Carin Rodebjer: "I USA har mottagandet varit jättebra"

Carin Rodebjer: "I USA har mottagandet varit jättebra"

18 februari, 2015

Även den här säsongen (AW15) visade Carin Rodebjer sin nya höstkollektion på Bowery Hotel under New York Fashion Week. I arbetet med kollektionen, som reflekterar 70-talet genom en 90-talslins, har Rodebjer inspirerats av Alberto Del Pozos afro-kubanska gudar i The Orisha Drawings, samt psykedeliska målningar av Mati Klarwein. Tillsammans har de lett fram till en mönsterbild innehållandes blixtar, stjärnor, månar och vågor, där måndamen (Lady Moon) är ikon och skyddshelgon. Via New York tar vi tillsammans med Carin Rodebjer en närmare titt på höstkollektionen, som du kan se i sin helhet här på ELLE.se.

Detaljbilder från Rodebjers AW15-visning på Bowery Hotel i New York.

 

Hur känns det så här efter att visningen är avklarad, och vad gör du nu?

– Det känns väldigt bra men jag är lite trött. Mottagandet var jättebra och kollektionen och visningen var rolig att jobba med. Vi har ett stort visningsteam nu från olika delar av världen som är enormt erfarna med visningsjobb. Vi jobbar tillsammans fokuserat mot samma mål så det är en galet rolig process. Just nu sitter jag och designar SS16 som vi har deadline på inom några veckor.

Hur skulle du sammanfatta höstkollektionen i korthet?

– Maya Singer på Style.com sammanfattar kollektionen bättre än vad jag skulle göra själv: ”These are clothes for women with the feet on the ground and their heads in the sky”. Jag skulle annars sammanfatta den som realistisk psykedelia.

Finns det någon nyckellook?

– Det är många nyckellooks men mina favoriter är en jaquardvävsprickig look med polo under samt en klänning med en kort kjol över.

Vad är du mest nöjd med?

– Jag är nöjd med helheten, och att kollektionen är så livlig fast ändå väldigt tight sammanhållen.

Vad kommer du själv att ha på dig ”på en gång”?

– Jag kommer ha på mig allt stickad i alpaca (stora mjuka polos och ponchos med fransar), den devoréprintade sidensammeten, allt i den jaquardvävda svartvita och blåsvarta kvaliteten och bluscapeklänningarna i det blå printade sol- och måne-mönstret. Jag kommer också att använda den vaxade parachutetrenchen och Moon Lady sweatern.

Känns något ”extra nytt” för Rodebjer den här säsongen?

– Vi har jobbat med ännu mer exklusiva material, nya skärningar och en mer driven look.

Hur skulle du beskriva New York-publiken?

– Bra, trogen och initierad.

Hur tycker du att kollektionen mottogs?

– I USA har mottagandet varit jättebra. Recensioner har varit bra både från Style.com, Women’s Wear Daily och från Manrepeller. Det är självklart roligt med bra respons men mitt huvudfokus är att göra något som är troget Rodebjer och våra kunder men samtidigt driver framåt.

 

Av Johanna Andersson