Cara Delevingne om psykisk ohälsa, kvinnlig njutning och HBTQI-kampen

ELLE möter Cara Delevingne

LEUPOLD DENNIS
Hon pratar lika öppenhjärtigt om sex som om psykisk ohälsa. ELLE möter Diors multibegåvade ambassadör Cara Delevingne för ett personligt samtal om att stanna upp, näthat och äkta skönhet.
06 juli, 2021
Så stylar du sommarens snyggaste trend – badkläder och sneakers
1:00

Efter reklamen: Så stylar du sommarens snyggaste trend – badkläder och sneakers

(1:00)

Slå på ljud

Redan som tioåring inledde hon sin uppmärksammade modellkarriär. Cara Delevingne har med andra ord vuxit upp framför kameran. Hon har hyllats som skådespelare, författare, sångerska, affärskvinna, Instagram-sensation, filantrop, Dior Lip glows kampanjansikte och stolt talesperson för HBTQI-rörelsen. Om och om igen – i alla sina olika forum – har hon visat att hon vågar använda sitt inflytande för att göra skillnad. Hon säger vad hon tycker även om det innebär att gå mot strömmen.

– Hej allihop, det här är Alfie.

Klockan är halv elva en onsdagsförmiddag, Cara Delevingne har precis klivit ur en svart SUV och gjort entré i fotostudion i västra Hollywood. Hon glider fram över det stora golvet och det är lätt att förstå varför kameran älskar henne. Alfie, hennes lilla chihuahua, följer troget efter och låter alla förstå att inte heller han är rädd för att göra sin röst hörd.

Cara ler ursäktande åt hundens skällande innan hon beger sig mot glamrummet. Väl där inne sparkar hon av sig de svarta skinnstövlarna och lutar sig tillbaka i sin stol. Klädd i ett minimalt linne och somriga byxor skrollar hon snabbt igenom telefonen medan hårstylisten börjar borsta det nyfärgade håret. Hon är brunett numera, och hon älskar det.

Cara har på sig en denimjacka med kristaller, t-shirt och knähöga boots
LEUPOLD DENNIS

Så fort Cara ställer sig framför kameran märks det att hon har gjort det här sedan barnsben. Efter avbrutna gymnasiestudier skrev hon på sitt första modellkontrakt för Storm management och hon utsågs till Årets modell både 2012 och 2014. Sedan den första filmrollen, som prinsessan Sorokina i Anna Karenina, har hon förvaltat sina framgångar på film och tv. Hittills har hon synts i över 20 produktioner, där framför allt rollerna i den romantiska mysteriefilmen Paper towns, Suicide squad och Valerian and the city of a thousand planets, sticker ut. Hon har spelat mot Orlando Bloom i Amazonserien Carnival row och mot Jaden Smith i Life in a year från 2020. Flera projekt är inplanerade i år, varav ett med Eva Longoria, Frida Pinto och Juliette Binoche.

Hon är en av de människor som har hjälpt mig att älska mig själv när jag behövde det som mest och jag behövde det verkligen.

Ändå är Cara minst lika känd för sin frispråkighet i intervjuer och på sociala medier, där hon har 43 miljoner följare. Hon har varit öppen med sin sexuella läggning och företräder HBTQI-rörelsen. Det florerar ständigt rykten om hennes kärleksliv och den mest offentliga relationen har varit den med motspelerskan från Her smell, Ashley Benson, en tvåårig kärlekshistoria som avslutades i maj förra året.

På TrevorLIVE-galan i april 2019 hyllade Cara sin flickvän från scenen: ”Hon är en av de människor som har hjälpt mig att älska mig själv när jag behövde det som mest och jag behövde det verkligen. Hon lärde mig vad äkta kärlek är och att kunna ta emot den, vilket också är mycket svårare än jag trodde.”

Dörren till glamrummet öppnas igen. Cara är redo, Alfie också. Ett bord har placerats på golvet och Cara lutar sig över det och tittar intensivt in i kameran medan hennes fötter vickar i takt till Elton Johns I’m still standing.

Berätta om ditt samarbete med Dior.

– Jag har alltid varit ett stort, stort fan av precis allt som har med Dior att göra. Kvinnorna som representerar dem och de människor som de väljer att stötta och vad de väljer att göra, vare sig det är Kim (Jones) eller Maria Grazia (Chiuri). Jag älskar verkligen deras stil och deras kläder. Och självklart att få uppleva saker som att vara ansikte för nya Dior Lip glow-kampanjen och smyckeslinjen och klockorna, så många olika sorters Dior-kvinnor som jag får representera. Det måste inte vara samma typ av kvinna, för alla Dior-kvinnor är olika och unika och upphöjda. Men det är alltid kul att få variera mellan de olika linjerna inom Dior. Så det har varit helt fantastiskt. Och stort, för de integrerar verkligen saker som musik, skådespeleri och mode på ett så bra sätt. Det är väldigt kul, helt enkelt, och de verkar alltid vara före sin tid. Det är coolt.

Jag har alltid varit ett stort, stort fan av precis allt som har med Dior att göra.

