Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Här är Cartiers mest ikoniska kreationer – ELLE listar

01 dec, 2018 
AvJenny Fredriksson
Cartiers klassiska smycken
Är du också nyfiken på ett av världens mest exklusiva varumärken – Cartier? Nu har äntligen det franska lyxvarumärket kommit till Sverige. I början av november slog man upp portarna till den urlyxiga butiken i Stockholm. ELLE listar det franska husets sex mest ikoniska kreationer – från smycken till klockor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Cartier är ett legendariskt juvel- och klockhus i lyxklassen som grundades 1847 i Paris av Louis Françoise Cartier. Det var dock med barnbarnet, också han döpt till Louis, som Cartier fick sitt stora genombrott – i början av 1900-talet. Familjen Cartier har skapat tidlösa smycken och klockor som står sig än i dag och som verkligen är en definition av tidlös lyx!

I och med att Cartier gör moderna klassiker (i form av smycken och klockor) som ständigt är aktuella i sitt formspråk och lika heta nu som när de designades för 100 år sedan så blir det både lyx och hållbarhet i ordets rätta bemärkelse!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Louis François Cartier

1. Love Braclet #mostwanted

1969 skapade den italiensk-amerikanske designern Aldo Cipullo ett armband åt Cartier, som år 2018 är det mest åtråvärda (och mest googlade) armbandet i världen. Inspirationen är ett medeltida kyskhetsbälte –  komplett med lås! Och har man väl satt på sig armbandet sitter det där med hjälp av en låskonstruktion som består av skruvar som man bara får upp med en tillhörande skruvmejsel.

Annons
Cartier love bracelet white gold
Cartier
Cartier love bracelet gold
Cartier
Cartier love bracelet
Cartier
Annons

2. Totemdjur: Panter

Året 1914 var det första gången som Louis Cartier mötte sitt totemdjur: pantern. Då dök djur- och natur nspirationen upp på ett elegant armbandsur i form av ett abstrakt mönster av onyx och diamantpavé-prydd urtavla. Kollektionen har växt och är numera en tidlös ikon för det anrika franska juvel- och klockmärket.

cartier fine jewlery panther
Cartier

Halsband från Cartier år 1926.

Annons
Cartier
Cartier
Cartier
Cartier
cartier panter illustration
Cartier
Annons

Illustration i art deco-stil av George Barbier från 1914 på uppdrag av Cartier.

Cartier

Skisser från Cartiers arkiv på riviga och magnifika panter-smycken.

Annons

3. Tidlös klassiker: Tank Louis Cartier

Mitt under det brinnande första världskriget 1917 skapade Louis Cartier en klocka inspirerad av Renaults nya stridsvagnar. Klockans rena linjer och klassiska design står sig än idag! Många kända personer har burit klockan, till exempel Jackie Kennedy, Andy Warhol och Clark Gable. Ifall du ska sikta in dig på en klockklassiker med ett riktigt bra andrahandsvärde är det några av Tank-modellerna som Louis Cartier, Tank solo eller Tank Française en perfekt val! Priset startar från ca 25 000 för en mindre modell i stål med läderarmband.

Jackie Kennedy Onassis med Cartier tank klocka
Jackie Kennedy Onassis
Clark Gable och Cartiers tankklocka
Clark Gable
Annons
Cartier tank från 1917
Cartier

Detta exemplar av Cartiers Tankklockan är ett av de första exemplaren av den ikoniska uret och den är lika snygg idag som när den gjordes 1920.

Annons
cartier tank gold
Cartier

En uppdaterad, mindre variant på Tank Louis Cartier i roséguld och läderarmband.

4. Juste une clou – spikcouture

Industri-chic på högsta nivå. Under 70-talet skapade Aldo Cipullo (samma designer som skapade Love bracelet) ett unisexsmycke i form av ett armband med inspiration från en spik! Rå industrialism vars estetik möter de mest exklusiva material och diamanter – och resultatet blir ren smyckespoesi. Armbandet Juste un clou finns i gult, vitt och roséguld med huvudet i rent guld eller strösslat med diamanter. I år relanserade man modellen i en tunnare variant och armbandet sitter som en smäck på alla i Hollywood. Den har blivit en riktig smyckesfavorit hos det nya gardet av musiker och skådespelerskor med ambitioner.

Annons
Dua Lipa i halsband från cartier
Dua Lipa

Den coola sångerskan i ett diamantbestrött Juste un clou-halsband.

cartier juste un-clou braclet in gold
Cartier
cartier juste un clou braclets
Cartier
Annons

5. High jewllery

Cartier har sitt ursprung i high jewellery-traditionen och de jobbar aktivt med ta fram nya fantastiska smycken som andas ett stort konsthantverk och kreativitet i världens mest exklusiva stenar och material. Skådespelerskan och Hollywoodstjärnan Elizabeth Taylor var ett STORT fan av diamanter och ädelstenar och hon fick drösvis av dyrbara juveler av sina beundrare och alla sina äkta män. Hon hade vid flera tillfällen på sig smycken från Cartier.

Annons
Elizabeth Taylor i cartier juvler
Elizabeth Taylor
Kim Kardashian West
Kim Kardashian West

 

Annons
Cartier
Cartier

Halsband från den nya high jewellery-kollektion Coloratura. Halsbandet består av bland annat av tjugotvå barocka smaragdpärlor från Afghanistan på totalt 199,02 karat!

6.Blast from the past: Panthère klockan

Den är tillbaka – Cartiers ikoniska klocka Panthère som doftar ett dekadent 80-tal i formspråket. Cartier relanserade denna lyxiga klocka i maj 2017 med en megabaluns i Los Angeles där man premiärvisade Sophia Coppolas glassiga och lätt retrodoftande reklamfilm med den unga skådisen och stjärnskottet Courtney Eaton och supersyrrorna och Donna Summers döttrar Amanda och Brooklyn Sudano. Klockan är en perfekt hybrid mellan ett smycke och en snygg klocka. Priset börjar på 45 000 kronor.

Annons
Courtney Eaton
Sienna Miller
Sienna Miller
Cartier
Annons

Spana in alla ikoniska smycken som Love bracelet, Juste un clou, Panthèrekollektionen och andra tidlösa klassiker i Skandinaviens första Cartier butik på Smålandsgatan 10 i Stockholm.

Läs mer:

Se bilderna från Cartiers flotta event på Operan i Stockholm

Cartier öppnar butik i Sverige

Här är Cartiers lyxigaste smycken – nu har den första butiken öppnat i Stockholm

Foto IBL, Cartier

Annons