Whyred för samman konst, musik och skrädderi

Svenskt mode Whyred

Under initiativet ELLE <3 svenskt mode lyfter och stödjer vi en rad svenska modemärken. Svenskt mode står inför stora utmaningar just nu och vi hoppas på att kunna öppna upp ögonen för nya varumärken eller påminna dig om några fantastiska svenska varumärken som du kanske helt enkelt har glömt bort. Här möter du Whyreds chefsdesigner Jessy Heuvelink.
07 maj, 2020

– Whyred grundades 1999 med en vision om att blir ett europeiskt klassiskt modevarumärke. Whyred lanserade sin första damkollektion 2000 och blev en del av det svenska modeundret och kom ut på den internationella marknaden. Första butiken öppnade 2001 och 2008 vann Whyred Guldknappen. Namnet kommer från en intervju med konstnären Sven X:et Erixson som fick frågan om vilken som var hans favoritfärg. När X:et, som inte riktigt visste vad han skulle svara, sa ”Red” frågade journalisten ”Why red?”, varpå X:et svarade ”Well, blue then”, berättar Jessy Heuvelink som lanserar sin första kollektion för varumärket den 7 maj.

ELLE <3 Whyred

Jessy Heuvelink Whyreds nya chefsdesigner

Whyreds nya chefsdesigner, Jessy Heuvelink.

Vad är er vision?

– Vår vision är att bygga en super independent community kring varumärket där kunden kan hitta sin egen stil genom våra kollektioner. Vi tror på individen. Vi bryter gärna normer både i själva plaggen samt i samhället i stort. Vi jobbar efter devisen live long but never become old när vi skapar våra kollektioner. Det ska finnas en tidlöshet och plaggen ska kunna bäras och älskas under en lång tid. För att bli mer hållbara producerar vi mindre antal stilar i mindre volymer och leverera oftare, samt att vi tar tillbaka konsumenters använda Whyred-plagg i våran butik på Drottninggatan och säljer dem igen.

Vad står ni för?

– Vi älskar individen. Det vill säga att vi står för mångfald. Vi vill att du ska hitta dig själv genom oss och våra plagg.

Vad inspireras du av?

– Inspiration finns ju överallt, ingenstans och däremellan, man måste bara lära sig att ha ett öppet sinne! Konst, kultur, film, musik och framförallt 70-talet har altid varit en stor inspirationskälla för mig. Båda min personliga stil och design tar mycket inspiration av stilikoner, rockstjärnor, skådespelarna från 70- talet och deras impeccable sense of style.

Vilken film, album eller artist ger dig inspiration under tider som detta?

– Jag har alltid musik på i bakgrunden när jag jobbar och jag kan nog uppskatta det mesta men jag dra mig nog mest till elektronisk musik. När jag känner att jag behöver en liten paus från jobbet då älskar jag att spela högt en live set från en av mina favoriter DJ’s Bedouin och dansa med hörlurar på i vardagsrummet när det är bara jag! Bästa sättet att koppla av och starta om!

Första ordet som associeras med Whyred?

– Independent.

Vad är svenskt mode för dig? 

– Svensk mode och design för mig symboliserar kvalitet och funktionalitet i en alltid lika modern tappning som håller över tid. Enkla, moderna, välsydda kläder, stilrena och anpassade till en funktionell vardag.

Vad bidrar Whyred med till svenskt mode?

We like to rock the boat och med passion och nonchalant elegance vill vi inspirera våra kunder att hitta sin unika stil genom att föra samman konst, musik och skrädderi till en och samma värld.

Vilka är dina favoriter från din första kollektion för Whyred? 

1. Flare jeans

En garderobsfavorit i den perfekta blåa vintage tvätten (lanseras senare i sommar).

2. Vår ikoniska omlottklänning

Den ikoniska omlottklänningen i ny tappning – ett riktig blickfång i elegant svart eller i unikt paisley-print.

Klicka här för att köpa klänningen!

3. Och våra unika prints

Alla våra underbara printade mönster, klassiska polka dots, unika paisleys och bohemiska blommor, svårt att välja en favorit!

Klicka här för att köpa toppen!

LÄS MER:  

ELLE <3 svenskt mode – nu hyller vi våra svenska modeskapare

Catarina Midby leder svenskt mode genom pandemin

Här är vårens hetaste modetrender – enligt våra svenska modemärken