Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Erdem X H&M lookbook 2017

02 nov, 2017 
AvELLE -redaktionen
Erdem samarbetar med H&M. Se bilderna här.
Han är kungen av röda mattan och har fans som Kate Bosworth, Emilia Clarke och Michelle Obama. Med höstens kollektion för H&M kommer alla att kunna ta del av Erdem Moralıoğlus romantiska och detaljrika design. Men vem är han?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Bokhyllorna inne på Erdems kontor når från golv till tak och ljuset flödar över raderna med glossiga konst-, mode- och fotoböcker. I glaset på designerns signaturbågar från Oliver Peoples syns reflektionen från Cire Trudon-ljuset som står på skrivbordet.

– Är doften för stark? undrar han och hälsar mig välkommen till sin arbetsplats inne i det ombyggda gamla viktorianska textillagret i stadsdelen Aldgate i London.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Att kliva in i Erdems värld är en kalejdoskopisk och multisensorisk upplevelse där allt är i perfekt balans, men inte utan en viss skevhet – en beskrivning som också passar väl in på hans teatrala visningar, den varsamt inredda butiken på South Audley Street i London och de mångfacetterade kläderna. I höst expanderas hans universum ytterligare då han, precis som Karl Lagerfeld, Stella McCartney och Rei Kawakubo före honom, är aktuell som H&M:s nya designersamarbete – snart i 66 länder och 220 butiker världen över.

Annons

Kollektionen som rymmer 48 plagg släpps den 2 november och kommer hack i häl på några av hans starkaste prestationer hittills. Arbetet med höstkollektionen – med influenser från ottomanskt miniatyrmåleri och engelska blommönster, ljuvlig silkessammet, aftonklänningar i svart voile och vita frasande underkjolar – påbörjades med att Erdem fantiserade om det osannolika mötet mellan sin gammelmormor och gammelfarmor.

– Den ena var från Birmingham och den andra från Istanbul och jag föreställde mig de här två kvinnorna tillsammans under en demonstration, där de delar med sig av sina berättelser. Jag ville inte att det skulle bli för tydligt, det är mest luddiga minnen blandat med tanken på en vacker, marscherande kvinnoarmé. Karaktärerna på visningen kändes nästan som familjemedlemmar, berättar han.

Den 39-årige kanadensaren växte upp i Montréal med sin brittiska mamma Marlene och sin turkiske pappa Erkal. Pappans familj härstammar från östra Turkiet och mammans från engelska Midlands.

Annons

– Min mammas morfar tillhörde det anrika regementet The royal scots och dog i Frankrike under första världskriget. Om man tittar noga på den senaste kollektionen så upptäcker man diskreta tartanmönster bland de ottomanska miniatyrerna och militärmotiven, fortsätter han.

”Fantastiskt”, ”underbart” och ”intressant” är ord som Erdem gärna använder sig av och det hörs fortfarande på dialekten att han är nordamerikan. Som person sysslar han inte med det intrigmakande och det skådespel som modeindustrin annars gjort sig känd för. Visst, han tar på sig rollen som smokingklätt proffs på röda mattan-tillställningar och påläst föreläsare på konferenser, men utöver det ägnar han sig mestadels åt privatlivet och det nyrenoverade huset i östra London som han delar med sin partner, inredningsarkitekten Philip Joseph.

– Det är perfekt, såklart. Bortsett från att det fortfarande inte finns några dörrhandtag i köket. Skriv det!

Annons

På jakt efter udda möbler och material

Erdem och Philip träffades under studietiden på The Royal College of Art och de har båda syskon, Erdems syster Sara arbetar med nyhetsrapportering på BBC. Paret älskar att ge sig ut på jakt efter udda ting, vintagemöbler och material de kan återanvända – allt från parkettgolv, marmor och metallarbeten – inte bara till hemmet, utan också till Erdems butik i Mayfair. Philip är hjärnan bakom utformningen som innefattar en viktoriansk innergård, Alvar Aalto-stolar, konst av Hockney, Warhol och Cocteau och harlekinmönstrat marmorgolv.