Cara bär en trenchcoat från Christian Dior och smycken från Dior Joaillerie
LEUPOLD DENNIS

Vad betyder skönhet för dig?

– Att vara vacker, känna sig vacker, är ett val och en daglig rutin. En vanesak. Skönhet handlar inte bara om en specifik sorts utseende eller att passa in i en mall. Det handlar om att trivas med sig själv. Och om att vara en bra människa och att försöka bli bättre och bättre för varje dag. Det är bland det vackraste man kan göra, tycker jag.

Det finns en så gullig bild på dig på Instagram, när du är liten och mimar framför spegeln. Var det mycket sådant när du var barn?

– Oh ja, men inte så mycket framför just spegeln för jag hade många vänner och familjemedlemmar att uppträda för. Jag satte upp dockteatrar och pjäser och dansföreställningar.

Minns du första gången du var på en plåtning eller inspelningsplats?

– Japp! Jag började ju som modell och var inne i hela modesvängen. Jag gjorde italienska Vogue när jag var tio. Det är mitt första minne av alltihop. Men även innan det, när jag var runt fem, så minns jag att jag spelade en hel del teater, visserligen bara skoluppsättningar.

Skönhet handlar inte bara om en specifik sorts utseende eller att passa in i en mall. Det handlar om att trivas med sig själv.

Du har tidigare sagt att du hade velat bli barnpsykolog. Är du fortfarande intresserad av mental hälsa?

– Den mänskliga hjärnan och mänskliga antropologin och frågan om vad som får oss att utvecklas till de vi är intresserar mig oerhört. Speciellt med trauman. Jag tror vi måste betrakta mental hälsa som en sorts kroppsligt organ vi måste ta hand om. Att ha vuxit upp i England innebar att känslor och sårbarhet, att vara öppen med vissa saker, inte riktigt passade sig och det skapade en hel del problem.

Nu är det fantastiskt att se hur unga människor i högre grad kan prata om hur de mår. Jag vet inte om jag någonsin har varit smart nog för en psykologexamen, men det är något som alltid har intresserat mig och det är nog därför jag började med skådespeleri. Det är lite besläktat.

Cara har på sig en kort jacka, minishorts, topp och skärp
LEUPOLD DENNIS

Hur har Covid-19 och isoleringen påverkat dig?

– Jag måste säga att jag är väldigt lyckligt lottad som har kunnat fortsätta arbeta. Det går verkligen inte att jämföra sig med människor som har förlorat sina jobb. Det är fruktansvärt. Men nu är det tufft för alla och det känns verkligen, speciellt om man är empatiskt lagd, hur världen har påverkats.

Jag har försökt bidra så mycket jag kan och att engagera mig. Jag har en stiftelse och genom den kan jag ge tillbaka och donera större summor som går till människor som drabbats hårt ekonomiskt. Det har varit fint att kunna göra det. Jag har också börjat engagera mig mer i klimatkrisen. Det känns som man aldrig kan göra tillräckligt, för det är så mycket som finns kvar.

Vad gäller min egen mentala hälsa har det faktiskt varit väldigt nyttigt att stanna upp lite och inse att jag har jobbat för mycket. Att arbeta så mycket som jag gjorde gjorde mer ont än jag förstod, att kunna trappa ner och bli mer av en människa är nyttigt.

Vad gäller min egen mentala hälsa har det faktiskt varit väldigt nyttigt att stanna upp lite och inse att jag har jobbat för mycket.

Har du lärt dig något nytt under den här perioden?

– Jag har ägnat mig åt personlig utveckling och massor av yoga och meditation. Jag kunde redan spela trummor och piano, så jag har försökt bli bättre. Men jag har inte lärt mig något språk. Jag är inte en av de där som lärt sig massor av nya saker, jag har bara försökt utveckla sånt jag gjorde innan.

På tal om något helt annat, hur kom det sig att du inledde ett samarbete med Lora Dicarlo, som gör sexprodukter?

– Alltså, jag har alltid varit ett fan av att ta bort stigmat runt kvinnlig njutning. Det är ett så mansdominerat område. Det mesta som fanns hade utvecklats av män, de var alltid så himla falliska och så vidare. Det var helt fantastiskt att få träffa Laura och prata om att skifta fokus från sexleksaker till sexteknologi och ta tillbaka makten, ge män och kvinnor ordentlig sexualkunskap.

Du gav även bort några produkter till dina vänner. Hur reagerade de?

– Ja, det gjorde jag. Herregud, många av mina kompisar blev så glada. Det handlar inte om att utesluta män från själva akten. Oavsett om man är i en relation eller singel, eller hur man än identifierar sig, så går det ut på att njuta.

Jag har alltid varit ett fan av att ta bort stigmat runt kvinnlig njutning.

Du hade ett roligt projekt med dina systrar också …

– Della Vite Prosecco har varit superkul. Jag älskade att få chansen att göra något tillsammans med familjen … utveckla, provsmaka och välja ut den bästa. Speciellt eftersom vår prosecco är gjord utan sulfit. Det är inget man dricker och blir jättebakfull av. Det känns fint att ha gjort en hållbar kvalitetsprodukt, som dessutom är prisvärd, och att jag har gjort det tillsammans med mina systrar.

