Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Emma Elwin: "Så skaffar du dig en bra och hållbar vardagsgarderob"

28 apr, 2017 
AvNina Campioni
Hållbarhet är superviktigt, och i fokus för hela modebranschen just nu. Vi tog ett snack med Emma Elwin som grundat modesajten Makeitlast där hållbarhet är en av de viktigaste grundstenarna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att kunden har makt finns det inga tveksamheter om. Men med makt följer också ett ansvar. Ett ansvar att påverka och ett ansvar att tänka efter.

– För mig så handlar hållbarhet mycket om att utvärdera vad jag faktiskt använder och har nytta av. Många gånger kan man köpa saker som egentligen är helt onödiga för en, menar Emma Elwin, grundare av modesajten Make it Last.

 

“Åh, jag har inget att ha på mig!!!” skriker man in i en överfull garderob. Någon som känner igen sig? Trots att man säkert redan har en topp för varje dag i månaden så finns det ändå ett behov efter något nytt så fort det vankas fest. Det här är ett tankesätt som Emma Elwin, tillsammans med Lisa Corneliusson, på Make it Last vill ändra på. Emma har själv implementerat ett hållbart tänk i sin garderob.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag brukar ha som regel att nya plagg måste matcha med minst 5 stycken jag redan har i garderoben. På så vis vet jag att jag kommer få användning för det. Försök tänka långsiktigt både när det kommer till kvalité och design när du handlar, jag försöker också tänka att jag ska vilja ha på mig det här plagget även om flera år.

Annons

Hur fixar man bäst en bra och hållbar vardagsgarderob?

– För mig så har det handlat mycket om att utvärdera vad jag faktiskt använder och har nytta av. Många gånger kan man köpa saker som egentligen är helt onödiga för en. I dag finns det ett sånt otroligt stort sortiment av basplagg som är gjorda på hållbara material så att börja med att se över sin basgarderob brukar vara något som du kommer ha nytta av i framtiden. Satsa på funktionella plagg av hög kvalité i klassisk design. För att göra din garderob personlig kan du fynda designplagg och annat kul second hand, vilket inte bara är snällare mot miljön utan ofta också plånboken, säger Emma Elwin.

Och vad bör man ha i en basgarderob då?

– Det är såklart personligt men i min basgarderob finns bomullsskjortor till vardags och en svart silkesskjorta till fest. Ett par blåjeans, ett par vita jeans och ett par svarta ullslacks. Därtill ett par enkla t-shirtar i neutrala färger och stickade polotröjor och crewneck tröjor är också något jag använder nästan varje dag. Till höst och vinter tycker jag en klassisk peacoat i ull är den ultimata investeringen och till sommaren har jag en beige regnrock. För att sen göra sin look personlig tycker jag det är fint att addera accessoarer som man ärvt eller fyndat second hand.

* * *

EMMAS BÄSTA TIPS

Smarta och enkla tips för en mer hållbar garderob

  • Shoppa smart. Planera din garderob och dina investeringar. Gå igenom vad du saknar i din garderob. Bestäm dig för ett plagg som du ska investera i och försöka att inte bli förförd av ett trendplagg som du inte alls behöver.
  • Sugen på trender? Kolla av vintage butiker eller online sajter som säljer vintage och secondhand. Många trender kommer igen och du sparar både pengar och vinner stilpoäng på att hitta ett unikt vintage plagg som sätter trenden.
  • Basen är allt. Det finns inget som är så tacksamt som att ha en riktigt bra basgarderob att luta sig mot dagar då inspirationen tryter. Skjortor, t-shirts, stickade tröjor och jeans i klassiska snitt är inte bara något som håller över tid utan är saker som enkelt kan bäras vid alla tillfällen och i alla åldrar.

Kolla etiketten

  • Leta efter Better cotton eller andra miljöcertifikat i plaggets etiketter. Många kedjor har idag ett hållbart initiativ eller en hel kollektion för medvetet val. Fråga efter plagg som är gjorda av Lyocell/Tencel, ekologiskt bomull eller återvunnet material. Eller satsa på material som har klarar slitage bra som ull, linne eller hampa.
  • Tidlös design. Det finns plagg som aldrig verkar gå ur tiden stilmässigt. Satsa på dem.
  • Ta hand om dina plagg och skor. Lappa, laga och justera. Är du osäker på att göra det själv, hitta en riktigt bra skräddare och skomakare.
  • Swopping. Hur många plagg har du garderoben som du inte använt på ett år? Då är det kanske dags att byta ut dem! Ordna ett swoppingkalas! One persons trash is another ones treasure.
  • Tvätta smart! Större delen av användaren tvättar sönder sina plagg genom att köra dem på alldeles för höga temperaturer för ofta. Gör till en vana att vädra dina kläder istället.

Foto Emma Elwin

Annons