Frida Bard blir Hopes nya chefdesigner

Frida Bard blir Hopes nya chefdesigner

Svenska Hope gör Frida Bard till ny chefsdesigner. Frida har tidigare varit seniordesigner hos Acne Studios.
10 maj, 2016

Frida Bards första kollektion för Hope blir Pre Spring till våren 2017. Designern tar där med över ansvaret från Ann Ringstrand, Hopes tidigare chefdesigner.

Ann grundade Hope tillsammans med Stefan Söderberg 2001. Ann tar nu i stället en ny roll och kommer fortsatt att vara engagerad i bolaget som ägare och styrelsemedlem.

”Frida är en väldigt duktig designer som delar min passion för självsäkra plagg med skräddade detaljer inspirerade av funktionella klassiker – det som definierar den ikoniska Hope-looken”, säger Ann Ringstrand. ”Jag är övertygad om att Frida kommer att hedra varumärkets arv och ta vår design till nya höjder”.

ELLE fick en pratstund med Frida Bard om den nya rollen:

Hur kommer det sig att du går vidare till Hope?

– Jag och HOPE delar många estetiska värderingar och har båda en stark kärlek till ikoniska plagg, både inom klassiskt skrädderi och typiska utility-plagg.

Hope har alltid satt sina produkter i centrum, vilket var en av orsakerna till att det är en bra matchning – sen var det en lyckosam slump att både jag och HOPE sökte nya utmaningar vid samma tillfälle.

Hur skulle du beskriva din designstil?

– Jag utgår från de fundamentala plaggen i garderoben, de plagg som utgör en plattform men också ger energi och styrka – de plagg jag helt enkelt inte vill vara utan. Centralt i min design är att alltid jobba med kontraster. Det råa behöver det raffinerade för att bli starkt och vice versa. Jag har jobbat sida vid sida med Ann Ringstrand under det senaste halvåret för att formulera riktningen för HOPEs designprofil, vilket är vad vi kommer visa i våra kollektioner framöver.

Vad tror du blir den största skillnaden, jämfört med din roll som seniordesigner hos Acne Studios? 

– Det är en ny roll som chefsdesigner, men med många gemensamma nämnare. HOPE är inne i en fas av stark tillväxt där vi blickar framåt men med vår historia starkt närvarande.

Din första kollektion för Hope blir Pre Spring 17. Kan vi få en försmak av hur den kollektion kommer att se ut?

– För PS17 kom inspirationen från bagaget – våra favoriter och måsten som vi tar med på resan. Det intressanta är vad som händer när man måste välja, det blir essensen av ens personliga stil. Vi tittar och inspireras av gruppen. Styrkan i kollektivet. Både framför och bakom kulisserna. När vi har gestaltat kollektionen jobbar vi med gruppdynamiken, känslan av att vara individuell men tillsammans i en grupp.

Din största modeinspiration? 

– Andra kreatörer. Starka individer som driver sin egen agenda.

LÄS OCKSÅ: HOPE OCH AGONIST SLÄPPER DOFTKOLLEKTION