Drottning Silvias mest minnesvärda outfits – se bilderna

11 dec, 2018 
AvJohanna Lejon
Drottning Silvia är stilsäker som få. Mest visst har hon några outfits som vi minns lite extra! Vilka? ELLE har valt ut dem!
Annons

1. Brudklänningen från 1976

Då Silvia Sommerlath gifte sig med Carl XVI Gustaf och blev drottning av Sverige, den 19 juni 1976, bar hon en brudklänning signerad Marc Bohan för Dior. Klänningen var sydd i sidenduchesse och var av samma klassiska modell som de klänningar prinsessorna Birgitta och Désirée burit vid sina bröllop. Ett långt släp var fäst vid klänningens rygg. Den blivande drottningen bar även drottning Josefinas kamédiadem. Spetsslöjan var den Bernadotteska familjens egen, ett arv från drottning Sofia och som burits även av kungens mor Prinsessan Sibylla och systrar prinsessorna Désirée, Margaretha och Christina. Slöjan var fäst i diademet med en bård av myrten från kronprinsessan Margaretas ursprungsplanta på Sofiero.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Silvia 1976
Drottning Silvia i klänning från Dior.

2. Den första Nobelklänningen

Den 10 december 1976, ett halvår efter att hon blivit drottning av Sverige, var det dags för drottning Silvia att gå på sin första Nobelfest. Klänningsvalet föll på en gul klänning i chiffong med guldmoucher, från Dior.

Annons

– Det var mycket som gömde sig bakom den här klänningen! Jag väntade ju faktiskt kronprinsessan då, men det var det bara kungen och jag som visste. Den är väldigt speciell för mig, har drottningen sagt i en intervju.

Drottning Silvia Nobel 1976.
Klänning i gult, från Dior.

3. Den svartvita Nobelklänningen från Nina Ricci

Ingen har väl missat drottningens fantastiska svartvita klänning från Nina Ricci? Drottning Silvia bar klänningen 1993, strax innan sin 50-årsdag, och ända sedan dess har den, gång på gång, röstats fram som en av hennes allra vackraste klänningar – någonsin.

Annons

– Det är en Nina Ricci, en härlig klänning. Den syddes inte för mig, men när jag såg den tyckte jag att den var underbar så jag provade den och den passade perfekt. Det är en klänning som bara är. Den är naturligtvis speciell med alla sina volanger och rosetter, men jag tyckte den var väldigt härlig och ja, djärv, har drottningen berättat.

Nobel 1993
Drottning Silvia på Nobel 1993.

4. Den vita Nina Ricci-klänningen från 2001

Första gången drottning Silvia bar denna vita tylldröm från Nina Ricci var 2001, i juni, då hon och kungen firade silverbröllop. Sedan återanvände hon den ett halvår senare, under Nobelfestligheterna.

Annons

– Det är också en sådan klänning som bara ’sitter’. Jag hade den första gången på vårt silverbröllop och sedan hade jag den på Nobel, har drottningen berättat.

Den återanvändes senare en tredje gång. 2013 bar nämligen prinsessan Madeleine klänningen, under sin bröllopsfest på Drottningholm.

Drottning Silvia i klänning från Nina Ricci
2001. Drottning Silvia i vit klänning från Nina Ricci.
Prinsessan Madeleine i vit klänning från Nina Ricci.
2013. Prinsessan Madeleine i samma Nina Ricci-klänning.

Läs mer:

 

Annons
Annons