Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Därför blev Chanels haute couture-visning en snackis

26 jan, 2022 
Chanel visade häst på catwalken
En ridande kunglighet på catwalken och haute couture som vardagskläder – här är snackisarna från Chanels spektakulära haute couture-visning i Paris.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtanBrand logo
Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtan

Chanel är inte kända för att spara på krutet när de presenterar sina haute couture-kollektioner. Modehusets spektakulära visningar brukar generera både en och två snackisar. Vi har sett casinotema där modellerna bar upp kollektionen framför stora spelbord, en catwalk inspirerad av Gabrielle Chanels bibliotek, vackra trädgårdsmiljöer och ett exklusivt poolparty i Grand Palais (med äkta apelsinträd) för att nämna några.

Chanel haute couture våren 2022
Chanels haute couture-visning för våren 2022 har skapat snackisar.

Haute couture-veckan i Paris är i full gång och när det franska modehuset under tisdagen presenterade kollektionen för våren 2022 fortsatte de i samma spektakulära anda. Och just nu pratar hela internet om showen.

Annons

Här är några av snackisarna från visningen.

Kunglig öppning

En av anledningarna till att ”alla” pratar om visningen stavas kunglig närvaro. Visningen inleddes med att ryttaren Charlotte Casiraghi öppnade catwalken. Hon kom inridandes på catwalken iklädd en svart tweedjacka med paljetter till toner av musikern Sébastien Tellier.

Kungligheten Charlotte Casiraghi öppnade visningen.
Kungligheten Charlotte Casiraghi öppnade visningen.

För dig som inte har koll på Charlotte Casiraghi kan vi meddela att hon inte bara är modehusets musa utan även dotter till prinsessan Caroline av Monaco och barnbarn till Grace Kelly.

Annons

Blandade känslor kring att låta en häst gå på catwalken

Det franska modehuset har fått både ris och ros för att låta en häst ta plats på catwalken.

En häst på catwalken har inte bara resulterat i en enorm spridning i sociala medier. Medan många har imponerats av showens inledning har ögonblicket också resulterat i höjda ögonbryn och kritik mot att hästar används i kommersiellt syfte. I modehusets kommentarsfält på Instagram syns vid sidan av hyllningar och glada emojis även upprörda kommentarer som ”stackars häst”, ”hästar hör inte hemma på modevisningar” och ”onödigt att låta en häst gå på catwalken, bara för underhållning”. De som förhåller sig positiva till initiativet framhåller bland annat att Charlotte är en skicklig ryttare.

Annons

HAUTE COUTURE SOM VARDAGSLOOKS

Haute couture förknippas ofta med balklänningar och banketter, men den här kollektionen stod ut då den innehöll mer vardagligt mode. Vid sidan av brudklänningar och extravaganta blåsor såg vi kostymer, matchande set och kappor som inte på samma sätt andas gala. Anledningen? Gabrielle Chanel tyckte haute couture var för alla tillfällen inte bara lyxiga fester.

Chanel haute couture våren 2022
Gabrielle Chanel tyckte haute couture var för alla tillfällen inte bara lyxiga fester.

– På Coco Chanels tid användes haute couture till vardags. Det var inte bara för cocktails eller röda mattor. Jag tycker att det är ganska viktigt, säger Bruno Pavlovsky, Chanels President of Fashion i ett pressmeddelande.

Annons

Nytt konstnärssamarbete

Xavier Veilhans stod för visningslokalens dekor.
Xavier Veilhans stod för visningslokalens dekor.

Säsongens visning överraskade också genom att visa hur ett flertal kreatörers hantverk kan sammanstråla. Chanel bjöd för första gången in en samtidskonstnär att tolka visningslokalens dekor. Resultatet? Den kända konstnären Xavier Veilhans konst med kontrasterande geometriska former som sedan även kom till att bli en kollektionsinspiration till husets chefsdesigner Virginie Viard. Viard berättar att visningslokalens dekor inspirerande till att skapa en kollektion fylld av kontraster där det fantasifulla möter det eleganta – i sann Haute Couture-anda.

Foto: Imaxtree

Annons