Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Drottningen av återbruk! Kolla in drottning Silvias hållbara moderesa

11 dec, 2018 
AvJohanna Lejon
DrottningS ilvia och Victoria i samma klänning
Hållbart mode är onekligen på modet. Men vår drottning, Silvia, har klätt sig hållbart länge. Kolla in hennes imponerande återbruk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hållbart mode är mer aktuellt, och mer populärt, än någonsin. Det säger väl allt att Årets julklapp 2018 är just det återvunna plagget! Förr om åren var det status, för både politiker, kungligheter och kändisar, att gång på gång ha nya plagg, nya outfits och kreationer. Att ständigt förnya sig, välja nytt. Så är det inte längre. Nu premierar man att använda samma klädsel gång på gång, man premierar att återanvända, att tänka miljövänligt.

Drottning Silvias hållbara stil

Att klä sig hållbart är, som sagt, både trendigt och helrätt, och det betyder att vår drotttning, Silvia, faktiskt är mer trendig än någonsin. För är det någon som kan det här med hållbarhet, och återbruk av gamla saker, är det just hon, Sveriges drottning. Hon är miljöintresserad, precis som resten av vår kungafamilj. Och drottningen lever som hon lär.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hösten 2016, då drottning befann sig i Berlin, Tyskland, för att inviga Bea Szenfeld-utställningen Everything You Can Imagine Is Real, bar hon en vit skräddad dräkt. En ny sådan? Absolut inte! Den benvita outfiten hade 40 år på nacken, och drottningen har burit den flitigt genom åren. Där, i Berlin, bar Silvia dräkten för 30:e (!) gången!

Annons

I sitt tal vid invigningen berättade drottningen om en önskan hon har:

– Ingen kan göra allt, men var och en av oss kan göra lite grand. Det stora återspeglas i det lilla. Jag skulle önska att vi kunde lämna köp- och släng-samhället i traditionell mening. Föreställ er att vi alla som handlar – och vi är många – vore bättre på att återvinna och återanvända våra kläder eller som jag att använda dem oftare. Det skulle kännas bra, berättade hon.

Drottning Silvia i Berlin
Drottning Silvia i 40 år gammal dräkt under en invigning av en modeutställning i Berlin

Drottningen slog också fast att vi, alla, har ett ansvar. Inte bara för oss själva utan för kommande generationer.

Annons

– Med det växande intresset för mode ökar även våra kunskaper om hur vi kan utveckla nya klimatsmarta material samt tillverkningsmetoder som är mindre belastande för klimatet på vår jord. Vi måste bannlysa giftiga kemikalier i våra tyger, och vi måste minska den vattenmängd som används vid tillverkningen av textilierna. Det är vårt ansvar gentemot kommande generationer, sa hon i sitt tal.

Drottningens blå sammetskappa – en favorit i repris

Drottningens kungliga garderob är fylld av plagg. Att klä sig snyggt och representativt ingår i hennes roll, som drottning. Men hon tänker på att återanvända plaggen, gång på gång. Också hennes accessoarer återanvänds. Den klassiska Kelly-väska från Hermes har hängt med länge. Likaså den svarta från Chanel.

1985 bar drottningen en lång blå kappa av sammet. Den åkte på såväl året efter, 1986, som 30 år senare, på kvällen under Riksdagens öppnande 2015.

Drottning Silvia 1985
Silvia i sammetskappan 1985.
Silvia 1986
Drottningen i samma kappa 1986.
Annons
Silvia 2015
Drottning Silvia vid Riksdagens öppnande 2015.

Kronprinsessan Victoria i drottning Silvias gamla klänningar

Värt att poängtera i sammanhanget är att drottningen fört intresset för hållbarhet vidare, till nästa generation. De seanste åren har kronprinsessan Victoria vid ett flertal tillfällen återanänt mamma Silvias klänningar från slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Annons

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har också, via drottning Silvia, fått varsin påse med sina gamla barnkläder, för att spara och i sin tur även kunna ge till sina barn. Detta har kronprinsessan Victoria tagit fasta på och vid flera tillfällen har hennes gamla barnkläder synts på prinsessan Estelle. Även prins Carl Philip har klätt sin son, prins Alexander, i de kläder han själv bar som liten.

Drottning Silvia och Victoria i samma klänning
Det senste året har kronprinsessan Victoria använt inte mindre än tre av sin mammas, drotning Silvias, gamla klänningar.
Victoria återanvänder Silvias klänning
Kronprinsessan Victoria 2017, drottning Silvia 1978.
Victoria i prickig klänning
Kronprinsessan Victoria 2017, drottning Silvia 1980.
Annons

Läs mer:

Drottning Silvias hållbara klänningsval

ELLEs moderedaktör: 7 oförglömliga klänningar från Nobel genom åren

Foto IBL, Stella Pictures

 

 

 

 

Annons