Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Fashion Week: Frågor till modefolket!

26 aug, 2015 
AvNina Campioni
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Fashion Week Stockholm är i full gång. Visningar, modeller, streetstyle och kändisar i dagarna tre. ELLEs Nina Campioni bad några av de kunnigaste på front row att lista sitt bästa minne och sin bild av svenskt mode idag. Här är deras svar.

Vimlet är igång och farten är hög. Vi gav oss ut på jakt efter lite eftertanke i det höga tempot som en modevecka innebär. Vi letade upp ett gäng kända modeprofiler och ställde frågorna:

  • Berätta om ett starkt visningsminne från Stockholm Fashionweek genom åren!
  • Hur mår svenskt mode idag?

Här är deras svar.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

NinaCampioni_LisaCorneliasson

Lisa Corneliusson, redaktör Make it Last/Space Matters (här med Nina Campioni till vänster)

Annons

– Sandra Backlunds vackra visning i stora salen på Berns, vad kan det varit, kanske 2008? Kristallkronorna var nerhalade och modellerna gick runt dem. Så vackert. En riktigt drömmig stämning.

– Jag tycker det är svårt att prata om ”ett svenskt mode” numera. Det finns enstaka initiativ som är spännande som tex Amaze och Filippa Ks hållbarhetsarbete.

Foto: Emma Svensson/Studio Emma Svensson

Columbine Smille, moderedaktör Style By / Space Matters (i mitten på bilden, här med Jonna Bergh till vänster och Emma Elwin till höger)

Annons

– AltewaiSaomes allra första visning. Det kändes så himla välgjort, så genomtänkt och genomarbetat. Och en härlig överraskning då man liksom inte visste så mycket om dem.

– Jo men ganska bra ändå! Det var en liten dipp ett tag men det känns inte krisigt längre, nu känns det som att vi är tillbaka. De som är etablerade är väldigt starka.

Foto: Emma Svensson/Studio Emma Svensson

Kakan Hermansson, konstnär/programledare/skribent (till höger, Miss Li till vänster)

– Utan tvekan visningen av Ida Klamborn där Seinabo Sei sjöng live. Det var så starkt. Hela front row blev som en konsertpublik.

Annons

– Jag blir faktiskt sur varje gång jag går på visning för modellerna är så smala, alldeles för smala och vita.

MarinaKereklidou

Marina Kereklidou, designer.

– Carin Westers visning 2008 som var öppen för allmänheten i Berzeli Park. Det var sån superhärlig inramning med vackert väder, en genomarbetad kollektion och just att det var så publikt. Alla var välkomna!

– Bra! Det växer och frodas, känns lite som att svenskt mode lärt sig att gå.

Kristofer-Andersson_-Fredrik-Strage_Emma-Johansson-800x533


bild lånad från bon.se

Annons

Kristoffer Andersson, chefredaktör Bon (här med Fredrik Strage i mitten och Emma Veronica Johansson)

– Erik Bjerkesjös första visning. Den tog mig verkligen på sängen, det var sån fantastisk livemusik och hela visningen var som en knytnäve i bröstet.

– Bra till stora delar. Men jag vill gärna att det ska hända något mer, något nytt! Det här ”svenska modeundret” har liksom pågått i ganska många år nu, dags för nytänk!

Foto: Emma Svensson/Studio Emma Svensson

Elsa Ekman, bloggare/modell (till höger)

Annons

– Hunky Dorys visning där Kim Cesarion sjöng live, första gången man hörde hans namn. Det var sån bra stämning.

– Det är kul att folk faktiskt börjar våga lite mer, svenskt mode är inte bara så minimalistiskt längre. Det är härligt att man vågar.

Foto: Emma Svensson/Studio Emma Svensson

Angelica Blick, bloggare (till vänster)

– Förra året när Björn Borg visade i Skyddsrummet, det var sån grym känsla där hela lokalen skapade hela stämningen och deras masker gjorde att det både blev läskigt och coolt.

Annons

– Det är sån härlig mix nu. Det känns som att alla stilar får utrymme, allt från Ida Sjöstedts romantiska värld till Styleins minimalistiska. Roligt!

Foto: Emma Svensson/Studio Emma Svensson

Julia Stridh, stylist

– Det är egentligen ingen direkt visning utan snarare ett event och det är när Acne ställer till med en kräftskiva dagen innan modeveckan börjar, vilket innebär att alla var bakis på måndagen när allt började. Den dagen blev lite låg om man säger så…

– Just under modeveckan så känns det lite tunt, det är så få som visar och det är lite trist. Det gör ju att man tänker att det är lite knapert i kassorna.

Annons
pamela bellafesta foto pauline suzor


foto pauline suzor

Pamela Bellafesta, stylist.

– Den jag precis stylade för Morris Heritage. Det är så kul att herrmodet tar mer plats, just det här dressade herrmodet är så härligt att både jobba med och se på!

– Det känns som att de stora aktörerna drar vidare och man blir lite rädd för att de mindre ska följa efter och satsa på andra marknader. Å andra sidan får de mindre mer uppmärksamhet här hemma när de större är på annat håll. En paradox.

Klicka dig vidare till denna sida för ALLT om Fashion Week Stockholm >

Annons