärnan in i nästa år. Snart på ett omslag nära dig …

8. Snabba ryck

Plötsligt händer det – de riktigt sportiga solglasögonen som har legat gömda längst in i byrålådans skamvrå det senaste årtiondet är nu det hetaste som finns! Dessa snabba brillor kommer snart att sitta på var och varannan cool modeinfluencers, supermodells och kändis näsa. Vi älskar Stella McCartneys variant.

9. Go pixie!

Från fransarna till håret på helt rätt modell – allt vi vill ha är en pixiecut med långa vippiga fransar à la Ruth Bell på Diors visning inför våren. Den toppmoderna retrokänslan blir vårens inspiration till att klippa håret kort och låta fransarna svepas in i maximalt mycket mascara!

10. Kärleksmums

Det är ingen slump att årets troligtvis mest instagrammade bakverk är The red velvet croissant, storsäljaren från stjärnkonditorn Roy Fares nyöppnade kakmecka Mr Cake i Stockholm. Croissanterna får sin #-vänliga färg av en paste av rödbetspulver och kakao – och smälter i munnen. Trenden att tagga sitt fika – eller för den delen kolhydratspäckade maträtter – är en tvär trendsvängning och revolt mot alla gröna juicer, rawfoodbollar och nyttiga sallader som varit i fokus de senaste åren. Nu får den utfrusna pastan komma in i värmen igen – kanske tack vare en färsk studie som slår fast att människor som äter mycket pasta har en mer hälsosam kosthållning än andra.

Foto: IBL, Mr Cake, Imaxtree

Läs mer:

Så summerar vi hållbarhetsåret 2018 – och här är nästa års trender

Stockholms bästa restaurang, bar och kafé 2018 – Gulddraken

Här är den – årets hetaste frisyr: den korta pagen