Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Drottning Silvia om att låna ut kläder till kronprinsessan Victoria: ”Fint”

12 dec, 2018 
AvJohanna Lejon
Drottning Sivlia berättar m att låna ut kläder till kronprinsessan
I ELLEs exklusiva intervju med drottning Silvia inför 75-årsdagen talar journalisten Susanne Ljung och drottningen en hel del om drottningens intresse för mode – och framförallt hållbart mode. Läs drottningens tänkvärda resonemang.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
(ELLE) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierarBrand logo
(ELLE) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierar

I ett unikt och exklusivt porträtt av Susanne Ljung – med magiska fotografier av Camilla Åkrans – berättar drottning Silvia om intresset för mode, kläder och hållbarhet, Nobelklänningarna, barnbarnen, drivkraften och kampen för de utsatta.

Intervjun görs på Drottningholms slott, och drottningen tar emot i Gustav III:s gamla lekrum, ett rum inrett med ljust gröna väggar och möbler som går i rosa och guld. Rummet används, sommartid, som kungaparets privata matsal.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det här är ett mycket speciellt rum, jag tror att det är slottets vackraste rum faktiskt, konstaterar drottningen i intervjun.

Samtalet glider in på kläder, med anledning av att en av klänningarna som drottningen bär på Camilla Åkrans bilder är den svartvita Nina Ricci-klänning som drottningen hade på sig på Nobelmiddagen 1993, för 25 år sedan. Drottningen förklarar att dessa klänningar förvaras i ett rum på slottet, liggandes i lådor med syrafritt silkespapper. Tipset kommer från modeskolan Parsons i New York.

Annons

– Klänningarna är ju väldigt känsliga för ljus. Och tyngden, alla dessa broderier, gör att vi inte kan hänga upp dem. Så vi lägger dem i lådor i ett rum på slottet. Hur de bäst ska bevaras var något jag verkligen undrade över. Hur gör man det? Och där gjorde man det på det sättet, så jag tänkte good idea!, berättar drottningen.

Senare i intervjun fortsätter samtalet om kläder. Denna gång pratar Susanne Ljung och drottningen om återbruk och att återanvända sina kläder.

– Ja, det är viktigt att visa att man använder sina kläder! Det har jag alltid tyckt är viktigt. Man arbetar så mycket med en klänning. Man väljer. Man tittar. Man provar. Det är mycket arbete bakom en klänning, och en garderob. Då tycker jag att det är synd att bara använda kläderna en gång, eller två, säger drottningen.

Susanne Ljung frågar drottningen om hennes intresse för mode och kläder.

– Jag tycker förstås det är intressant och vackert och viktigt med vackra kläder. Men, egentligen är det inte det viktigaste, tycker jag. Fast det får jag väl inte säga till ELLE!, säger drottningen och fortsätter:

Annons

– Det är klart att jag beundrar dem som skapar couture. Det finns så oändligt vackra saker, och kläderna lever kvar. Det spelar ingen roll om det är 1960 eller 1970, den typen av klädesplagg håller.

Under måndagens Nobelfest lånade kronprinsessan Victoria drottningens vackra Nina Ricci-klänning från 1995. Det är inte första gången vi ser kronprinsessan Victoria i drottningens kläder. I intervjun frågar Susanne Ljung om detta, och undrar även om kronprinsessan, i sin tur, ibland lånar ut kläder åt drottningen.

– Det var en bra idé, det ska jag föreslå! skrattar drottningen. Jag tycker att det är väldigt roligt att tonårsdöttrar, i alla familjer, har sina egna tankar och åsikter om vad som passar och säger ”ska mamma verkligen ha det där på sig?”. Och plötsligt, ett antal år senare, visar det sig att ’jaha det går tydligen jättebra att ha på sig’. Det gör mig väldigt glad! Jag tycker bara det är fint att hon delar min smak, och tycker det är vackert och vill använda kläderna. Och att hon passar i dem. Bara en sådan sak!

Läs hela Susanne Ljungs intervju med drottning Silvia i ELLE nummer 1 2019.

Läs mer:

Drottningen av återbruk! Kolla in drottning Silvias hållbara moderesa

Här bär kronprinsessan drottning Silvias Nobelklänning från 1995

Se alla gånger kronprinsessan lånat kläder av drottningen

Foto Camilla Åkrans

Annons