Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Inspireras av drottning Silvias sommarstil på 80- och 90-talet

22 jun, 2022 
Inspireras av drottning Silvias sommarstil på 80- och 90-talet
Matchande set, lekfulla klänningar och klassisk elegans. Silvia har bjudit på flera träffsäkra stilögonblick genom åren. Spana in drottningens bästa sommarlooks under 80- och 90-talet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: 9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamlaBrand logo
VIDEO: 9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla

Drottning Silvia har så tråkig stil. Sa ingen någonsin. Nej, Sveriges drottning har bjudit på en hel del stilsäkra modeögonblick under åren. Och även om vi har sett henne bära fantastiska galakreationer och Nobelklänningar – från det att hon gifte sig med kungen fram till idag – är det på de mindre tillställningarna som vi hittar den stora stilinspirationen.

Och stilinspiration råder det ingen brist på. Särskilt inte till sommaren, för just inspirerande sommarlooks signerade Silvia, finns det en hel del av i arkivet.

Annons

DROTTNING SILVIAS SOMMARSTIL PÅ 80- OCH 90-TALET

ELLE grävde djupare ner i drottningens 80- och tidig 90-talsstil – vilken vi är smått besatta av just nu – och fann en hel del looks vi gärna hade burit om och om (och om) igen i sommar.

Matchande set varvas med färgstarka klänningar och lekfulla blusar. Och trots att det flera gånger råder färgexplosion känns stilen väldigt klassisk och elegant. En kontant röd tråd – som accessoarer i samma färg – får varje look att kännas komplett och genomtänkt.

Jaja, jag ska inte babbla mer. Scrolla ner och inspireras av den svenska drottningens bästa sommarlooks under 80- och 90-talet.

Kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och prins Carl Philip på Solliden, på Öland, 1980.
Kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och prins Carl Philip på Solliden, på Öland, 1980.

Är det här Silvias starkaste stilögonblick någonsin? Nog för att drottningen har burit en hel del vackra galaklänningar genom åren, men den här gula looken är en av våra absoluta favoriter. Platsen är Öland och året 1980. En monokrom outfit är alltid ett vinnande kort. Tack Silvia för påminnelsen!

Annons
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, i köket på Stockholms slott, 1980.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, i köket på Stockholms slott, 1980.

Drottning Silvia i en fantastisk, prickig klänning med sjal runt halsen och ränder i midjan samt vid ärmslutet. Det färgmatchade hårspännet (ett stilknep hon använde även till den gula looken ovan) blir, den så kallade, pricken över i:et.

Drottning Silvia på ett statsbesök i Tanzania, 1981.
Drottning Silvia på ett statsbesök i Tanzania, 1981.

Under ett stadsbesök i Tanzania, 1981, bar drottningen den här randiga blusen som är härligt lekfull och stilren på samma gång. Och solglasögonen! Ge oss.

Annons
Prins Carl Philip, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på Victoriadagen, 1983.
Prins Carl Philip, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på Victoriadagen, 1983.

På Victoriadagen 1983 bar drottning Silvia en randig sommarklänning med volangdetaljer och knytning i halsen. Det utsläppta håret adderar en lite mer avslappnad känsla, som enligt oss, gör looken ännu bättre.

Drottning Silvias bästa sommarlooks – Drottning Silvia på Öland, 1986.
Drottning Silvia på Öland, 1986.

Drottning Silvia iklädd en färgexplosion sommaren 1986. Hon bemästrar återigen konsten att få till en lekfull look som samtidigt känns ganska stilren och givetvis färgmatchar hon både hårspännet och läpparna.

Annons
Drottning Silvias sommarstil – bästa looks
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine, sommaren 1986.
Annons

En cremefärgad klänning med veckade detaljer tillsammans med senapsgula accessoarer – däribland ett brett skärp i midjan – plus stora, vita solglasögon blev drottningens look en sommardag 1986.

Drottning Silvia 1987 blommig klänning
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine på St Barthelemy 1987.

Under en semester på St Barthelemy 1987 sågs Silvia bära den här blommiga klänningen med vit krage och markerad midja. En look vi gärna hade burit om och om igen i sommar.

Drottning Silvia i ett prickigt set
Prinsessan Madeleine börjar första klass i Smedslättsskolan, i augusti 1989. För tillfället klädde sig Silvia i ett prickigt set.

Nej men hallå där lilla perfekta prickiga set. De breda axlarna, den sneda skärningen och den kontrasterande röda väskan gör Silvias look från augusti 1989 ja, helt fantastisk.

Annons
Drottning Silvia i rutig klänning i Jordanien
Kungaparet på en ridtur under ett officiellt statsbesök i Jordanien, 1989.

Wow! Kungaparet besöker Jordanien 1989 och det senapsgula skärpet vi har sett ovan är tillbaka. Nu sitter accessoaren istället på en rutig klänning i mjuka färger. De matchande skorna och hatten gör looken komplett.

Drottning Silvia i rosa klänning 1991
Drottning Silvia i Stockholm city, 1991.

Vi älskar den här looken signerad drottning Silvia, 1991. Rosa klänning med knappar och markerad midja. Diadem, örhängen och solglasögonen tillför det lilla extra.

Annons
Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf på Victoriadagen 1992.
Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf på Victoriadagen 1992.

Jackan! Diademet! Pärlorna i öronen! Ballerinaskorna! Guldarmbanden! Snälla, vi vill aldrig mer bära något annat en regning sommardag.

Drottning Silvia i röd kappa i samband med Polarprisets utdelning, i maj 1994.
Drottning Silvia i samband med Polarprisets utdelning, i maj 1994.

Drottning Silvia bär upp den perfekta oversize-kappan och låter matchande klänning och väska komplettera looken. 1994, kom tillbaka!

SE OCKSÅ: Se de vackraste kungliga bröllopsklänningarnaBrand logo
SE OCKSÅ: Se de vackraste kungliga bröllopsklänningarna

Foto: TT

Annons