ELLEs lilla rutskola: Tartan, hundtand eller gingham?

13 december, 2013

Lilla rutskolan

När höstkollektionerna kom och ordet ”rutor” började surra runt på ELLE-redaktionen blev det snart nödvändigt att skola sig en aning. Konceptet ruta kan tyckas enkel: den har fyra sidor och fyra hörn. Eller? Är det så långt din rutkunskap sträcker sig bör du definitivt läsa det här. 

av JOHANNA ANDERSSON

rutig-line

GINGHAM

Ginghamrutan blev signifikativ för Pradas fantastiska höstkollektion, och ELLEs moderedaktör Jenny Fredriksson myntade genast begreppet ”gingham style”.

Mönstret består av likfärgade vertikala och horisontella linjer som skapar lika stora rutor, alltså en ruta i dess ”rätta” bemärkelse. Försök att släppa eventuella konnotationer till bordsdukar eller gardiner och skaka loss – ginghamstyle!


Prada

TARTAN

Tartan kallas även skotskrutigt eller klanrutigt och har sitt ursprung i den skotska höglandsdräkten. Kilten, ett trendplagg (!) för säsongen, är nästan alltid tartanrutig.

Tartanmönstret har inspirerat trendsättande modedesigners som Stella McCartney, Céline och Saint Laurent – den här säsongen fullkomligt exploderar det (tartanrutsexplosioner pågår medan du läser det här!). Rota fram alla rutiga skjortor och halsdukar du har längst in i garderoben och börja använd – nu.


Céline

rutig-line

HUNDTAND

Skottarna kan sina rutor, och även det här klassiska mönstret återfinns i norra Storbritannien. Ursprungligen alltså. Den här säsongen hittar vi det både i Paris hos Christian Dior och Commes des Garcon, och på andra sidan Atlanten hos Michael Kors och Karen Walker i New York. På herrsidan ser vi ofta en miniversion av rutan i klassisk ekipering, men som kvinnor kan vi kosta på oss att låta den ta plats och synas ordentligt.


Christian Dior