Carin Wester ny chefdesigner för WeSC: "Jag har länge velat jobba med streetwear"

19 december, 2015

Carin Wester är ny chefdesigner för WeSC. Läs intervju med designern om det nya jobbet, inspiration och vad vi kommer få se framöver. 

Carin Wester tog examen år 1988 från Beckman’s School of Design. Hon började sedan kort där efter designa för märket Paul & Friends. Hon startade sedan sitt eget märke Carin Wester år 2003. I veckan presenterades nyheten om att Carin Wester blir chefdesigner för märket WeSC. 

Grattis till den nya rollen som chefsdesigner för WeSCs damlinje! Berätta hur det kommer sig att du hamnade här?

– Tack, jag har länge varit sugen på att jobba med streetwear eftersom det finns så mycket att göra inom den genren. Det kompletterar också det arbete jag annars gör för Carin Wester där jag jobbar med ett mer stilrent uttryck.

Berätta om inspirationen till den nya AW16-kollektionen?

– Eftersom jag började ganska sent i kollektionsprocessen så har jag tagit del av den inspiration som herr använt och sedan mjukat upp den med mer feminina prints, material och färger.

Berätta om processen med att ta fram kollektionen, vad har varit lättast/svårast?

Lättast var att rita upp kollektionen, det tog 4 dagar eftersom jag undermedvetet gått och funderat på detta ett tag. Svårast har varit att få fram alla prover i tid. Produktionsteamet på WeSC har varit fantastiskt duktiga med att fixa detta.

På vilket sätt skiljer sig den här kollektionen gentemot WeSCs tidigare damkollektioner?

– Jag har försökt att inte titta tillbaka så mycket på historiken för dam utan mer på varumärket i sig. Det finns så otroligt mycket att plocka av och jag vill verkligen ta fram produkter som har stor möjlighet att bli tydliga ”Iconic pieces” för WESC dam. Detta behövs för att kunna växa och ta plats på streetwear marknaden.

WeSC är ett varumärke med starka rötter i skateboardkulturen, hur har du förhållit dig till det i din egen design?

– Jag har tittat mycket på detta och har också försökt få in en del funktion i plaggen och materialen för att bäraren inte ska känna sig limiterad för användandet av kläderna.

På herrsidan har WeSC blivit något mer stilrent och dressat i sitt uttryck, speglas den utvecklingen även i damkollektionen för AW16?

– Jag har försökt hålla mig någonstans mitt i mellan stilrent och dressat och benämner kollektionen som ”Sophisticated Streetwear” där många av plaggen har hämtat inspiration från klassiska sportplagg och sedan vidare utvecklats genom nya detaljer som handmålade prints, broderier och håriga ytor.

Till sist, vilka plagg får vi inte missa? Vändbara bomberjackan, vida chinos med häng, teddy sneakers och trucker kepsar i pony fuskpäls.

Läs också: Johan Lindeberg återvänder till J lindeberg