Fredrik Robertssons haute couture samling visas i ny utställning på Liljevalchs

20 sep, 2023 
Fredrik Robertssons haute couture samling visas i ny utställning på Liljevalchs
En ny utställning slår upp portarna på Liljevalchs i Stockholm där vi får ta del av haute couturens värld och Fredrik Robertssons unika samling. Här är allt du vill och behöver veta!
Annons
Street style från New York Fashion Week 2023
Street style från New York Fashion Week 2023

Under hösten slår en ny modeutställning upp portarna på Liljevalchs i Stockholm och det är ingen mindre än modeentuasten Fredrik Robertsson som står i centrum. Närmare bestämt hans unika samling med haute couture kreationer!

I utställningen Klänningen gör mannen, haute couture – en ny era får vi djupdyka i haute couturens värld och ta del av ett fyrtiotal av Fredrik Robertssons mest unika och spektakulära kreationer. Han är en av få svenskar som besöker haute couture-visningarna i Paris och även en av få män i världen som måttbeställer kreationer från de franska modehusen. Modehus som sedan 1800-talet skapat extraordinärt handsytt mode främst för kvinnor. Det har gått över 10 år sedan han investerade i sitt allra första plagg och sedan dess har han med sin könsöverskridande stil och öga för det estetiska växt till en musa och stilförebild på den internationella modescenen. Och speglar med det en ny tid för haute couturen!

Annons
Fredrik Robertsson i kreation uppsydd av Linda Lindgren couture och smycken från Edblad på ELLE-galan 2023.
Fredrik Robertsson i kreation designad av Linda Lindgren couture och smycken från Edblad på ELLE-galan 2023.

I samlingen får vi ta del av enastående plagg från en rad storslagna modehus. Vänta dig allt från Valentino, Balenciaga, Dolce & Gabbana alta moda och Schiaparelli till Viktor & Rolf, Jean-paul Gaultier, Iris Van Herpen, Stéphane Rolland och Vivienne Westwood. Utöver det visas även kreationer från allt mer experimentella kreatörer som Richard Quinn, Robert Wun och Casey Curran. Alla kreationer har ursprungligen formgivits som damplagg med sedan måttanpassats till hans kropp.

Ett fyrtiotal unika haute couture-kreationer visas i utställningen.
Ett fyrtiotal unika haute couture-kreationer visas i utställningen.

Det kan du vänta dig från utställningen

I utställningen väntas besökarna få en unik inblick och chans till att följa med Fredrik Robertsson bakom kulisserna i världen av haute couture. Förutom ett fyrtiotal kreationer visas även fotografier av Ea Czyz. En dokumentation med bilder osm fångar allt från vad som händer i syateljéerna där de extravaganta plaggen sys upp till ögonblick både front row och backstage på de minst sagt spektakulära visningarna.

Annons
Fredrik Robertsson aktuell i utställning på Liljevalchs.

När går det att besöka utställningen?

Om du känner dig sugen på att ta ett djupdyk i världen av högklassigt mode och extraordinära kreationer behöver du inte vänta länge. Den 13 oktober slår portarna till utställningen upp och pågår till och med den 24 februari 2024. Den är kurerad av modejournalisten Susanna Strömquist i tätt samarbete med Fredrik Robertsson för Liljevalchs och blir den första att visas i utställningssalarna på Liljevalchs+.

Läs mer om utställningen här.

Foto: Ea Czyz, Karin Törnblom/TT

Annons
Annons