Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Emma Elwin: "Tänk långsiktigt både när det kommer till kvalité och design"

21 feb, 2016 
AvLisa Segerson
Gina tricot fortsätter att arbeta med kampanjen The Good Project under våren 2016. Ett projektet där de lyfter miljöfrågor och fortsätter att investera i hållbara material. Emma Elwin och Lisa Corneliusson från Make it last frontar kampanjen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Till våren har Gina Tricot, Emma Elwin och Lisa Corneliusson tillsammans skapat två filmer som förklarar hur lätt det kan vara att handla med hållbarhet i åtanke, och hur man bygger den perfekta basgarderoben med hållbara grunder. Vi har pratar med Emma Elwin för att ta reda på mer om samarbetet och självklart även låta henne berätta varför det är så viktigt att tänka hållbart när man shoppar.

Vilka är dina bästa tips om man vill shoppa hållbart?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Försök tänka långsiktigt både när det kommer till kvalité och design. Jag brukar ha som regel att nya plagg måste matcha med minst 10 stycken jag redan har i garderoben och att det också måste vara saker jag ser mig själv i år från nu. I butikerna kan man även leta efter olika hållbarhetsmärkningar på plaggen, då det har blivit producerade på ett miljösnällare sätt.

För de som kanske inte ha superkoll på vad ”hållbart mode” faktiskt innebär, kan du förklara kort? 

Annons

– Det är ju så klart en definitions fråga för var och en. Jag tror många ställer sig frågan om mode någonsin kan vara hållbart. På Make it last har vi valt att definiera hållbart mode ganska brett. Det kan vara att välja plagg som är producerade på ett hållbart sätt, köpa plagg som är gjorda av återvänt material. Eller att välja second hand istället för nyproducerat. Att investera i plagg av hög kvalité och tidlös design som håller länge och på så sätt förminskar konsumtionen kan vara ett sätt.

Hur fixar man bäst en bra och hållbar vardagsgarderob? 

– För mig så har det handlat mycket om att utvärdera vad jag faktiskt använder och har nytta av. Många gånger kan man köpa saker som egentligen är helt onödiga för en. I dag finns det ett sånt otroligt stort sortiment av basplagg som är gjorda på hållbara material så att börja med att se över sin basgarderob brukar vara något som du kommer ha nytta av i framtiden. Satsa på funktionella plagg av hög kvalité i klassisk design. För att göra din garderob personlig kan du fynda designplagg och annat kul secondhand, vilket inte bara är snällare mot miljön utan ofta också plånboken.

Annons

Hållbart mode har gått från en trend till en nödvändighet för många modevarumärken. Varför tror du att det blivit så viktigt? 

– Man ser att det inte finns någon framtid i ett slit och släng samhälle. För att kunna vara ett modernt modeföretag måste man ta sitt ansvar och se över sina productions led.

Berätta om varför ni startade Make it last

– Både jag och Lisa kände att vi inte riktigt kunde identifiera oss med hur modeindustrin såg och ser ut. Vi ville hitta ett ny grepp på modevärlden, där allt bara snurrar snabbare och snabbare. Jag tror många kan känna sig stressad av den här modekarusellen, så vi kände att vi ville förenkla och uppmärksamma företag som valt att ta sitt ansvar mot miljö och människor.

Hur kommer det sig att ni samarbetar med Gina tricot vår? Berätta om samarbetet? 

– Precis som jag skrev tidigare så vill vi uppmärksamma intiativ som handlar om hållbarhet. Att Gina Tricot har startat The good project är något vi vill vara med och lyfta. Det här samarbetet handlar om att lyfta fram diskussionen om hållbarare mode och hur man kan applicera det på sig själv och den egna vardagen. Tillsammans vill förenkla konceptet hållbart mode för Gina Tricots kunder.

Annons

Vad består en perfekt basgarderob av enligt dig? 

– I min basgarderob finns bomullsskjortor till vardags, en svart silkes skjorta till fest. Ett par blåjeans, vita jeans och ett par svarta ull slacks. Enkla t-shirtar i neutrala färger. Stickade polotröjor och crewneck tröjor är också något jag använder nästan varje dag. Till höst och vinter tycker jag en klassisk ull peacoat är den ultimata investeringen och till sommaren har jag en beige regnrock. För att sen göra sin look personlig tycker jag det är fint att addera accessoarer som man ärvt eller fyndat secondhand.

Beskriv din egna stil?

– Enkelt och bekväm. Det låter ju inte jättekul men jag känner mig som snyggast när jag är bekväm i det jag har på mig.

De tre viktigaste plaggen i din garderob?

– Ett par sköna jeans, en stor stickad tröja och en klassisk oxford skjorta i ljusblå.

Läs också: Carin Rodebjer: ”spännande människor är min största inspiration”

Annons