Det smarta snabbmodet – som är bra för miljön

Snabbmode och throw away fashion är två heta ämnen just nu

Bär, begrav och börja om. Filippa K skapar snabbt partymode som kan avnjutas med gott samvete. Ungefär som champagne!
29 december, 2018

Throw away fashion – är du bekant med begreppet? Den senaste tiden har det blivit synonymt med plagg som används (och syns i sociala medier) en enda gång, och sedan aldrig mer. Vilket naturligtvis är helt förkastligt ur hållbarhetssynpunkt. Ju längre vi använder ett plagg desto mindre miljöpåverkan, har vi fått lära oss.

Skira toner av avokadoskal, gurkmeja och rödkål.

Men nu vänder Filippa K ut och in på resonemanget. För ett par år sedan påbörjade de ett forskningsprojekt som undersöker olika hastigheter i modets cykler tillsammans med Mistra Future Fashion i Stockholm och University of the Arts i London.

– Hållbarhetsfrågan har hittills varit starkt förknippad med slow fashion och tidlös design, vilket också är vårt primära intresse. Men i det här projektet har vi utmanat oss själva att tänka i nya banor. Finns det utrymme för snabbmode i ett cirkulärt modesystem? Och hur ser det i så fall ut, säger Elin Larsson, hållbarhetschef på Filippa K.

Resultatet av projektet presenteras i slutet av november i London. Snabbmodeplaggen är tillverkade av ett pappersmaterial som är helt biologiskt nedbrytbart, och infärgade med hjälp av matspill. Titeln på konceptet är The throw away dress.

The throw away dress presenteras i utställningen Circular design speeds på University of the Arts London 23–24 november.

– Skillnaden är att det här är klänningar som du faktiskt kan använda en enda gång, med gott samvete. När festen är över slänger du den i komposten, säger Elin Larsson.

Parallellt med ett antal poetiska pappersklänningar som veckar sig vackert i vitt med toner av grönsaksspill har forskningsprojektet även mynnat ut i The eternal trenchcoat.

En tidlös, svart rock av hundra procent återvunnen polyester som dessutom är hundra procent återvinningsbar.

– Den ligger närmare Filippa K:s kärnvärden. Men när vi analyserade våra egna garderobsbeteenden i början av projektet insåg vi att det finns tillfällen i livet för de flesta av oss när vi faktiskt vill ha ett speciellt plagg för ett enda tillfälle, som en fest – och att det kanske inte nödvändigtvis behöver designas för att hålla för evigt, säger Elin Larsson.

Filippa K:s hållbarhetschef Elin Larsson tänker snabbt –utanför modeboxen.

Filippa K:s designer Emilia Castles veckar snabbmodeklänningar av innovativt pappersmaterial.

Den stora utmaningen med klänningarna är att de ännu inte går att tillverka industriellt.

– Än så länge är de bara prototyper. Men det har hänt mycket inom forskningen på området bara under de två år projektet pågått. Det kommer att öppnas nya möjligheter att arbeta i större skala med den här typen av icke-vävda, biologiskt nedbrytbara material i framtiden, säger Elin Larsson.

En annan utmaning är priset.

– Vi har inte räknat på det. Men vår designer Emilie Castles har jämfört klänningarna med champagne. De tar lång tid att tillverka, de njuts snabbt – men är en stor upplevelse!

Läs mer:

Så shoppar du miljövänligt mode – 4 konkreta tips

6 viktiga punkter att tänka på för dig som vill leva hållbart

Så lever du mer hållbart

Drottningen av återbruk! Kolla in drottning Silvias hållbara moderesa

Av Susanna Strömquist