Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Så går du in dina nya skor snabbt – 7 tips

01 mar, 2018 
AvSofia Börjesson
Det gör ont att gå in nya Dr. Martens-skor.
Det är märkligt hur något så fantastiskt som nya skor också kan vara så fruktansvärt smärtsamt – åtminstone till en början innan skon har mjuknat och format sig efter foten. Här är några tips som gör processen att gå in nya skor lättare, och mindre smärtsam.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När man köper ett par skor vill man inget hellre än att börja använda dem direkt, gärna redan igår, och struntar därför i att gå in dem varsamt. Resultatet blir förstås en stapplande, eller i bästa fall haltande, gång och ett förvridet ansikte – ty smärtan av att chocka fötterna med ett par nya hårda skor är ingenting man skämtar bort.

Dr. Martens är ett exempel på just sådana skor, så vi pratade med Chloë Bernhardsson som jobbar på Dr. Martens och som är väl medveten om smärtan med ett par nya pjucks.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Alla vet ju att ”Doc’s” behöver lite extra kärlek i början, skrattar hon.

Exakt! Men varför gör det så ont att gå in era skor?

– Framför allt har det att göra med vilket läder skon är gjord av. Läderkvaliteten Smooth som våra originalmodeller är gjorda av ansågs väldigt mjuk när den togs fram första gången på 1960-talet, därav namnet, men i dag är det en av de hårdare och mest slitstarka lädertyperna vi använder. Men det är även samma sort som får den där ikoniska slitningen när man väl använt dem ett tag, och tar man hand om dem så blir de bara bättre med åren, nästan som en andra hud.

Annons

Kan ni inte bara tillverka skor som är sköna från början?

– Det går absolut och vi har faktiskt gjort just det. I dag finns det en uppsjö av modeller för att kunna passa så många som möjligt, även den som vill kunna dra på sig sina ”Doc’s” direkt utan att gå in dem först.

Men misströsta ej, du som har köpt ett par hårda skor som ska gås in. Knep finns att tillgå. Vi bad Chloë att samla ihop hennes och kollegornas bästa tips för att gå in ett par nya skor snabbt och smärtfritt.

1. Värme is key

Värme is absolute key när det kommer till att gå in skor, det hjälper nämligen till att forma och mjuka upp lädret – och din egna kroppsvärme är din bästa vän. Börja gärna med att använda skorna inomhus, både kortare och längre stunder, men med så lite rörelse som möjligt. Det är perfekt att ha med dem till jobbet om man till exempel sitter på kontor och kan använda dem lite varje dag till en början.

Annons

– De flesta som jobbar i våra butiker går ju in flera skor per år och får aldrig skavsår, och det har nästan uteslutande att göra med att de går in dem inomhus där det är varmt, säger Chloë.

2. Justera sulan

Det är individuellt vad som funkar bäst, men antingen kan man ta ut innersulan för att komma ner lite i början och få mer utrymme, eller så kan man lägga i en halv hälsula som gör att man kommer upp lite. Allt det hjälper att förflytta och parera trycket från den hårda bakdelen.

3. Knyt inte hela vägen

Även här individuellt så testa dig fram, men många lämnar de översta hålen oknutna till en början – medan vissa föredrar att knyta riktigt hårt så de sitter tajt och inte glider upp eller ner.

4. Dubbla strumpor

Kör dubbla, eller tjockare, strumpor till en början. Det finns även speciella strumpor som man kan köpa som är förstärkta vid hälen.

5. Skavsårsplåster

Var proaktiv och använd skavsårsplåster på stället som kan tänkas börja skava – redan innan smärta eller blåsor uppstår.

Annons

6. Var sann mot dig själv

Som grundregel är det viktigt att ha rätt storlek från början också. Läder- och skinnskor kan töja sig och formas på bredden, men en sula blir ju aldrig längre eller kortare. För små skor är ingen bra idé, men inte heller för stora som gör att man glider runt för mycket.

7. Det största misstaget…

… när man har nya skor är helt enkelt att ta på sig tunna strumpor och köra en långpromenad utomhus när det är kallare väder. Gör. Inte. Det.

Läs mer:

Så gör du för att slippa smärta av höga klackar

Så tar du hand om dina läderskor i slasket

4 tecken på att du behöver nya löparskor

Annons