FN blickar till svenska designtalangerna – historiskt samarbete med The Swedish School of Textiles
Tidigare har uppgiften landat på modehus som Dior och Benetton men nu är det alltså Textilhögskolan, en del av Högskolan i Borås, som har fått äran och uppdraget att designa och utveckla en helt ny kollektion av guideuniformer för FN:s högkvarter i New York.
Första gången ett land och en skola får uppdraget
Traditionen går tillbaka till 1952, då FN började med guidade turer på högkvarteret, och det är första gången designuppdraget tillfaller ett land och också första gången någonsin som en utbildningsinstitution tilldelas uppdraget.
Samarbetet mellan FN och The Swedish School of Textiles syftar till att omdefiniera framtidens hållbara mode. Cirka 20 designstudenter har arbetat tillsammans för att ta fram en kollektion som förenar hållbarhet, hög modekvalitet och innovation. Kollektionen presenterades under en modevisning på FN:s högkvarter innan den officiellt togs i bruk av FN:s guider.
– Som en viktig partner till FN är Sverige stolt över att kunna bidra till de globala målen för hållbar utveckling på ett så konkret och unikt sätt. Uniformerna är ett fantastiskt exempel på svensk innovation, hållbarhet och vår tradition av banbrytande design. Textilhögskolan och studenterna har gjort ett enastående arbete, och jag är mycket stolt, säger Benjamin Dousa, Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister.
”Mer än bara tyg”
FN:s vice generalsekreterare Amina J. Mohammed tillägger:
– FN:s guider är de första ansiktena som miljontals besökare möter när de kommer till FN. De ger liv åt vårt arbete för en bättre framtid för alla. Deras nya hållbart producerade uniformer, designade av unga, är mer än bara tyg – de symboliserar vårt engagemang för hållbarhet och ungas kraft att skapa förändring.
Uniformerna är också tänkta att fungera som ett berättarverktyg. De över 200 000 besökare som varje år går de guidade turerna kommer få möjlighet att lära sig om de hållbara metoder som har integrerats i kollektionen, vilket syftar till att förstärka förståelsen för hur individuella val kan bidra till globala hållbarhetsmål.
Mats Tinnsten, rektor för Högskolan i Borås adderar vidare:
– Den här kollektionen bevisar att Textilhögskolan är en av världens främsta modeskolor. Jag är oerhört stolt över studenterna och projektgruppen som arbetat så hårt. Genom detta projekt visar vi att det är möjligt att skapa hållbart mode, vilket ligger helt i linje med högskolans värdegrund: gemenskap, hållbarhet och innovation.
Stöds av Sveriges regering
Initiativet möjliggjordes av FN:s avdelning för global kommunikation och FN:s kontor för partnerskap i samarbete med Sofia Hedström de Leo, rådgivare i FN:s Fashion and Lifestyle Network och tidigare hållbarhetschef vid svenska generalkonsulatet i New York. Projektet stöds av Sveriges regering och finansieras av Högskolan i Borås samt Paul Frankenius Stiftelse för Svenskt Mode och Textil. Läs mer och se fler bilder på kollektionen här!