– Jag ville ha känslan av ett andra hem, något bekvämt och intimt, säger han om butiken. Det är underbart att ha ett hem till hela kollektionen och att se kundernas reaktioner.

Erdem uppmärksammades i samma veva som en rad andra Londonbaserade designer, även de med stora framgångar: Jonathan Saunders, Roksanda Ilincic och den nyligen bortgångne Richard Nicoll tillhör alla den nya generationen brittiska klädskapare. Genom hela sin karriär har Erdem gett uttryck för sin mångkulturella bakgrund och en känsla av rotlöshet. Han designar ut- ifrån personliga minnen och intryck i palimpsestliknande skisser. Den förmågan får honom att skapa kläder som känns både ultramoderna och tidlösa, något som också definierar hans arbete för H&M.

Annons

– Jag ville göra antitesen till snabba trender, kläder man vill bevara, den perfekta tweedkostymen eller brokadklänningen, förklarar Erdem. Det är handvävd tweed och tyger från små italienska producenter, all bomullsjersey är ekologisk.

H&M inledde som bekant sina designersamarbeten med Karl Lagerfeldt 2004 och sedan dess har vi sett kollektioner av högprofilerade klädskapare som Marni, Versace och Balmain. I jämförelse är Erdem en mindre independentaktör, mest känd för sina enormt uppskattade aftonklänningar. Felicity Jones, Michelle Obama, Nicole Kidman och horder av andra kvinnor, såväl kända som okända, älskar hans romantiska stil. Det något otippade samarbetet med klädjätten inleddes när H&M kontaktade Erdem i december förra året.

– De la fram idén om att vi kunde arbeta tillsammans med en regissör och jag kom att tänka på en av Pet Shop Boys musikvideor från 90-talet, regisserad av Bruce Weber. Den utspelar sig på den engelska landsbygden där ett gäng tonåringar invaderar ett gods. Pojkarna har smoking och flickorna springer runt i aftonklänningar. Jag gillade tanken på att leka med kontrasten mellan formellt och informellt, berättar han.

Annons

Och när namnet Baz Luhrmann kom på tal hade H&M Erdem på kroken.

– Han är en helt fantastisk berättare, och när jag nu fick möjlighet att arbeta med honom kunde jag ju inte säga nej, fortsätter Erdem och ler.

Den Oscarsnominerade regissören, med filmer som Den store Gatsby och Romeo & Julia, och Erdem gjorde en kampanjvideo tillsammans med modeller som springer genom en trädgård i Hampshire klädda i plagg från H&M-kollektionen, som även den har inslag av designerns personliga historia.

– Jag älskar att blicka tillbaka och sedan skapa något som känns helt nytt, berättar han.

Erdem studerade gamla 70-talsfotografier på sin pappa i tajta tweedkavajer, han mindes hur mamman slängt en militärrock över en kort klänning innan hon skjutsade honom till skolan och han gick igenom sitt eget arkiv av tidigare kollektioner (hans första lanserades 2005). Att gå från att göra klänningar i 30 000-kronorsklassen till plagg som bara kostar en bråkdel, med integriteten och det hållbara förhållningssättet intakt, är ingen enkel uppgift. I H&M-kollektionen samsas blomsterbroderade huvtröjor, T-shirts och höghalsade blusar med strumpbyxor, skor och örhängen, med priser på runt 150 till 2 500 kronor.

Annons

– Våra samarbeten har alltid handlat om att riva modemurar och att ge folk möjlighet att äga plagg av designer som de vanligtvis inte har möjlighet att köpa, berättar Ann-Sofie Johansson, kreativ rådgivare på H&M.

