Ellen von Unwerth ställer ut på Fotografiska

17 feb, 2018 
AvSusanna Strömqvist
Modefotografen Ellen von Unwerths filmiska bilder sprudlar av energi och livsglädje, ofta med en lekfull, provokativ udd. Nu kommer hon till Fotografiska i Stockholm med retrospektiven Devotion! ELLE fick en upplyftande pratstund med fotografen som får supermodellerna att skratta på bild.
Annons

6 frågor till modefotografen Ellen von Unwerths

Vad är temat för utställningen?

– Mitt favorittema genom åren: kvinnor! Jag älskar att fotografera kvinnor och att leka med kläder, hår och makeup. Att transformera men också lyfta fram modellernas personlighet och känslor. Det är som att leka med vänner, det är alltid lika kul och spännande att porträttera dem med en styrka som gör dem själva stolta.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Modellerna ser alltid glada ut i dina bilder, vad är hemligheten?

– Det har nog att göra med min personlighet. Jag älskar humor, att ha kul och skratta. Jag arbetar gärna med modeller som har en expressiv personlighet. Mina plåtningar brukar vara ett enda stort party.

Du har ofta mycket avklätt och erotiska referenser i bilderna, varför?

– Det är vackert att se på och kul att fotografera. Men jag har aldrig bett någon att ta av sig kläderna. Det är mer ett givande och tagande, och jag antar att jag uppmuntrar det! Det handlar om kvinnor som känner sig bekväma i sitt eget skinn, som vill visa upp sin skönhet och ha kul med den. Kanske känner sig modellerna mer bekväma med mig som kvinna än med en manlig fotograf. Stämningen blir lekfullt sexig, snarare än förförisk.

Annons

Har attityden till det nakna förändrats sedan du först började fotografera för 30 år sedan?

– Ja, hela samhället har blivit prydare. När jag växte upp i Tyskland var den nakna kroppen inget att skämmas över. Och i konsten har det genom alla tider varit ett stort tema. För mig finns det inget vackrare. Men i dag är vi mindre fria. Det har med attityder i samhället att göra, att extrema former av religion vinner mark. Men också med branschen. De stora lyxmodehusen vill ha rena, strikta bilder. Man får inte blanda plagg från olika modehus, inte visa cigaretter, alkohol eller ens en bröstvårta … Allt är mer reglerat och försiktigt i dag, men det finns fortfarande utrymme att leka!

Du var modell i tio år innan du blev fotograf, hur har det påverkat dig?

– Som modell tyckte jag att det var trist att stå still och vrida på huvudet lite. Som fotograf uppmuntrar jag modellerna att uttrycka sig, röra på sig och vara spontana. Jag utgår ofta från filmer som inspiration, annars skriver jag en story som hjälper både mig och modellen att skapa en bild där plaggen blir en del av handlingen.

Annons

Hur ser du dig själv som fotograf?

– Som en cirkusdirektör! Som ung arbetade jag på en helt otrolig cirkus i ett halvår där österrikiske konstnären André Heller var direktör. Det var en fantastisk erfarenhet, så coolt, surrealistiskt och romantiskt. Det har påverkat mig mycket, jag älskar cirkus och kabaré. Allt som är glittrigt, roligt, färgstarkt och sexigt.

Devotion! 30 years of photographing women pågår på Fotografiska i Stockholm mellan den 23 februari och den 20 maj 2018.

Foto Ellen von Unwerth

Läs mer:

Annons