Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

De bästa (och värsta) materialen att ha på sig varma sommardagar

22 jul, 2019 
Bästa (och värsta) materialen i kläder i sommarvärmen
Skulle du egentligen vilja slippa bära kläder i sommarvärmen? Här är materialen du ska satsa på (och de du ska skippa!) för att stå ut när solen gassar och temperaturerna kryper uppåt.
Annons

Sommarvärmen är något många njuter av, men här i Sverige är vi inte så vana vid temperaturer uppemot (och över!) 30 grader. Svettigt i såväl solen som skuggan? Rätt kläder kan göra stor skillnad.

Semester i stan, jobb och en rad andra orsaker gör att det inte går att glida runt i bikini hela sommaren och då gäller det att välja rätt material på kläderna för att inte förvandlas till en pöl av svett. Några vanliga tips är att välja ljusare färger på kläderna samt att satsa på löst sittande kläder, men själva materialet plagget är gjort av kan påverka än mer.

Här listar vi några av materialen att undvika och materialen du istället ska plocka fram ur garderoben under sommarens varmaste dagar.

De bästa materialen att ha på sig varma dagar:

Bomull

Bomull är ett bra val i hettan eftersom de naturliga fibrerna i plagget gör att det andas och upplevs svalt att bära trots att det kan vara något tjockare i tyget. Dessutom suger bomull åt sig fukt, vilket gör att svetten absorberas effektivt och sedan avdunstar sakta, istället för att stanna på huden.

Annons

Linne

Det absolut bästa materialvalet när hettan tar över är linnetyget. Luftigt, tunt och behagligt – kläder i linne eller i en mix av exempelvis linne och bomull är ett smart val i värmen. Som en ytterligare bonus är plagg i linne dessutom riktigt snygga.

Bäckebölja/Seersucker

En variant av bomull som passar utmärkt under sommaren är bäckebölja som även går under namnet seersucker. En något skrynklig, tunn bomull som är både ett snyggt och svalt materialval i sommarplagg.

Chambray

Denimtyger är snygga – men lite väl varma under sommarens rekordvarma dagar. Om du trots det fortfarande vill bära denimplagg kan du satsa på varianter i bomull eller chambray istället, de är tunnare men har en snarlik denimlook.

Viskos

Viskos är ett konstfiber som tillverkas av cellulosa och ett populärt val i sommarplagg. Det beror dels på att viskos absorberar fukt bra och är ett material som andas, samt att det inte skrynklar lika lätt som bomull och linne.

Annons

De värsta materialen att ha på sig varma dagar:

Polyester

Ett material som är mycket vanligt i sommarplagg. Polyester är ett syntetfiber som tillverkas av plast och är ett tyg som inte andas särskilt väl. Därför kan det bli väldigt svettigt i plagg som är tillverkade i 100 procent polyester på sommaren, hur tunna de än känns.

Nylon

Ett annat syntetiskt material som är gjort för att stöta ifrån sig vatten och därmed kan bli svettigt i den värsta sommarvärmen.

Akryl

En röd tråd i materialen som gör varma sommardagar svettigare är att de inte är gjorda av natur- eller konstfibrer utan istället av syntet. Det gäller även akryl som i likhet med polyester ofta används i sommarplagg som kan verka svala och tunna vid en första anblick.

Foto: TT

Inspiration: Who What Wear

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons