Här är de 15 största stilikonerna

Jane Birkin
05 juni, 2015

Stilförebilder kommer och går, varje år kommer det nya stjärnor som får fotoblixtarna att smattra lite extra på röda mattan – och magasinen att hylla dem för deras kläder och frisyrer. Men det finns några som aldrig blir omoderna utan bara fortsätter att vara fantastiska och inspirera oss andra. ELLEs Jenny Fredriksson har valt ut de 15 största stilikonerna genom tiderna. Som vi älskar för att de finns – och som vi älskar att inspireras av.

Engelsk sångerska och skådespelerska som är baserad i Frankrike. Det finns ingen som summerar vårens hetaste trend (70-talstrenden) bättre än Jane på 70-talet. Copy paste på den bara!

En av Frankrikes största popsångerskor under 1960– och 70-talet. Klockren stil att kolla in om man vill utveckla sitt stilvokabulär.

Behöver ingen närmre presentation men hennes look, frisyr och makeup är en modern klassiker som aldrig kommer att bli omodern.

Ikonisk sångerska som alltid haft en stark stil – oavsett ålder och årtionde.

Pilotglasögon – check! Funky päls – check! Vida byxor – check! Cool hipsterpojkvän – check! Fulländad som alltid.

Legendarisk fotomodell och skådespelerska. Lauren har 41 (!) Vougeomslag och en allmänt fantastisk personlig stil på sitt CV.

Från soulsångerska i Supremes till discodiva. Finns så mycket extravaganta looks att inspireras av. Och håret sen…

En av 2000-talets modekungligheter. Ingen kan bära upp en (i princip) genomskinlig klänning med strass från Givenchy som Beyoncé.

Brittisk it-böna med en underbar eklektisk look. Ingen kan se så chic ut i så udda kombinationer. Love!

Janes modeutveckling från scifi-glamazon i kultfilmen Barbarella till en politisk hippieaktivist för att sen bli 80-talets okrönta workoutdrottning. Wow säger vi bara, ingen gör det bättre än Jane Fonda!

Brittisk skådespelerska extraordinaire. Kombinationen av killerkindben och hyllade rollprestationer gör en hennes stil och personlighet extra spännande.

Typ coolast i världen. Att allt klär en skönhet är Kate ett levande bevis för. Personlig och eklektisk stil som alltid är trendig och relevant. Värd att studera.

En tidlös amerikansk skönhet som gick från klarhet till klarhet när det gällde mode. En av de mer inflytelserika stilpersonligheterna på 1900-talet.

Hollywoodkunglighet, amerikansk skådis och regissör. Började sin bana som fotomodell och vann en Oscar 1985. Legendarisk look!

Katherine Hepburn

Hollywoodstjärna som gick sin egen väg, även stil– och modemässigt. Hon bar gärna herriga plagg som kostymer, skjortor och loafers långt innan det blev modernt för kvinnor. En riktig stilförbild.