– Jag älskar Erdems sätt att beskriva kollektionen som den perfekta utflykten till ett hus på landet, där flera generationer och människor med olika bakgrund möts. När kollektionen släpps så kommer ni att se hur det där återspeglas på ett väldigt speciellt sätt. Den är också en blinkning till klassiskt brittiskt mode med sitt fina silke, de utsökta detaljerna och blomstermotiv från engelska trädgårdar. Kollektionen är med andra ord en förlängning av hans förfinade, lite skruvade och fullkomligt fascinerande värld.

Erdems design finns hos fler än 170 av världens mest exklusiva återförsäljare, som Barneys New York, Bergdorf Goodman, Joyce, Colette, Dover Street Market, Selfridges och Harvey Nichols.

Annons

– Hans signifikanta romantik leker med ljus och mörker, det ger en sorts spänning som för hans estetik framåt, menar Lydia King, chef på Selfridges damavdelning. Det är alltid lika spännande att få hålla hans visningar på The Old Selfridges Hotel och höst-/vinterkollektionen för 2017 förkroppsligade verkligen hur det moderna möter det förflutna.

Med sin livsbejakande inställning och knasigt torra humor är Erdem mer än väl rustad för att klara modebranschens stormar, ekonomiska härdsmältor och drastiska stiländringar. Hans eskapistiska estetik, kombinerat med en gedigen kunskap inom material och mönsterskapande (Erdem är textilutbildad på The Royal College of Art) borgar dessutom för en lång karriär.

I sin examenskollektion använde Erdem tyger från loppmarknader i Paris som han blandade med afrikansk batik köpt i London – och där lades grunden till hans framtida varumärke. 2001 fick han ett stipendium från The Foreign and Commonwealth Institute och blev då den förste stipendiaten någonsin som verkade inom konst och mode. Det blev en i raden av många utmärkelser, bland andra Fashion forward award från The British Fashion Council (BFC) 2008, The inaugural Vogue/BFC designer fashion fund award 2010, New establishment award från BFC 2012, BFC:s Red carpet award 2013 och BFC:s Womenswear designer of the year award 2014. För att inte tala om brittiska ELLEs Designer of the year award 2015 och 2017. Ändå, trots alla utmärkelser och erkännanden, uppskattar Erdem framför allt de där ögonblicken vi alla kan uppleva framför spegeln, oavsett om det är i ett urtjusigt fitting room eller en provhytt på H&M.

Annons

– När någon drar upp dragkedjan på en klänning eller knäpper sin blus och ser sig själv i spegeln … Alla framgångar koncentreras till det där förföriska ögonblicket, och det är därför vi gör det vi gör, förklarar han. Visst kan jag drabbas av ångest och tvivel som alla andra, men jag fortsätter ändå. Folk i min närhet har också den där tryggheten, och det hjälper. Det är inte som att världen går under.

Hoppas han har rätt, för våra garderobers skull.

Se alla lookbookbilder och plagg från Erdem x H&M-samarbetet nedan.

Klänning från Erdem X H&M.
Foto: H&M
Blommigt från Erdem X H&M.
Foto: H&M
Blommiga byxor och blus från Erdem X H&M.
Foto: H&M
Vit blus från Erdem X H&M.
Foto: H&M
Blommig klänning och kjol från Erdem X H&M.
Foto: H&M
Blommiga klänningar från Erdem X H&M
Foto: H&M
Blommigt med spets från Erdem X H&M
Foto: H&M
Blommiga kostymer från Erdem X H&M
Foto: H&M
Grå kostym och blå kappa från Erdem X H&M
Foto: H&M
Blommig kappa från Erdem X H&M
Foto: H&M
Blommig långklänning från Erdem X H&M
Foto: H&M
Svart spetsklänning från Erdem X H&M
Foto: H&M

Fotograf: James Nelson Stylist: Sophie van der Welle

AV Harriet Quick

Läs mer:

Se första bilden på H&M:s samarbete med Erdem

Erdem är H&M:s nästa designsamarbete

H&M x Moschino – se alla plagg i kollektionen här 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons