Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Edgy och lekfullt – en exklusiv inblick hos smyckesmärket Ole Lynggaard

30 jun, 2023 
Exklusiv intervju – 60 år av det danska smyckesmärket Ole Lynggaard.
Det danska smyckesmärket Ole Lynggaard grundades för 60 år och kärleken inom familjeföretaget flödar som aldrig förr. ELLE fick en pratstund med Charlotte Lynggaard – om allt från utmaningar och inspiration till den nya (lekfulla) kollektionen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du skotrenden med blommor självBrand logo
Så gör du skotrenden med blommor själv

Det är 60 år sedan det danska smyckesmärket Ole Lynggaard grundandes, och än idag flödar kärleken för hantverk och personliga smycken inom familjeföretaget. Med pappa Ole Lynggaard som grundade företaget år 1963 och dotter Charlotte Lynggaard i spetsen upptäcker det skandinaviska ikonmärket ständigt nya idéer och tekniker samtidigt som gamla traditioner hålls vid liv. ELLE fick en pratstund med Charlotte, som delar med sig om allt från sina starkaste minnen inom familjeföretaget till hennes bästa tips att hitta ny inspiration.

Annons
Charlotte Lynggaard tillsammans med pappa Ole Lynggaard på 60-årsjubileumsfirandet.
Charlotte Lynggaard tillsammans med pappa Ole Lynggaard på 60-årsjubileumsfirandet.

Charlotte Lynggaard om familjeföretaget, inspiration och sin design

Din pappa grundade Ole Lynggaard Copenhagen år 1963 och i år fira ni hela 60 år, berätta om ditt starkaste minne från din tid i familjeföretaget!

– Det finns så många starka ögonblick och minnen! Jag är väldigt stolt över vad vårt företag har åstadkommit under de senaste 60 åren, från nya kollektioner och unika specialdesignade smycken till starka familjeminnen att minnas för alltid. Varje kollektion berättar en egen historia och blir som ett minne av en specifik tid. Min allra första kollektion är givetvis ett starkt personligt minne för mig för det var då jag klev in i vårt familjeföretag på riktigt och fick visa min design för världen– för allra första gången.

Annons
Charlotte Lynggaard, med klänningar hon skapat inför 60-årsjublieumet.
Charlotte Lynggaard, med klänningar hon skapat inför 60-årsjublieumet.

Vad har den största utmaningen och lärdomen varit för dig under denna tid?

– När jag skulle lansera min allra första kollektion hade jag svårt att bestämma mig för ett specifikt tema, nu har jag massor av idéer men dessvärre för lite tid. Jag har så många idéer i mitt huvud men min största utmaning är att hitta tid till att sortera och utforska dem. Under pandemin designade jag vår Boho-kollektion, en smyckessamling som grundar sig i en tid när jag hade chansen att verkligen fördjupa mig i ett specifikt kreativt projekt under en längre tid, vilket jag inte hade haft tid till att göra på en väldigt lång tid.

Annons
Skisser och färdiga smycken från Boho-kollektionen.
Skisser och färdiga smycken från Boho-kollektionen.

Alla era smycken tillverkas för hand i er ateljé i Hellerup, ge oss en inblick i hur processen ser ut – från ritning till färdigt smycke!

– Allt börjar med en inspiration, jag bär alltid med mig mitt skissblock där jag målar och skissar på idéer som dyker upp. Att designa ett smycke är en väldigt lång process som kräver ett överflöd av olika skisser, målningar och otaligt med timmar, dagar och månader av jobb. Som ett första steg kommer idéerna till liv som lekfulla ritningar och experimentella skulpturer i vår ateljé innan vi tillsammans med våra mästare av guldsmeder som sitter i samma hus börjar skapa smycket i 18 karats guld, både genom gamla traditioner och nya tekniker. För att säkerställa att allt från passform till design och användbarhet är perfekt bär alltid jag och kvinnor i min närhet smyckena innan de sätts i produktion.

Annons
Charlotte Lynggaard i ateljén.
Charlotte Lynggaard i ateljén.
Alla smycken tillverkas förhand i ateljéerna i Hellerup, här skapas ett specialdesignat örhänge med exklusivt material och stenar.
Alla smycken tillverkas förhand i ateljéerna i Hellerup, här skapas ett specialdesignat örhänge med exklusivt material och stenar.
Annons

Naturen står ofta som inspiration i din design, hur föddes den inspirationskällan?

– Det mesta som jag känner mig passionerad över kan kopplas till naturen. Jag älskar att observera den konstanta förändringen i naturen, den eviga livscirkeln. Från färgglada blommor på våren till sommarens vibrerande kulörer och vinterns isiga krispiga landskap. För att återfå mitt fokus och lugn brukar jag gå långpromenader i skogen utanför mitt hus – det är min bästa plats för att hämta inspiration.

Vad är ditt bästa tips för att få ny inspiration och kreativitet att flöda?

– Utforska natur, res till nya platser, gå på museum och utställningar men träffa också nya människor och kulturer. Jag känner mig alltid väldigt inspirerad av det dagliga livet och allt som jag är omgiven av – natur, konst och kvinnor i min närhet. Jag älskar att observera en kvinnas rörelser, stil och beteende.

Charlottes skrivbord är fylld med skisser och inspirerande moodboards på väggarna.
Charlottes skrivbord är fylld med skisser och inspirerande moodboards på väggarna.
Annons
Ett av alla moodboards i Charlottes kontor – fylld med inspirerande former, färger och bilder.
Ett av alla moodboards i Charlottes kontor – fylld med inspirerande former, färger och bilder.

Hur uppstod idén till nylanserade örhängena Funky stars?

– Jag kände att det saknades något edgy och lekfullt bland våra kollektioner så jag ville skapa något exklusivt med en mer spetsig form än tidigare. Funky stars är skapade med nya invecklade tekniker och ett enastående hantverk. Stjärnorna är sammansatta med briljantslipade diamanter i olika storlekar som ger smycket den där hårda men exklusiva känslan.

Skisser av senaste tillskottet – Funky Stars.
Skisser av senaste tillskottet – Funky Stars.
Annons

Om du bara får välja ett smycke av alla du designat genom åren, vilket smycke står dig extra varmt om hjärtat?

– All min design står mig väldigt nära och är speciell för mig, så jag kan inte välja ett specifikt smycke. Jag lägger hela min själ i varje smycke som jag gör och därför är allt jag gör väldigt personligt, det blir som en del av mig. Eftersom jag har lyxen att ha tillgång till alla smycken kan leka runt med olika typer av stylings, men jag bär nästan alltid ett hjärtformat diamantörhänge som jag har skapat från en diamant min man gav mig för flera år sedan.

Bröllop med Billgren #7 – Accessoarer för bröllopBrand logo
Bröllop med Billgren #7 – Accessoarer för bröllop
Annons