Goth möter surf - skapar sommarens hetaste look

04 juli, 2014

Vitsminkad, svartdraperad goth möter sin stilmotsats surfaren … och kärlek uppstår! Resultatet är sommarens hetaste look.

Turbokreatören Marc Jacobs har en sällsam förmåga att hitta nya vinklar på gamla godingar. Han slänger skickligt in lite av varje i mixen. Högt och lågt, gammalt och nytt, egna och andras idéer. Och lyckas alltid skapa oväntade uttryck med en personlig touch. Säsongens kollektion är inget undantag.

av SUSANNA STRÖMQUIST foto IMAXTREE m. fl.

Just när det börjat kännas som om alla upptänkliga stilkrockar och retrouppdateringar måste vara avbetade, lyckas Jacobs leverera ännu en nyskapande frontalkrock. Eller vad sägs om viktorianskt ryschpysch mixat med kalifornisk surfkultur?

Recensionerna blev lysande. ”Briljant, innovativt, udda, inspirerande och modernt”, tyckte Rebecca Lowthorpe på brittiska ELLE. ”Sagolikt vanvördigt”, enligt Nicole Phelps på Style.com medan Bridget Foley på Women’s wear daily upplevde ”ett intensivt ögonblick av svart magi”.

surfboard

Surfbräda, Chanel.

Rekvisitan på den hyllade visningen påminde om en övergiven, halvt om halvt demolerad strandpromenad.

Looken? Mörk, dystopisk och dekadent.Skira, svarta spetsklänningar, överdimension-erade officersjackor med dekorationer i massor. Lager på lager av applikationer, tofsar, pärlor, paljetter och broderier. Till det – knälånga surfshorts, Hawaiiblommigt, platta tygskor och sporttofflor.

– Mixen är en snilleblixt! En klockren fusion av två helt disparata eror. Det viktorianskt höghalsade, korsettsnörda stilidealet i krock med surfkulturens frihetskänsla, säger Jenny

Fredriksson, moderedaktör på ELLE.

Marc Jacobs.

Influenserna till looken kommer enligt Marc Jacobs själv från flera olika håll. En fransklädd lampskärm där, en musikalreplik där, Pradas senaste herrkollektion och en insikt om att alla i hans närhet faktiskt klär sig i svart, grått och marinblått, även mitt i sommaren.

– Vitt från topp till tå, vem klär sig så? Jag längtade efter svärta och utsmyckning, och då ville jag verkligen ha mycket av allt. Kollektionen är en hyllning till det dekorativa, sa han efter visningen.

Men det som till slut fick alla de olika kreativa impulserna att falla på plats och bli till en kollektionsidé var enligt Marc Jacobs modellen och musan Jamie Bochert.

I en intervju i branschtidningen Women’s wear daily berättar han om hur hon mitt i sommarvärmen traskade in i ateljén med korpsvart hår och en gammal viktoriansk spetsklänning.

– Det var så det startade. Jag började titta på viktorianska saker och tänkte – skulle det inte vara coolt att se en tjej gå gatan fram i en vacker viktoriansk spetsblus och ett par surfshorts?

Surfinspirerad väska, Marc Jacobs.

Sko, Gucci.

 

Klänning, Karen Millen.

Det har hänt förr att den kreativa superkraften Marc Jacobs kickstartat en trend helt på egen hand. Och i ärlighetens namn saknar säsongens gothsurflook motstycke i övriga visningar. Finkammar man catwalken kan man visser­ligen hitta en tendens till skira, svarta spetsar här och där, hos bland andra Isabel Marant, Stella McCartney, Tom Ford och Dolce & Gabbana. I London fanns också en viss viktoriansk känsla med samtidspunkig attityd, bland annat hos Erdem, J W Anderson och Simone Rocha. Medan de sportiga surfvibbarna dök upp bland annat hos Tommy Hilfiger, Emilio Pucci och Gucci. Men den briljanta kombinationen av överlastat 1800-tal och streetsportig surf är Marc Jacobs egen.

– Det är svårt att säga om looken kommer att få fäste, men jag hoppas det. Det mörka, dekadenta känns som ett kul och udda inslag i sommarens modebild. Dessutom fixar man lätt stilen själv genom att krockstyla en spetsblus med ett par surfshorts och platta sporttofflor, säger Jenny Fredriksson.

Emilio Pucci.

Enligt Marina Lundin på välsorterade vintagebutiken Old touch i Stockholm kan det  bli svårt att slänga in originalplagg i mixen. Det finns ytterst få plagg från 1800-talet kvar.

– Vi kan få in någon svart pärlbroderad spetsblus med hög krage och tillhörande kjol då och då, men de är oftast mycket små i storlekarna, så få kan ha dem på sig. De brukar hamna som konstverk på väggen i stället, säger hon.

Eller i modeskaparnas samlingar av inspirationsplagg, kan man tänka. Särskilt nu när Marc Jacobs satt fart på suget efter det skirt spetsprydda igen. I slutet av visningssäsongen, när modecirkusen hade förflyttat sig från New York till Paris, via London och Milano, tog Marc Jacobs själv ytterligare en gång upp idén om det spetsdekadenta i fusion med det gatunära. I den allra sista kollektionen han designade för lyxmodehuset Louis Vuitton presenterade han en ultraglamorös showgirl-look, med skira, kolstensbroderade tylltoppar och dramatiska fjäderskrudar som krockades effektfullt med jeans.

En av hans allra bästa mixar hittills av högt och lågt, om du frågar mig. På god andraplats efter säsongens briljanta gothsurflook. Jag kan verkligen se framför mig hur den viktorianska surfvågen sakta men säkert sköljer fram över världens alla gatusmarta modestråk när solen står som högst.