Greta Garbo-utställning på PUB

05 juli, 2011

På torsdag öppnar utställningen Garbo i ljusgården på PUB i Stockholm, där ett urval porträtt visas tillsammans med olika outfits inspirerade av hennes ikoniska look. Bilden ovan till vänster är en illustration av Lovisa Burfitt, framtagen speciellt för utställningen.

”Garbos look kom under 30-talet att bli stilbildande inom mode och hon blev – med sin behärskade, skräddarsydda elegans – en annorlunda stilikon. Hon införlivade på ett självklart sätt traditionellt manliga plagg som långbyxor, lågklackade Ferragamo-skor, trenchcoats och mängder av olika hattar i sin garderob. Hennes flitiga användande av just hattar och huvudschalett kombinerat med de obligatoriska mörka solglasögonen har kommit att bli synonymt med Garbolooken. Lika synonymt är hennes skuggade smink med långa ögonbryn, väl tilltagen eyeliner och böjda, målade ögonfransar. Garbos mytiskt sugande blick föreföll än mer fatal med en suddad grå ögonskugga”, skriver utställarna i ett pressmeddelande.

Valet av utställningslokal har sin naturliga förklaring i att Garbo jobbade på PUB från 1920–22, först som butiksbiträde på hattavdelningen, därefter som fotomodell i både annonsmaterial och reklamfilmer, innan hon började på Dramatens elevskola och därefter gjorde kometkarriär i Hollywood.

Utställningen Garbo öppnar torsdagen den 7 juli och pågår till den 28 juli.

av MATS RYDSTRÖM