ELLEs stora guide till lyxklockorna

Lyxklockor värda att investera i – ELLEs guide

Ta rygg på männen och investera i en klocka som håller för tidens tand. ELLE guidar dig till ett klockrent köp från de lyxigaste klockvarumärkena och hjälper dig att hitta den rätta modellen.
19 mars, 2019

Det lönar sig att titta på klassiska modeller när man ska investera och köpa en ny klocka. Ikoniska modeller från välrenommerade varumärken har ett bra andrahandsvärde, vilket är något som de stora klockvarumärken har upptäckt. Omega, Cartier och Breitling har alla re-lanserat äldre modeller i en ny fräsch förpackning. Vintagemarknaden är stor för klockor och är ett utmärkt sätt att skaffa sin drömklocka.

Ett bra råd från Cartiers heritage director Pierre Rainero hur man bygger upp den ultimata klockgardroben är att införskaffa två klockor – en med läderrem för vardagsbruk och en med metallänk som kan fungera till mer eleganta tillfällen, som fest och olika högtider. Andra tekniska finesser man måste bestämma sig för är om man vill ha en klocka med quartzur, det vill säga en batteridriven eller en mekanisk – alltså en klocka man måste dra upp som, för klock-konnässören, är det enda som räknas.  

1. Tidlös klassiker: Tank Louis Cartier 1917

Mitt under det brinnande första världskriget 1917 skapade Louis Cartier en klocka inspirerad av Renaults nya stridsvagnar. Klockans rena linjer och klassiska design står sig än idag! Många kända personer har burit klockan, till exempel Jackie Kennedy, Andy Warhol och Clark Gable. Ifall du ska sikta in dig på en klockklassiker med ett riktigt bra andrahandsvärde är det några av Tank-modellerna som Louis Cartier, Tank solo eller Tank Française en perfekt val! Priset startar från ca 25 000 kronor för en mindre modell i stål med läderarmband, och uppåt.

Jackie Kennedy Onassis Cartier Tank klocka

Jackie Kennedy Onassis

Cartier Tank Solo i stål

Cartier

Klocka Tank Solo, 28 000 kr, Cartier.

2. Den ultimata statussymbolen: Rolex Day Date 1956

Rolex Day-Date debuterade 1956. Den finns bara i 18k guld eller platina och var den första armbandskronometern som visade datum och veckodag helt utskrivna i fönster på urtavlan. Jennifer Aniston och modeentreprenören och stilikonen är av många kändisar som är en stolt Rolexägare.

Jennifer Aniston med day-date rolex i guld

Jennifer Aniston

Rolex Oyster Perpetual Day-Date 40 klocka i guld

Rolex

Klocka Day-Date, 325 900 kr, Rolex

3. Skulptural elegans: Vivianna från Georg Jensen 1967

Den svenska formgivaren Torun Bülow-Hübe skapade den skulpturalt eleganta Vivianna för Georg Jensen 1967. Klockan var en protest enligt Torun: ”På den tiden var klockan enbart kronometrisk, d.v.s. den mätte tiden. Jag ville befria människan från tidens bojor. En klocka bör inte göra oss till fångar av tiden utan snarare frigöra oss från den”. Nu har hennes kreation en ikon och svävar i gränslandet mellan smycke och klocka.

Torun Bülow-Hübe Georg Jensen

Torun Bülow-Hübe

Georg Jensen Vivianna klocka

Georg Jensen

Klocka Vivianna, 24 495 kr, Georg Jensen.

4. Så rätt, så retro: Omega constellation Manhattan 1982

Så rätt, så retro! I år re-lanserade Omega constellation Manhattan-klockan från 1982. Omega är det senaste varumärket som har alla re-lanserat en äldre modell i en ny fräsch förpackning. Och de har inte sparat på krutet, den kommer  nu i 101 olika modeller! 1980-talets formspråk finns fortfarande kvar och har blivit uppdaterad till 2010-talets estetik. Vår favorit är den här varianten i  blandade metaller, i det här fallet guld och stål. Öppnar verkligen upp matchningsmöjligheterna med smycken.

Nicole Kidman för Omega constellation manhattan

Nicole Kidman för Omega

Omega onstellation manhattan klocka i guld

Omega

Klocka Constellation Manhattan, 74 700 kr, Omega.

5. Som ett smycke: Longines Dolcevita 1997

Longines grundades 1832 och har sedan 1867 tillverkat klockor med individuella serienummer. Dolcevita-klockan är en relativt ny modell i sammanhanget från 1997 och är ett elegant komplement till din klockgarderob. Modellen finns i 21 olika modeller och kostar från 11 300 kr.

Longines dolcevita klocka och Aishwarya Rai.Aishwarya Rai.

Longines och Aishwarya Rai.

Longines dolcevita klocka

Longines

Klocka Dolcevita, 34 450 kr, Longines.

6. Klassiker med det lilla extra: IWC Da Vinci Automatic Moon Phase 

IWC ikoniska Moonphaseklocka är en hybrid mellan historiskt klockmakeri och modern teknik. Klockan är en hyllning till Leonardo Da Vincis gärning för vetenskapen och mänskligheten med en illustration av ”flower of life”, en geometrisk symbol som symboliserar ALLT inom matematik och vetenskap.

Karolina Kurkova

Karolina Kurkova

IWC davinci moonphase automatic klocka

IWC

Klocka Da Vinci Automatic Moon Phase, 178 000 kr, IWC.

7. Breitling Premier Automatic Day & Date 1940

Charlize Theron, Brad Pitt och Adam Driver är alla med i den beryktade kampanjen för de nya Premierklockorna.  Premierklockorna lanserade Brietling för första gången på 1940 talet och har nu fått en uppdatrad look för 2019.

Charlize Theron och Adam Driver för Breitling

Charlize Theron och Adam Driver för Breitling.

Breitling

Breitling

Klocka Premier Automatic Day & Date 40, 41 300 kr, Breitling.

Foto TT, Anine Bing mfl

Läs mer: Så stylar du det supertrendiga pärlsmycket