Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Hemligheterna bakom second hand-succén Arkivet

11 apr, 2019 
AvJohanna Lejon
Arkivet i Stockholm
Hållbart mode har aldrig varit mer rätt. Nu är det dessutom enklare än någonsin att handla second hand. Men vad ska man tänka på när man handlar i andra hand – och när man säljer sina egna gamla kläder? Vi har pratat med Caroline Hamrin, grundare till second hand-succén Arkivet, som just slagit upp dörrarna till sin nya butik på Östermalm i Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För två år sedan slog Arkivet upp dörrarna i Vasastan. En helt ny typ av second hand-butik såg dagens ljus. Bland kunderna finns, förutom tusentals vanliga Stockholmare, också kända ansikten som Zara Larsson, Emilia de Poret, Ebba von Sydow och Hedda Stiernstedt. Bakom Arkivet står grundaren Caroline Hamrin – som faktiskt levt med second hand-tänket under större delen av sitt liv.

– Jag har en mormor som startade en second hand-butik på 1980-talet, så den har (liksom) funnits med mig nästan hela livet. Jag jobbade extra på helgerna och stod där på lördagarna och räknade kronor… Långt Senare, när mormor gick i pension, tog jag över butiken och drev den i fyra år, berättar Caroline när vi möter henne.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I mormoderns butik lärde sig Caroline vilka utmaningar – och möjligheter – som finns på second hand-marknaden.

– Det handlar mycket om att sålla, att plocka ut, välja, och inte ta in för många varor, slår Caroline fast.

Annons

Historien bakom Arkivet Stockholm

Caroline har en blandad bakgrund, hon har studerat ekonomi i USA där hon även var med och startade ett inredningsföretag, arbetat med retail på ett svenskt klädföretag, men också med rekrytering och inköp. Efter de där fyra åren i sin mormors butik sålde hon den. Men helt klar med att sälja second hand-plagg var hon inte. Efter några år började hon fila på en ny idé – en slags modern second hand-butik med en tydlig profil. Caroline kände att marknaden var redo för en ny sorts second hand-shopping. En butik med ett kurerat utbud, ljus och luftiga lokaler och en snabb omsättning av plagg, skor och accessoarer.

– Jag letade lokal i ett halvt år. Och sedan fann jag en i Vasastan, på Nortullsgatan 33. Så jag slog till.

Arkivet Stockholm
För två år sedan slog Arkivet upp dörrarna till sin första butik – nu har man nyligen öppnat sin andra.

Här ligger Arkivet Stockholm

I dag har Arkivet två butiker i Stockholm – en i Vasastan och en på Östermalm (belägen på Nybrogatan 44). Caroline tänkte noga igenom konceptet innan hon öppnade upp sin första butik. Vad skulle Arkivet stå för, vad ville man förmedla? Vad var hennes unika vision och profil?

Annons

– Jag tycker att Arkivet framförallt har lyckats göra second hand lätt – och roligt. Vi hänger varorna snyggt, har inte så mycket saker, vi presenterar plaggen, skorna och accessoarerna på ett bra sätt. Det ska vara enkelt och lämna in plagg och det ska vara enkelt att handla.

Många andra second hand-butiker har särskilda tider som kunder får lämna in plagg, tider som kan vara svåra att tajma in i sitt eget liv. Så gör inte Arkivet.

– Vi tar alltid emot kläder och inlämningen är öppen alla vardagar, samma tider som butikerna har öppet. För de som har svårt att komma loss dagtid har vi även öppet till 20:00 sista torsdagen varje månad.

Arkivet är en second hand-butik men den både ser ut som, och är, som en helt vanlig butik.

Arkivet Östermalm
Arkivet Stockholm tar emot cirka 300 artiklar dagligen, inlämningen är öppen alla vardagar, samma tider som butikerna har öppet.

”Måste inte vara modekunnig för att hitta godbitarna”

– Vi är noga med vad vi tar in. Vi blandar saker från kedjorna med märkesvaror. Men det som kanske är speciellt för oss är att vi inte in äldre saker. Vi kör inte retro eller vintage. Sakerna vi tar in ska max ha två-tre år på nacken, ungefär, berättar Caroline Hamrin.

Annons

Arkivet mixar märken som tex H&M, & Other Stories, med Rodebjer och Stella McCartney. Varje dag får man in 200-300 artiklar.

