Gemme Collective inleder samarbete med Weekday och & Other Stories

08 jul, 2021 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Tre kvinnor i ljusa kläder ser in i kameran och ler.
Gemme Collective har inlett ett samarbete med H&M-gruppen. ELLE fick en intervju med grundaren Emelie Gustafsson Maistedt som berättar om hur allt startade och såklart om det nya samarbetet.
Annons
ELLE möter grundare av Gemme Collective – Emelie Gustafsson Maistedt
ELLE möter grundare av Gemme Collective  – Emelie Gustafsson Maistedt

Allt började i en studentlägenhet 2013 i London. En idé om att kunna ha på sig alla plagg som man önskar, till en bråkdel av vad det skulle kosta att köpa det. Här berättar Emelie Gustafsson Maistedt , grundare av hyrtjänsten Gemme Collective, hur den kom till, hur den fungerar och om samarbetet.

Hur skapades Gemme Collective?

– Allt började när jag pluggade i London. Jag kände att jag inte hade råd med alla coola kläder som jag ville ha på mig och jag bodde i Shoreditch där alla har fantastisk stil. Jag och mina roommates hade redan lånat allt i varandras garderober och hade ingenting kvar, säger Emelie.

Annons

Emelie berättade om en idé för sina kompisar om en digital garderob där vem som helst kunde hyra fantastiska kläder för en dag. Kompisarna tyckte inte då att det lät som en bra idé och Emelie la det på is.

Kvinna med solglasögon tittar in i kameran.

Emelie flyttade till Stockholm för sex år sedan och började jobba för bland annat H&M-gruppen och det som idag kallas för Afound. Hennes idé växte tills hon till slut satsade på den.

Gemme lanserades i början av förra året och är en hyrtjänst som ger sina användare tillgång till en drömmig garderob. Medlemmar i Gemme kan ta del av ett brett utbud av kläder och accessoarer från bland annat internationella varumärken som Bottega Veneta, Balenciaga, Prada och The Row, som från skandinaviska Totême, Rotate och Acne Studios.

Annons

– Vi beta-lanserade tre veckor innan pandemin bröt ut ordentligt i Stockholm. Vi var så glada och det såg jättebra ut och sen dök det ner i mitten, men nu går det jättebra.

Hur fungerar det?

– Vi är ett digitalt modecommunity där medlemmar kan hyra och hyra ut plagg och accessoarer mellan varandra. Tillsammans demokratiserar medlemmarna mode, och alla får tillgång till fantastiska garderober.

Blond kvinna i rosa klänning håller i blommor.

Nytt samarbete med & Other stories och Weekday

Nu presenterar Gemme Collective ett samarbete med två märken inom H&M-gruppen: & Other Stories och Weekday. De båda varumärkena lista delar av sitt sortiment så att det kan hyras genom gemmecollective.com. Gemme Collective finns just nu i Stockholm och Göteborg, men kommer snart att påbörja en utlandsexpansion och Köpenhamn är först ut.

Annons

– Vår kund hyr inte Dior topp till tå, utan de klär sig som de flesta klär sig – i mixade brands. Både Other Stories och Weekday har ju fantastiska rental pieces. För oss var det ett självklart mål, vi är så glada för det här samarbetet.

Se delar av uthyrningen här:

Kvinna sitter på en stol och ler.
Två kvinnor bär denim och håller om varandra.
Annons
Kvinna bär ljusa kläder och håller i en väska.
Kvinna bär en blå-rutig klänning och solglasögon.
Annons