Cara har på sig en randig, stickad tröja från Christian Dior
LEUPOLD DENNIS

Många människor beundrar dig för din frispråkighet, men du har också fått en del kritik. Hur hanterar du det?

– Det spelar ingen roll vem du är eller vad du står för. Även om man är världens trevligaste person och aldrig gör några felsteg, så kommer folk ändå hata dig. Det är den grejen man måste inse. Man måste strunta i vad andra människor tycker. Jag är inte perfekt. Jag har gjort misstag. Jag har en massa brister, men jag har aldrig försökt få folk att tro något annat. Jag vill verkligen använda min plattform för att underhålla människor, göra skillnad och hjälpa de som inte trodde att de kunde göra sig hörda. Speciellt när det gäller depression eller HBTQI-frågor eller familjerelaterade saker. Jag vill göra skillnad genom att vara så ärlig som möjligt.

Hur klarar du av det?

– Jag fokuserar på att stå med båda fötterna på jorden och att fortsätta göra världen till en bättre plats, om jag kan. Det låter grandiost, jag vet. Men jag försöker bibehålla mina värderingar och de människor jag haft i min närhet sen jag var liten, det underlättar. Att få möjligheten att skapa och göra konst och försöka påverka så mycket så möjligt är en enorm gåva. Jag är tacksam för den och påminner mig själv om det dagligen.

Jag fokuserar på att stå med båda fötterna på jorden och att fortsätta göra världen till en bättre plats, om jag kan.

Cara har på sig en denimjacka med kristaller från IRO
LEUPOLD DENNIS

NAMN: Cara Delevingne.
ÅLDER: 29 år.
GÖR: Modell, skådespelare och sångerska.
BOR: Los Angeles.
FÖLJ: @caradelevingne

Cara Delevingne om ...

... att bli uppfixad:

– Det känns väldigt bra. Alltså, jag har världens mest fantastiska team omkring mig. De är som min familj så det är bara så fint att träffa dem. Vi kan prata om sådant som hänt sedan sist, lyssna på musik och dansa runt. Jag trivs också med att ha mörkt hår just nu. Jag har sällat mig till den mörka sidan, så att säga, och det har varit toppen.

... att sminka sig:

– Definitivt mer nu när jag jobbar mindre och har mer tid över. Förut, så fort jag inte arbetade, så ville jag att huden skulle få andas. Men nu, speciellt tack vare alla underbara människor på Youtube som gör sminktutorials, så har det varit superkul att experimentera lite. Och så har jag såklart fått bästa rådgivningen från Peter Philips, som är kreativ chef för Diors makeup. Jag lär mig mer och mer att sminka mig själv. Jag är fortfarande inte särskilt bra, men det är kul. Jag fick inspiration av några makalösa drag queens och hur de gör. Jag skulle aldrig klara av det, men jag försöker. För en naturlig look har jag alltid med mig nya Lip glow universal balm.

... kläder:

– Jag älskar verkligen att klä upp mig, typ i balklänning, höga klackar, vara superfixad från topp till tå. Jag har alltid trivts bäst i klänning, men jag gillar att ha kostym också och inte känna mig tvingad att passa in i någon könsroll. Jag har ett ganska brett spektra i vad jag tycker om att ha på mig, det beror helt enkelt på hur jag trivs i kläderna just då, oavsett om jag är naken eller bär en tjusig känning.

... sitt favorit-hemmaplagg:

– Jag är ganska såld på bekväma-men-fina material, som kashmir eller siden. Speciellt när jag blivit äldre och bortskämd med vad som är tillgängligt. Men jag gillar ju att träna också, så jag har ofta träningsoverall eller tights. Jag älskar ett par sköna tofflor och härliga sockor. Pandemiklädsel har passat mig perfekt.

Cara bär en denimjacka med kristaller från IRO
LEUPOLD DENNIS

Fixa Cara Delevingnes makeuplook

BAS: Börja med Diors Capture totale super potent serum för att preppa och återfukta huden. Fortsätt med Diors Capture totale eye serum och sedan Forever foundation över hela ansiktet för en flawless matt hy. Använd en borste och blanda sedan med en svamp för perfekt finish.

ÖGON: För att ge dina ögon en varm, men naturlig ton, använd Diors Mono couleur couture 573 Nude dress och applicera sedan två lager av mascaran Diorshow iconic overcurl waterproof 091 noir/black. För att definiera ögonbrynen, använd Diorshow kabuki brow styler 03 brown.

LÄPPAR: Applicera nya Dior Lip glow 001 pink med 97 procent naturliga ingredienser för att preppa och återfukta läpparna


Av: Kjersti Flaa
Fotograf: Dennis Leupold
Assistent: Tyler Werges
Stylist: Charles Varenne
Assistent: Laura Devemy
Digital teknik: Kevin Leupold
Makeupartist: Molly Stern/A-frame Agency
Hårstylist: Mara Roszak/A-frame Agency
Manikyr: Thuy Nguyen/A-frame Agency