Sara Danius Nobelklänning på Sven-Harrys konstmuseum

Sven-Harrys konstmuseum inleder vårvintern 2018 med utställningen Couturens hemligheter. Utställningen sätter ljuset på det mytomspunna haute couture-modet och dess roll i dagens modeklimat samt vilka riktningar couturen kan ta i framtiden.
11 december, 2017

”Med couture-plagg från internationella modeskapare som Balenciaga, Alexander McQueen/Givenchy, Balmain, Castillo, Louis Vuitton och Stéphane Rolland samt svenska kreatörer som Pär Engsheden och Bea Szenfeld utforskar utställningen couture-världens hemligheter och ger besökaren en unik inblick i vanligtvis slutna processer”, meddelar Sven Harrys konstmuseum i ett pressmeddelande.

Många plagg som burits av framträdande svenska kvinnor, ofta kulturpersonligheter och pionjärer inom sina olika verksamhetsområden (från Selma Lagerlöf till Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius) kommer att visas. En utgångspunkt för utställningen är Sara Danius Nobelklänning från 2015, skapad av Pär Engsheden.

Med plagg från privata långivare, internationella modehus samt svenska och danska hovet syftar utställningen till att ge en historisk tillbakablick såväl som inblick i couturens vanligtvis slutna värld och samtidigt även blicka framåt. En grundidé med utställningen är att lyfta frågor kring couturens relevans i dagens modeklimat och hur det traditionella hantverket kan förenas med framtida krav på hållbarhet och materialförnyelse. Detta gestaltas i samarbete med unga formgivare och framför allt i ett samarbetsprojekt med Beckmans Designhögskola. Under ledning av Pär Engsheden har elva studenter skapat kreationer som enligt couturens regler vilka ger en bild av hur framtidens formgivare tolkar couturen som hantverk och uttrycksform.

Utställningen har skapats av en arbetsgrupp som under tre år har arbetat med idéupplägg och innehåll. I den ingår Pär Engsheden, Ingrid Giertz-Mårtenson och Ulrika Kyaga.

Couturens hemligheter pågår från den 26 januari till den 2 april 2018.

Foto: Carl Bengtsson/Skarp

Läs mer:

Pär Engsheden tanke bakom Sara Danius Nobelklänningar

Sno stilen av Sara Danius – 9 trendiga knytblusar i butik just nu

Bea Szenfeld tilldelas stipendium – och är del av ny couture-utställning