Höstens trender är en intressant mix av olika årtionden, subkulturer, stilar och uttryck. Här hittar du ELLEs stora trendrapport för modetrenderna hösten 2019. Enjoy!

1. Bourgeois lady

Propert, välklätt och ja, en smula damigt. Man kan väl säga att Hedi Slimanes Celine-visning var spiken i kistan för den urbana streetstilen med fokus på moderna sportkläder. Den största stilikonen i höst är en lady med en elegant, välklädd stil. Det är väldigt bourgeois med inspiration från 1970-talet och ett tidigt 1980-tal. Det är plagg som snygga byxkjolar, knytblusar, kavajer och trenchcoats som sätter looken. Accessoarer som sidenscarfs, snygga axelremsväskor och stövlar är också mitt i prick.

2. Starka färger

Färgstark och monokromt är hösten trendigaste budskap. Färgskalan är hämtad direkt från 80-talet – chockrosa, turkos, mintgrönt och gult. Det är inget för blyga violer för man ska helst matcha från topp till tå. Så härligt! Bryt gärna av med en väska i kontrasterande färg för maxeffekt.

3. Svart gotik

Mitt bland alla poppiga färger och vackra klänningar finns en mörk, romantisk strömning som genomsyrar många modehus kollektioner. Inspirationen är en mix från nygotikens estetik, där svart som färg regerar och den mörka, viktorianska romantiken  med svart spets, figurnära siluetter och mycket drama. Tänk en blandning mellan Marilyn Manson och den gotiska romantiken i Dr Frankensteins monster så sitter det.

4. Läder

Det hetaste materialval för höstens plagg är läder, alla kategorier! Alla färger fungerar – från det klassiskt svarta till crèmevita toner och kolafärgade nyanser. Det bästa med denna trend är att många modehus och märken har tagit fram veganska alternativ till läderlooken. Läderplagg, som uppdaterade gubbbyxor, sexiga läderkjolar och hellånga läderrockar, passar bra in i den stora 80-tals strömningen som dominerar kollektionerna.

5. Herrskrädderi

Crossdressing på catwalken! Vi ser väldigt mycket skräddade herrplagg, som vassa kavajer, snitsiga kostymbyxor och stora oversize-rockar, men allt är tweakat med intressanta detaljer, som markerade midjor, intressanta slaglösningar och puffiga byxor. Det är klassiska material, som ylle, och bland de sobra färgerna dominerar grått och marin. Testa gärna kritstrecksrandigt på kostymen.

Gucci hosttrender 2019

Gucci

Dries van Noten hosttrender 2019

Dries van Noten

Acne studios hosttrender 2019

Acne studios

6. Rutigt

Höstens viktigaste mönsterbild är rutor i alla former: Glencheck, pepita och grungerutan – alla har de ett moment i modehusens kollektioner. Titta bara på franska Dior som har pepprat sin höst med rutigt i alla färger och former och Riccardo Tisci som har dammat av den klassiska Burberryrutan rejält och omarbetar den på ett väldigt kreativt sätt. Och det bästa är att rutigt  passar på alla typer av plagg – ett inkluderande mönster. Toppen tycker vi!

hosttrender 2019

Gucci

Dior hosttrender 2019

Dior

Burberry hosttrender 2019

Burberry

7. Punken lever!

Säsongens soundtrack är definitivt Punkrocker! Vi har inte sett så här mycket nitar sedan Sid Vicious och Sex Pistols dagar på 1970-talet! Dock är finishen mycket mer polerad och det blir nästan haute couture-feeling på de nitbeströdda plaggen. Även om det finns stora liketer mellan vår nutid och 70-talets samhällsproblematik så är det mer designinspiration man söker i punkrörelsen och att man injicerar kollektionerna med en skön punkig attityd.

Alexander McQueen hosttrender 2019

Alexander McQueen

Alexander McQueen hosttrender 2019

Alexander McQueen

Versace hosttrender 2019

Versace

Alexander McQueen hosttrender 2019

Alexander McQueen

8. Blommigt

Blommor är ett annat mönster som vägrar dö – höstsäsongens variant går i skönt mörka toner. Mörkt, romantiskt och riktigt effektfullt.

Prada hosttrender 2019

Prada

Erdem hosttrender 2019

Erdem

Dries van Noten

9. 1980-talet

1980-talet är det årtionde som har influerat modehusens kreatörer allra mest den här säsongen. Det är den starka siluetten med markerade axlar, gärna extra stora, ett bälte åtsnört i midjan och gärna en kortkort kjol eller shorts till det. Långa ben i stövlar och snygg denim är också en bra look i den här trenden. Väldigt glammigt tycker vi!

Saint Laurent hosttrender 2019

Saint Laurent

Isabel Marant hosttrender 2019

Isabel Marant

Alberta Ferretti Isabel Marant hosttrender 2019

Alberta Ferretti

Foto Imaxtree

Följer du säsongernas modetrender?

'); jQuery('#polls-96').detach().appendTo('#polls-96-wrapper'); jQuery('#polls-96-loading').detach().appendTo('#polls-96-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

Läs mer:

10 trendiga nyckelplagg att bära hösten 2019

Satsa på trendiga cowboyboots – stylingtips och shopping

10 voluminösa och trendiga miniklänningar att bära 2019

7 stora bröllopstrender för bruden 2020

ELLEs moderedaktör: Så stylar du den heta militärtrenden 2019