– Vi är väldigt noga med vad vi tar in. Vi gör ofta en ganska hård gallring i inlämningen. Vi vill att sakerna ska säljas, kunden ska helst inte behöva hämta tillbaka sina varor.

Synen på second hand har förändrats, upplever Caroline. Det märktes inte minst julen 2018, då det återvunna plagget utsågs till årets julklapp.

– Att handla i andra hand är en livsstil i dag. Man går till pappers- och plastinsamlingen och man går med kläderna till Arkivet. Det som är roligt är även att många kunder använder pengarna de säljer kläder för att köpa nya plagg i butiken. Så där har vi skapat en väldigt hållbar cykel.

På Arkivet behöver kunden inte vara så modekunnig för att hitta godbitarna.

– Så kan de ju vara i andra second hand-butiker, att man måste leta runt lite för att hitta plaggen som har det där lilla extra. Här har vi gjort urvalet åt kunderna, redan från början.

Arkivet Stockholms butik på Östermalm
På Arkivet behöver kunden inte vara så modekunnig för att hitta godbitarna – personalen har redan gjort urvalet.

Många av Arkivets kunder är kring 35 år gamla, mitt i karriären och har små barn.

– Då har man inte så mycket tid, det ska vara lätt för dem att hitta något. Vi har kunder som har bestämt sig för att inte köpa några nya plagg, för att värna om miljön, och då kommer de hit, för vi har allt de kan tänkas behöva.

Annons

Finns det någon inlämning du minns lite extra?

– Kunderna kommer in med otroliga skatter – hela tiden. Och många plagg har sådana härliga historier! Kunderna kan komma in och säga ”jag har haft så roligt i det här plagget på en otrolig fest, nu vill jag att någon annan ska få ha det också”.

Vad ska man tänka på när man säljer plagg second hand?

Vårda plaggen! Ta hand om dem ordentligt – tvätta rätt, vädra, noppa av. Steama och stryk.

Rensa ut! Se till att du kontinuerligt ser över vad du använder och inte. Skänk eller sälj det du inte har på dig. Och gör det inom en tidsram på några år, annars kanske du inte får plagget sålt.

Sätt rätt pris! Arkivet är noga med att inte sätta för höga priset. Kläderna ska också säljas.

Vad ska man tänka på när man köper second hand?

Våga prova nya modeller och färger! Köp inte bara det du brukar – gå in i provrummet och testa loss.

Syna plagget! Arkivet kollar plaggen noga, vid inlämning, men att kasta ett extra öga skadar inte!

Annons

Bildtext: Ingen dag är den andra lik på Arkivet. ”Det är som att jobba som kock och varje dag komma in och få nya råvaror, råvaror man inte har koll på innan”.

Second hand-butikerna du måste ha koll på i Stockholm

Arkivet

Adress: Nybrogatan 44 och Nortullsgatan 33.

Profil: Moderna kläder. Max tre år gamla, cirka. Blandar plagg från kedjor som COS, & Other Stories, Arket och Zara med svenska märken som Rodebjer, Dagmar, Acne Studios och internationella designers som Stella McCartney, Gucci och Prada.

Judits Second Hand

Adress: Hornsgatan 75.

Profil: En av Stockholms mest kända second hand-butiker. Kurerat utbud. Många svenska märken och internationell dyr design.

Stadsmissionen Nytorget

Adress: Skånegatan 75.

Profil: Klassisk second hand-butik. Varierat utbud, men för den som gillar att leta lite finns underbara fynd att hitta!

Humana Second Hand

Adress: Timmermansgatan 23

Profil: Vill du se ut som Rebecca och Fiona? Gå då hit! Här finns kläderna för dig som vill ha 90-talsstilen. Tydlig yngre profil.

Lisa Larsson Second Hand

Adress: Bondegatan 48.

Profil: Underbar butik som rymmer både second hand och vintage. Mängder av kläder – finns något för alla. Men det kan vara lite svårletat, långt ifrån lätt och luftigt med andra ord.

Filippa K Second Hand

Adress: Hornsgatan 77.

Profil: Bara Filippa K-plagg. Gamla plagg och nya till bättre priser. Bra urval. Lättnavigerat.

Läs mer: Elsa Billgrens vintage-guide till shoppingfynden

Foto: Åsa Liffner/Arkivet Stockholm, Emma Svensson

Annons