Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

ELLEs chefredaktör: "Karl Lagerfeld fångade alltid ens modehjärta"

19 feb, 2019 
En ständigt nyfiken blick med en förmåga att skapa egna universum och nå ut till alla generationer. Så minns ELLEs chefredaktör Cia Jansson modeikonen Karl Lagerfeld.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Chanels chefsdesigner, Karl Lagerfeld, blev 85 år gammal. Tisdagen den 19 februari kom beskedet att han dött efter en tids sjukdom. ELLEs chefredaktör, Cia Jansson, minns hans avtryck på modevärlden med stor värme.

– Karl Lagerfelds betydelse för modevärlden är enorm och svår att mäta. Han var en av världens största designers. Hans ständigt nyfikna blick till allt nytt och modernt fick honom att aldrig luta sig tillbaka. Snarare tvärtom, och det vittnar hans närmast rockstjärnestatus om, där hans idéer och modekollektioner når alla generationer, säger hon.

Lagerfeld som designer och fotograf

Han inledde sin karriär som Pierre Balmains assistent och gick därifrån vidare till Jean Patou. Listan över designuppdrag kan göras lång och spänner över en enorm vidd: Allt från Chloé till ett uppmärksammat samarbete med svenska H&M så sent som 2004. Född i Hamburg men bosatt i Paris var han en multikonstnär.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Han var en skicklig regissör som med sin bakgrund som designer, modetecknare och fotograf skapade helt egna koncept och universum, främst bakom de omtalade modevisningarna för det ikoniska lyxmodehuset Chanel. Han lyckades inte bara bygga status och berättelserna om Coco Chanel utan var också verksam som chefsdesigner för det italienska lyxmodehuset Fendi.

Arbetet med Fendi skedde parallellt med designarbetet på Chanel och den egna linjen. Under åren har Karl Lagerfeld inte bara bjudit på oförglömliga modevisningar. Hans ikoniska look och arbete sträcker sig över både fält och generationer. 2005 fotograferade han personligen artisten Mariah Carey för omslaget av ”V magazine”, 2011 lanserade han ett designsamarbete med svenska Orrefors och 2013 regisserade han kortfilmen ”Once upon a Time…” där Keira Knightley gör rollen som Coco Chanel.

– Det är en ren ynnest att få ha bevistat hans universum och visningar- han lyckades verkligen alltid fånga tag i ens modehjärta.

Läs mer:

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död – se hans mest minnesvärda looks

Så hyllas Karl Lagerfeld runt om i världen

ELLE möter Karl Lagerfeld – hela den exklusiva intervjun med ikoniska designern

Annons