Avavav: ”Skapar kollektioner av överblivna tyger”

AVAVAV svenskt mode Linda Friberg

Under initiativet ELLE <3 svenskt mode lyfter och stödjer vi en rad svenska modemärken. Svenskt mode står inför stora utmaningar just nu och vi hoppas på att kunna öppna upp ögonen för nya varumärken eller påminna dig om några fantastiska svenska varumärken som du kanske helt enkelt har glömt bort. Här möter du Avavavs grundare Linda Friberg som lyckats skapa kollektioner av lyxindustrins överblivna tyger.
13 april, 2020

­­­

– Efter många år i modebranschen och längtan efter mer sol beslutade vi oss att flytta till Florens 2011 med våra två barn och två hundar. Idén till Av föddes när vi upptäckte den stora överproduktionen av tyger i utkanterna av Florens. Tygerna kommer bland annat från exklusiva klädvarumärken, tygvävare och producenter, vilket kallas även dead stock. Att skapa ett nytt varumärke av det som redan finns tyckte vi var för bra för att låta bli. Vi tar helt enkelt hand om det som blir över från andra, berättar Linda Friberg.

ELLE <3 Avavav

Första ordet som associeras med Avavav?

– Upcycling.

Vad är er vision?

– Att skapa en hållbar långsiktig affärsidé efter nya förutsättningar.

Vad står ni för?

– Vi är ett ”direct to consumer brand” som producerar små kvantiteter, med korta ledtider i Italien, av lyxindustrins överblivna tyger. Vi vill inte bidra till överproduktionen som är ett av branschens största problem.

Vad inspireras du av?

– Jag inspireras av Italien med all dess konst, arkitektur och kärlek till mode. Men främst får jag min inspiration när jag är på ”tygjakt”, först då skapas kollektionen.

Vilken film, album eller artist inspireras du av i tider som detta? 

– Jag har svårt att känna att någonting inspirerar just nu.  Men mitt i allt det ofattbara börjar man tänka nya tankar utifrån ett annat perspektiv som är intressant. Det har gjort att vi har haft tid att skapa många nya spännande strategier för Av med vårt fantastiska team.

Vad är svenskt mode för dig?

– Entreprenörskap, passion – och hårt arbete.

Vad bidrar ni med till svenskt mode?

– Att man kan jobba med hållbarhet på olika sätt och att våga förändra.

Spana in Linda Fribergs favoriter från Avavavs senaste kollektion:

1. Plissé collar blouse

Spana in skjortan med plisserad krage här!

2. Ballon sleeve top

Spana in ballon sleeve toppen här!

3. V-neck dress

Spana in V-neck klänningen här!

LÄS MER: 

Catarina Midby leder svenskt mode genom pandemin

Här är vårens hetaste modetrender – enligt våra svenska modemärken

Har du koll på det hållbara svenska märket Avavav?