Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

"Därför hatar jag höga klackar"

05 jun, 2015 
AvMari Janson
Annons

Det kan vara fantastiskt snyggt, det kan ge fin hållning och vara pricken över i:t till en outfit. Men det kan också vara alldeles, alldeles… hemskt. Vi pratar om de höga klackarna på skor. ELLEs Mari Janson berättar varför hon avskyr dem så. 

Ett par grejer måste klargöras, så att jag inte framstår som rabiat (och jag jobbar trots allt på ELLE): Ja, jag kan också tycka att en kvinna i ett par jäkligt vassa klackar är både snygg och cool. Ja, benen ser automatiskt längre ut. Ja, visst kan jag gilla att kolla på skyskrapehöga dojor i lyxiga butiker, ooha och aaha över dem – kanske prova dem på foten, askungestyle, och stå i dem, bambistyle. Jag har till och med en del skor med klack i garderoben.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Men ändå. Ju mer jag tänker på det, desto mer hatar jag höga klackar. Och allt det antifeministiska, misogyna de står för. Högklackade skor är skor som hatar kvinnor.

För det första för de senaste uppmärksammade fallen: Några kvinnor blev bortkörda från en premiär på Cannesfestivalen för att de inte hade högklackat (de hade alltså platta sandaler med kristaller – inte slalompjäxor) och festivalchefen fick skamset be om ursäkt för detta antika, manschauvinistiska ofog. De stilsäkra Olsentvillingarna fick pris på CFDA-galan häromdagen men blev ändå mest uppmärksammade för att de hade platta sulor – ballerinaskor och loafers – på en gala med klädkod smoking.

Annons
CFDA Fashion Awards, New York, America - 01 Jun 2015


Stoppa pressarna! Olsentvillingarna körde platt!

 

För det andra för villfarelsen att högklackat skulle vara kvinnligt. Exakt vad är det kvinnliga i att VINGLA? I högklackade skor vinglar man mer än i platta, det är fakta. Man kan inte springa till bussen eller från en förföljare. Man kan inte gå på kullerstenar. Inte i ståltrappor, inte i löst grus, inte i naturen. Inte alls om man är lite för full – det vet jag av egen erfarenhet och har fortfarande ont i vristen efter att jag snubblade i högklackade sandaletter efter en fest för TVÅ år sedan.

Annons

Kanske ligger det kvinnliga i att man behöver stöd, och då helst av en man.

EXCLUSIVE Christina Aguilera takes an embarrassing fall while stumbling to her car


Christina Aguilera  får stöd av snubbe i sneakers.

Dessutom: kvinnors rörelseförmåga har alltid begränsats av olika påfund; från kinesiskt bundna fötter till hårt snörda korsetter, från kvinnlig omskärelse till burkatvång, från wonderbras till stilettklackade remsandaletter. Jag fattar att det är vissa nivåskillnader här, men hörni: smink med arsenik och cyanid, för tusan!

För det tredje för smärtans skull. Jag antar att det ligger något kvinnligt i det också (föda barn, mensvärk, migrän osv) men att vi frivilligt tar på oss något som gör ONT. Inte bara frivilligt – vi betalar för misshandeln, surt ihopjobbade skattade pengar. Den som säger att högklackade skor är bekväma ljuger. Se på ELLE-galan, modefesternas fest, och den samlade tå- och trampdynesmärtan när dörrarna stänger: ENORM. Men alla biter stoiskt ihop, dansar kanske barfota och himlar lite med ögonen när blåsorna kommer på tal. I år hade jag ballerinaskor under långklänningen och jag minns den prisbelönta stylistens förvirrade min när jag mötte henne i trappan: ”Men Gud, har du platta skor? Vad … eh, skönt”.

Annons

Det kan inte vara en slump att hushållsnamnen inom skodesign är tre gubbar: Manolo Blahnik, Jimmy Choo och Christian Louboutin. Okej att de har fått konkurrens på senare år av Charlotte Olympia & co, men dessa tre vise män står bakom svindyra tortyrredskap som de själva aldrig någonsin behöver gå i.

Dessutom är det faktiskt rent skadligt. Bra för vadmusklerna har vi hört? Nja, alltfler studier visar att höga klackar är farligt för knän, höfter och rygg (och då är inte ens skavsår eller ömma fötter inräknade, för att inte tala om fallolyckor!) och gör att kroppen åldras fortare och får reumatiska symtom.

Agyness Deyn trips and almost falls while wearing ridiculous sunglasses in New York City


Modellen Agyness Deyn vinglar till.

Annons

Många klackfans säger att det är fult när någon inte behärskar konsten att gå i höga klackar. Visst, det är inte vackert. Men jag tycker inte att det är en konst vi måste behärska. Det är så mycket skönare – och livet blir så mycket lättare – med sneakers, espadriller, ballerinaskor, loafers, sandaler, kängor, gummistövlar och barfota.

Ps1. I dag på ELLE-redaktionen, en iakttagelse: inte ett enda par höga klackar.

Ps2. Scrolla för fler bevis på det dumma med högklackat.

Vivienne Westwood Fashion Show, Paris, France - 1993


 Superklassiker när det gäller snubbeltrubbel: Naomi Campbell på Vivienne Westwoods catwalk 1993.

Annons

 

Lindsay Lohan falls while filming Just My Luck in NYC


 Lindsay Lohan missar taxin.

 

Fergie almost fell in cactus!!! Part 3


 Aj! Fergie håller på att ramla in en kaktusrabatt.

Annons
Fergie tripped!!!!


 Fergie igen. Men nu finns en man till hands.

 

Haiti Fashion for Relief Show


Arbetsplatsolycka. Agyness Dean, nu på catwalken.

Annons

 

GREENLIGHT_180103_01


 J.Lo tappar bara nästan balansen.

 

Jenny Mc Carthy falling at Katsuya


 Trappor kan vara livsfarliga – tur att Jim Carrey räddar Jenny McCarthy.

 

Foto: All Over Press

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons