Stilikonen Cher genom tiderna: Oförglömliga looks

Cheer genom tidetna

Första kvinnan att visa naveln på tv, en omtalad omslagsbild och en minst sagt utmanande outfit för att reta Filmakademin... Här är hennes mest omtalade kläder genom tiderna (och riktigt bra anledningar till att hon är en kvinna med krut)!
28 april, 2021
12 av 90-talets största stilikoner
1:20

Efter reklamen: 12 av 90-talets största stilikoner

(1:20)

Slå på ljud

Cher, eller Cherilyn Sarkisian som hon faktiskt heter, hade sitt stora genombrott i mitten av 60-talet, när hon med sin dåvarande man Sonny skapade gruppen Sonny & Cher.

Förutom att vara en av tidernas största kvinnliga artister, har även skådespelare, Oscars-vinnare, filmregissör, programledare och musikproducent lagts till på hennes CV. Hon må snart fylla 75 år, men Cher är minst sagt en stor inspirationskälla vad gäller stil. Fråga bara Kim Kardashian, Bella Hadid och Zendaya som vid flera tillfällen uttryckt deras kärlek till Cher. Här är hennes mest minnesvärda outfits genom tiderna!

Klänningen som gjorde henne till första kvinnan att visa naveln på tv

Bob Mackie är en av Chers favoritdesigners och mannen bakom nästan alla av hennes mest ihågkomna looks. Bland annat en som fick hela världen att sätta i halsen! Cher, som aldrig har haft problem att visa lite hud, var nämligen den första kvinna att visa naveln i direktsänd tv.

Cher på 70-talet
Kent/Mediapunch/Shutterstock

Omslaget som förbjöds

På Chers första Met-gala år 1974 bar hon en klänning som många känner igen. Under galan kom en fotograf fram till Cher och frågade hur det kändes att vara naken, och svaret löd: ”Det känns helt fantastiskt”.

Samma klänning bar hon ett år senare på omslaget av Time Magazine, vilket var chockerande för många. Tidigare hade bara högt uppsatta affärsmän varit på omslaget. Tidningen blev en riktig kioskvältare, men en del städer valde att inte sälja den på grund av att den ansågs vara för utmanande.

Inspirationskälla till andra kändisar...

Samma klänning som Cher bar på Met Galan år 1974 var också inspirationen till Kim Kardashians klänning 41 (!) år senare!

Kim Kardashian Met Gala 2015
Gregory Pace/BEI/REX

... mer än en gång!

Kim och bästisen Jonathan Cheban klädde till och med ut sig till Sonny & Cher på Halloween 2017.

Klänningen som gjorde cOMEBACK PÅ OSCARSGALAN

Chers ljuvliga outfits har fått liv igen. Så sent som på Oscargalan 2021 sågs Zendaya bära en liknande outfit som Cher bar redan år 1970. Trender kommer minst sagt igen!

Visar nyckelplaggen i allas garderob

Ingen garderob är komplett utan en silkesklänning... Men det förstod Cher redan år 1970!

Cher år 1970
Kobal/Shutterstock

Har ett öga för detalj

Ton i ton och ett öga för detalj – det är Chers melodi! Vi ser henne också ofta i matchande set med det lilla extra!

Cher och Sonny
Kobal/Shutterstock

En riktig trendsetter redan på 70-talet

En annan av dagens stora trender är crop tops. Och vi vet såklart vem inspirationen kommer ifrån!

Cher i virkad tröja
Album

Inte rädd för att sticka ut

Är det något Cher är känd för så är det att hon är helt orädd för att sticka ut. Flertalet gånger har vi sett henne i häpnadsväckande huvudbonader och extra mycket smink. Fransar på både kläder och i ansiktet har också alltid varit Chers specialitet.

Cher och Elton John

Cher tillsammans med Elton John

Kent/Mediapunch/REX

Outfiten som var en pik till Filmakademin

Mer än en gång har vi sett Cher inta röda mattan i något vi inte är vana att se. Antingen i form av kläder som visar mycket hud (vilket inte alls är konstigt idag, men var desto mer udda på 70-, 80- och 90-talet), håraccessoarer med extra allt eller smycken för en hel koloni. Cher har minst sagt en tendens att inte alltid följa de klädkoder som finns på röda mattan.

Cher på Oscarsgalan
Eugene Adebari/REX

Den berömda looken från Oscarsgalan 1986 säger Cher är en av hennes absoluta favoriter genom tiderna. "Jag fick inspirationen till klänningen eftersom att Filmakademin inte riktigt gillade mig. De gillade inte sättet jag klädde mig, jag hade en ung pojkvän och akademin tyckte att jag var oseriös. Så jag sa ’som ni kan se så läste jag handboken om hur man klär sig som en seriös skådespelerska'." Designen står såklart Bob Mackie för.

Foto: TT, Shutterstock