Det betyder camp – modestilen som är tema på Met-galan 2019

Lady Gaga på fest inför The Met 2019

Det har äntligen blivit dags för modevärldens mest efterlängtade gala, The Met, att inta Metropolitan Museum of Art i New York. Här beskrivs årets tema – Camp: Notes on Fashion.
06 maj, 2019

VIDEO: SE MET-GALANS MEST OFÖRGLÖMLIGA LOOKS 2019:

Oförglömliga looks från Met-galan 2019
Slå på ljud

Met-galan hålls varje år på Metropolitan Museum of Art i New York, och syftet med den glamorösa tillställningen är att samla in pengar till Metropolitans kostym- och modeavdelning. En biljett kostar drygt 250 000 kronor per styck, och evenemanget ses som en av årets mest prestigefyllda modefester.

Galan agerar dessutom invigningsevenemang för museets årliga modeutställning, och varje år tilldelas galan ett specifikt tema som också blir klädkod för den glammiga festen. Förra årets tema var Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, och precis som vanligt bjöd de inbjudna gästerna på en kavalkad av kreativa tematolkningar. Rihanna valde till exempel att inspireras av påven, då hon dök upp i en ädelstensprydd klänning med matchande kappa och en gigantisk mitra på huvudet.

Detta års tema är Camp: Notes on Fashion, en klädstil som beskrivs i författaren Susan Sontags essä Notes on Camp från 1964.

Susan Sontag

Författaren Susan Sontag levde mellan 1933 och 2004. Foto: Laura Antonelli/REX/TT

Årets tema på The Met 2019 – Camp: Notes on Fashion

Stilen camp är svår att definiera, men beskrivs enklast som en överdriven, kitschig och ironisk klädstil – ofta förknippad med gayrörelsen. Essensen är kärleken till det onaturliga, påhittade och överdrivna, och Susan Sontag ser modet som ett sätt att flytta fokus från det allvarsamma och i stället fokusera på det lekfulla.

Både Mae Wests överdrivna kvinnlighet och Greta Garbos androgyna skönhet är två exempel på camp eftersom de uppmärksammar och belyser den inneboende konstruktionen av kulturella antagande om kön. Madonnas legendariska konformade bh, Lady Gagas omtalade köttklänning och Viktor & Rolfs banbrytande SS19–visning på Couture Week i Paris tidigare i år är ytterligare exempel på camp.

Lady Gaga på röda mattan

2011 bar Lady Gaga den omtalade köttklänningen på NME Awards nominations. Foto: PA Wire/TT

Modeller från Viktor & Rolf SS19-visning

Det nederländska modehuset Viktor & Rolf presenterade flera statementklänningar med fyndiga slogans som ”I am my own muse”. Foto: TT

Men det är inte bara populärkulturella ikoner som har anammat stilen camp. Under museets modeutställning blickar man långt tillbaka i tiden och visar exempel från det franska hovets överdrivna excesser i Versailles. Vouges chefredaktör Anna Wintour drog bland annat paralleller till solkungen Ludvig XIV när hon beskrev galans tema på en presskonferens tidigare i år. Även drottning Elisabet I av England är exempel på en kunglighet som associeras till camp.

Kända personer som exemplifierar klädstilen:

Mae West

Mae West. Foto: TT

Diana Ross

Diana Ross. Foto: Marksman/Mega/TT

Grace Jones

Grace Jones. Foto: Finbarr Webster/REX/TT

Cher

Cher. Foto: PBG/TT

Jayne Mansfield

Jayne Mansfield. Foto: TT

Greta Garbo

Greta Garbo. Foto: TT

Madonna

Madonna. Foto: Ray Tang/REX/TT

Anna Wintour svarar på frågor om The Met 2019:

Läs mer:

Allt du behöver veta om Met-galan 2019