ELLEs lilla rutskola: Tartan, hundtand eller gingham?

13 dec, 2013 
AvJohanna Andersson
Annons

Lilla rutskolan

När höstkollektionerna kom och ordet ”rutor” började surra runt på ELLE-redaktionen blev det snart nödvändigt att skola sig en aning. Konceptet ruta kan tyckas enkel: den har fyra sidor och fyra hörn. Eller? Är det så långt din rutkunskap sträcker sig bör du definitivt läsa det här. 

av JOHANNA ANDERSSON

rutig-line

GINGHAM

Ginghamrutan blev signifikativ för Pradas fantastiska höstkollektion, och ELLEs moderedaktör Jenny Fredriksson myntade genast begreppet ”gingham style”.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Mönstret består av likfärgade vertikala och horisontella linjer som skapar lika stora rutor, alltså en ruta i dess ”rätta” bemärkelse. Försök att släppa eventuella konnotationer till bordsdukar eller gardiner och skaka loss – ginghamstyle!

Prada


Prada

Annons
rutig-line

TARTAN

Tartan kallas även skotskrutigt eller klanrutigt och har sitt ursprung i den skotska höglandsdräkten. Kilten, ett trendplagg (!) för säsongen, är nästan alltid tartanrutig.

Tartanmönstret har inspirerat trendsättande modedesigners som Stella McCartney, Céline och Saint Laurent – den här säsongen fullkomligt exploderar det (tartanrutsexplosioner pågår medan du läser det här!). Rota fram alla rutiga skjortor och halsdukar du har längst in i garderoben och börja använd – nu.

Céline


Céline

Annons

rutig-line

HUNDTAND

Skottarna kan sina rutor, och även det här klassiska mönstret återfinns i norra Storbritannien. Ursprungligen alltså. Den här säsongen hittar vi det både i Paris hos Christian Dior och Commes des Garcon, och på andra sidan Atlanten hos Michael Kors och Karen Walker i New York. På herrsidan ser vi ofta en miniversion av rutan i klassisk ekipering, men som kvinnor kan vi kosta på oss att låta den ta plats och synas ordentligt.

Christian Dior


Christian Dior

Annons