Gucci skänker 4 miljoner kronor för skärpta vapenlagar i USA

Demonstrationer och banderoller efter skolskjutningen i Parkland, Florida.

Modemärket Gucci ansluter sig till elevrörelsen March for Our Lives efter den tragiska skolskjutningen i Parkland, Florida. "Vi har redan blivit direkt och indirekt påverkade av dessa meningslösa tragedier", skriver Gucci i ett uttalande.
27 februari, 2018

17 personer dödades på alla hjärtans dag när 19-årige Nikolas Cruz gick in på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas School med ett automatvapen. Det var den tredje dödligaste skolskjutningen i USA:s historia.

Efter skolskjutningen gick president Donald Trump ut med idén om att beväpna lärare för att avskräcka framtida skolskyttar, något som har lett till starka reaktioner. Bland annat har lärare i USA startat hashtagen #Armmewith där de skriver vad de hellre skulle vilja beväpna sig med, till exempel kunskap, tid och resurser.

Även elever på skolan har engagerat sig för striktare vapenlagar under parollen March for Our Lives, och den 24 mars kommer människor över hela USA att samlas för en gemensam demonstrationsvandring.

Nu har även en av de största inom modeindustrin valt att ansluta till elevernas rörelse, rapporterar GQ. Det italienska modemärket Gucci gick nyligen ut med att de skänker en halv miljon dollar (mer än 4 miljoner svenska kronor) till March for Our Lives.

Gucci har själva påverkats av skjutningarna i USA de senaste åren. Sommaren 2016 dödades en av Guccis medarbetare, och ytterligare en medarbetare skadades, vid massakern på nattklubben Pulse i Orlando som krävde 49 liv. I ett uttalande skriver Gucci:

”Vi står med March for Our Lives och de modiga elever över hela landet som kräver att deras liv och säkerhet blir en prioritet. Vi har redan blivit direkt och indirekt påverkade av dessa meningslösa tragedier, och Gucci är stolta över att ansluta till den här rörelsen med en donation på 500 000 dollar.”

Fler designers och modemärken har redan tagit ställning kring vapenlagarna, bland annat Tom Ford, Zac Posen, Christian Siriano och Kenneth Cole.

Läs mer: Så ställer sig världens bästa designers till att klä Melania Trump

Läs mer: Gucci slutar med päls från och med 2018