Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

De anammar trenden och omvandlar plast i havet till hållbart mode

12 feb, 2019 
AvEmma Castman
Synsam lanserar kollektion med återfunnet plast från haven
Jordens världshav håller på att dö på grund av plastföroreningar – och fortsätter vi nedskräpningen på samma sätt som i dag kommer det om 30 år finnas mer plast än fisk i haven. Synsam tar därför upp kampen för miljön genom att skapa produkter av överbliven plast.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Varje år hamnar närmare åtta miljoner ton fiskenät, plastflaskor, flip-flops och andra plastprodukter i världens hav. Ett stort miljöproblem – orsakat av människan – som förstör för vår planet i en accelererande hastighet. Om nedskräpningen fortsätter i samma takt som i dag räknar man nämligen med att det redan år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i haven.

För att sakta ner utvecklingen och skapa ett mer hållbart klimat måste alla hjälpa till och bidra till förändring. Enskilda människor som stora företag. Förra året gick Ikea och Ica till exempel ut med att de kommer sluta sälja engångsartiklar av plast, och redan 2016 lanserade Adidas, i samarbete med Parley of the Oceans, en limiterad löparsko gjord av tråd som skapats av ett stort fiskenät som hittats flytande i havet.

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Adidas gick därmed i bräschen för att skapa mode av kvarlämnad plast från världshaven, och sedan dess har varumärken som Tretorn, G-star, Stella McCartney och Karün gjort liknande satsningar.

Annons

Synsam gör glasögon av återvunnen havsplast

Nu går även Synsam ut med att de anammar trenden genom att skapa en glasögonkollektion i 100 procent återvunnen havsplast. Satsningen görs i samarbete med den spanska organisationen Sea2Sea, som med hjälp av lokala fiskare i Spanien, har samlat in och sorterat havsplast för att kunna tillverka hållbara glasögon och solglasögon.

Glasögon av återvunnen havsplast, från Synsam
Synsams nya kollektion kommer att komma i tre olika modeller, och glasögonen är döpta efter olika hav runt om i världen.

– För Synsam Group är detta ett självklart ställningstagande för en positiv och nödvändig förändring. Lansering är del av en större satsning som vi gör som bolag för att värna om vår planet och våra människor, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group, i ett pressmeddelande.

Kollektionen släpps den 25:e februari och lanseras under varumärket Fellepini x Sea2See. Det kommer att finns tre modeller på glasögonen, och de går att få i sex olika färger och utföranden. Modellerna är döpta efter hav runt om i världen.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Tretorn x Naturkompaniet lanserar kollektion av återvunna fiskenät

Ny sneaker i återvunnen havsplast från Adidas by Stella McCartney

5 saker du kan nu – för att rädda världshaven från att dö

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons