Elsa Hosk – modellen och instagramstjärnan lanserar jeans

24 oktober, 2015

Jeanssamlingen är enorm. Supermodellen Elsa Hosk är en äkta denimnörd och vet precis vad hon är ute efter. Nu har hon lanserat sin egen jeansmodell.

Av Sofie Zettergren

Lägenheten hemma i Tribeca, New York, svämmar snart över av jeans. Levi’s, helst från 1970-talet. Lyckligt-vis har hon just köpt en större våning i Soho så nu har hon plats för ännu fler vintagefynd. Elsa Hosk hyser nämligen en stor passion för denim – och jakten på den perfekta Levi’s-modellen är evig!

Men, är man en av världens just nu hetaste modeller har man förmånen att kunna ta saken i egna händer. Så tillsammans med det Los Angeles-baserade  jeansföretaget Re/Done har 26-åringen nu sett till att designa den perfekta jeansmodellen – Levi’s, så klart. ReDone köper nämligen in gamla Levi’s-jeans, klipper sönder, syr ihop, och resultatet blir perfekt slitning och skräddarsydda modeller.

– Modellen jag har tagit fram är hög i midjan, tajt upptill och utsvängd nedtill. Dessutom är det en liten slits på dem som är så snygg om man har coola sandaler till, berättar Elsa entusiastiskt, sparkar av sig sina Guccitofflor och kryper upp i sätet.

Elsa Hosk sitter mitt emot mig i bilen på väg till modeplåtningen för ELLE, det är tidig fredagsmorgon och vi har 45 minuters bilfärd framför oss. Hon är klädd i ljusa tajta Levi’s med hög midja och en kort vit vintageblus med brodyr – hon ser ut som hälsan själv med det beachvågiga håret, fräknar och stora blå ögon. Det var fyra år sedan jag såg henne senast – och en del har hänt sedan dess. Hon är en av Victoria’s Secrets utvalda änglar – karriären har gått spikrakt uppåt och kanske är livet också lite lugnare nu. För fem år sedan slutade Elsa dricka alkohol, och för att leva upp till rollen som ängel krävs ett sunt liv. Hon tränar ibland två pass om dagen – barre och boxning – men ledordet i livet är balans. Blir det för mycket gröna drinkar och raw food slår hon bakut.

– Jag kan bli så trotsig när nån är för mycket. Jag blir helt galen om nån är vegan och bara käkar raw food. Vill jag ha pizza äter jag pizza, och så kan jag dricka en grön juice också ibland, resonerar hon och medger att det är lite svårt att ha disciplin när hon hälften av årets alla dagar är på resande fot.

Det är ingen slump att Elsa Hosk designar en jeansmodell. Redan under uppväxten i Bromma sydde hon egna kläder, jagade vintagefynd och älskade Jane Birkin och Françoise Hardy. Faktum är att självaste Ingela Klemetz, före detta modell och numera stylist, fastnade för Elsa Hosks egensydda haremsbyxor redan för tio år sedan.

– Jag hade sytt ett par haremsbyxor med snörning nedtill som jag hade på mig när jag och mamma gick runt på Söder. Plötsligt kom den här långa blonda varelsen med röda läppar och stora glasögon fram och frågade var jag hade köpt mina byxor. Jag visste inte vem hon var och skämdes för att jag hade sytt dem själv men eftersom mamma stod bredvid var jag tvungen att säga det. Sedan blev jag så stolt. Det var min första kontakt med modevärlden, minns Elsa Hosk och tillägger att hon många år senare sprang på Ingela Klemetz på en visning och först då förstod vilket erkännande det var hon hade fått där på Södermalm tio år tidigare.

Hon syr inte haremsbyxor längre, men den jeans-modell som nu bär hennes namn är resultatet av många års research. Precis som när hon letade på Myrorna efter utsvängda höga jeans på 1990-talet letar hon nu i vintagebutiker i New York och Los Angeles efter nya favoriter. Helst stylar hon dem som i dag – med en vit blus.

– Har man ett par riktigt snygga jeans ska man hellre tona ner det andra. De är så snygga i sig, det behövs inte så mycket mer. Jag har helst en vit blus till med upprullade ärmar, eller en vintage-t-shirt och skinnjacka. Det räcker, konstaterar hon.

Hon vet vad hon gillar. Favoritmodellen av Levi’s är 519 från 1970-talet – rak och hög med tajt passform upptill. Och i övrigt lyder den heliga modetrion: Gucci, Isabel Marant och Saint Laurent.

Just nu tar kontraktet med Victoria’s Secret nästan all tid – dagen efter att vi ses åker hon till London och där-efter väntar resor med Victoria’s Secret till Bahamas, St Barths och Caicosöarna. Det gäller dessutom att vara i toppform i vinter när vingarna snöras på inför den stora showen.

– Man måste kunna ge allt den dagen och vara sitt bästa jag. Har man en dålig dag får man låtsas, för det står 300 personer redo att ersätta en om man inte är i toppskick. Sedan är det bara att ge allt och se det på tv efteråt och hoppas att man inte gjorde bort sig, säger hon och skrattar åt minnet av förra årets incident.

Missen hon syftar på tycktes ganska oskyldig i stunden men dagen efter stod det en hop paparazzi utanför hennes lägenhet och undrade varför hon försökt knuffa sångerskan Ariana Grande av scenen …

De två hade kommit överens om att de skulle putta varandra lite flirtigt med höfterna när Elsa Hosk gjorde entré på scenen i sina enorma rosa vingar, men något gick fel. Ariana Grande var inte beredd på knuffen och blev i stället nästan knockad av vingarna.

– Det ser så hemskt ut! Jag kommer ut på scenen och ser ut som jag äger världen och liksom bara puttar till henne. Det blev helt galet i sociala medier, och alla mina vänner mejlade och frågade vad som hade hänt!

Men även om det kan vara ganska pressande där i tros-himlen bland de andra änglarna har Victoria’s Secret-karriären öppnat dörrar och skapat en arena som hon vill använda på bästa sätt. Elsa Hosk har 1,4 miljoner följare på Instagram – och därmed har hon också en plattform att uträtta något på. En nära vän till henne driver välgörenhetsorganisationen Fair Girls Inc mot människohandel och behövde pengar till ett projekt. Elsa Hosk uppmanade sina följare att donera pengar, och ganska snabbt hade de fått ihop cirka 100 000 kronor.

– Jag kände mig så otroligt stolt! Det är så hemskt, människohandel är i dag en större business än klädbranschen. Det är coolt att ha en röst och att jag kan påverka saker som jag tror på. Jag ska boxas för ett välgörenhetsprojekt i Madison Square Garden i december också och hoppas nästan att jag blir knockad. Så att jag liksom tog stryk för en god sak …

Vi är framme och Elsa Hosk hoppar ur bilen. Omkring henne radar stylisterna upp kläder för dagens fotografering. Allt i denim – och Elsa Hosk är nästan som hemma.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: