Elsa Billgren: ”Paniken när min klänning sprack mitt under ELLE-galan”

19 apr, 2023 
AvSara Ericsson
Elsa Billgren ELLE-galan
Den 21 april 2023 slår portarna upp till ELLE-galan och en som varit med förr är ELLE-profilen Elsa Billgren som gått på galan hela 14 gånger. Vi har träffat henne för att blicka tillbaka på åren som gått, snackat om galna minnen och hur hon räddade klänningen som sprack!
Annons
ELLE-galan: röda mattan
ELLE-galan: röda mattan

Snart är det äntligen dags för årets upplaga av ELLE-galan. Den 21 april slår portarna upp till årets stora modefest där modevärldens mest inspirerade och innovativa kreatörer hyllas och prisas under en glittrande galakväll.

ELLE-profilen Elsa Billgren har gått på galan hela 14 gånger och vi har pratat med henne om skandalerna hon minns, de bästa galatipsen och vilken look hon satsar på i år kopplat till årets tema modebranschens nya dimensioner.

– Det är så härligt att galan numera är på våren tycker jag, det bidrar till en pirrig känsla och mer färg, säger Elsa.

Med 14 galor i bagaget har Elsa skapat lika många looks. Förra året skrev Elsa ett inlägg på sin blogg där hon betygsatte sina modeval under åren, inlägget hittar du här!

Annons

”Klänningen var en glansig blå vintagehistoria från 1950-talet och det hela andas väldigt mycket min pinuppiga tid på Beyond Retro”, skriver Elsa om sin look från 2010.

Elsa Billgren i en blå klänning på ELLE-galan 2010.
Elsa Billgren på ELLE-galan 2010.

Om du får välja en, vilken är din favoritlook genom åren?

– Jag tycker att jag var jäkligt snygg 2018. Det var en enkel look där klänningen och skorna kom till sin rätt. En vintageklänning från 60-talet som jag matchade med klackar i gammalrosa sammet från Chloé. Anledningen till att jag gillar den looken är för att jag höll mig till min core och kände mig väldigt bekväm, berättar Elsa.

Elsa Billgren på ELLE-galan 2018.
Elsa Billgren på ELLE-galan 2018.

Vid två tillfällen har Elsa tagit emot pris på galan. 2011 vann hon Årets look och 2019 priset Årets influencer.

Annons

– Det var såklart hur kul som helst att få pris och få gå upp på scenen och ta emot det men det är verkligen ursvårt att komma på något smart, roligt och kort att säga. Jag minns inte ett ord jag sa. Om jag någon gång igen skulle få ett pris skulle jag vilja säga något om långsiktighet, vintage, att hålla sig nära det man älskar och om det filmiska i att bära en gammal klänning. Haha, nu fick jag det sagt i alla fall!

Elsa Billgren vinner priser på ELLE-galan
Elsa tog emot priserna Årets look 2011 och Årets influencer 2019.

Du har gått på många galor, kan du dela med dig av ditt bästa galatips?

– Att inte ta ut peppen för mycket i kläder och smink. De gånger jag blivit för peppad och adderat smink som jag vanligtvis inte brukar bära eller tagit ut svängarna för mycket har det resulterat i att jag känt mig utklädd. Det är så lätt att bli överexalterad när man tänker stor fest eller gala, men det är viktigt att känna sig bekväm, säger Elsa.

Annons

Kan du dela med dig av ett galet minne från galan?

– Det har hänt så många olika saker varje år och jag vet inte hur mycket jag kan berätta. Men det hände en ganska dramatisk grej med min outfit ett år.

Elsa Billgrens klänning sprack mitt under galan

– 2013 bar jag en vintageklänning med torra och slitna sömmar. Det slutade med att hela klänningen sprack, inte bara på ett ställe utan i alla sömmar. Jag fick smita in på toaletten och nåla ihop klänningen med säkerhetsnålar. Sedan räddade Sandra Beijer mig när hon lånade ut sin kofta som jag kunde ta på mig över klänningen, berättar Elsa.

Elsa Billgren på ELLE-galan 2013.
Elsa Billgren på ELLE-galan 2013.

Hade med sig filmteam på galan

– En annan speciell grej var när jag hade med mig ett filmteam från SVT på galan. Vi spelade in Äkta Billgrens 2019 och det var speciellt att få den uppmärksamheten. Jag föredrar nog att bara kunna njuta av festen, även om det är ett kul minne.

Annons

Har du aldrig drabbats av klädpanik innan galan?

– Ett år hade jag en klänning som var alldeles för kort. På galadagen fick jag springa i väg till Ohlssons tyger och köpa tyg. Jag satte mig och sydde en underkjol som jag bar på kvällen. Snacka om gala-hjärna, jag kunde bara valt att bära något annat.

På ELLE-galan 2022 bar Elsa för tredje gången sammetsklackarna från Chloé och på röda mattan sa hon att målet var att orka gå i dem hela kvällen, hur gick det?

– Jag är en mästare på skor, men nej jag tror inte att jag lyckades.

Elsa Billgren har burit samma skor på ELLE-galan tre gånger.
Elsa Billgren i samma skor 2018, 2019 och 2022.

Inför årets gala planerar Elsa att bära ett par silverfärgade skor från Blankens modell The Jennie. När vi pratar med Elsa är klänningen hon planerar att bära hos skräddaren.

Annons

– Jag fyndade en vintageklänning second hand på Emmaus för 129 kronor. Den var lite trasig i sömmarna men jag hoppas att den går att laga.

Elsa berättar att hon bett skräddaren att behålla prislappen på klänningen.

– Att lyckas fynda ett sådant här plagg, det är som att ha en pokal hemma på hyllan. Det är precis vad jag letar efter och prislappen ska vara kvar som ett bevis på att det går att fynda!

Klänningen är ostronvit med svarta broderade rosor som Elsa själv gissar är från sent 1950-tal.

– Min plan är att matcha den med diamanter fån Ole Lynggaard och en vintage clutch med pärlor.

Elsa Billgrens klänning för ELLE-galan 2023.
Elsas klänning för årets ELLE-gala.

Temat på årets gala är modebranschens nya dimensioner med fokus på både nya talanger och redan etablerade stjärnor.

Annons

Hur ser du på din look kopplat till temat?

– Dimension för mig är alltid vintage. Att kunna ge plagg en ny dimension är vad jag ofta symboliserar. Jag vill visa att det går att köpa en galaklänning för under 130 kronor. Visst, det kräver tid och engagemang på ett annat sätt än att köpa nytt. Men det ger så mycket hopp om att skönhet finns där ute, avslutar Elsa.

Foto: TT

Annons
Innehåller annonslänkar