Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Brands to watch: Carcel – ett av 2020-års viktigaste modemärken

25 nov, 2019 
Carcel – det hållbara modemärket av kvinnor i fängelse
Lägg det nystartade hållbara modemärket Carcel på minnet. Det spås nämligen bli ett av 2020-års viktigaste modemärken – som dessutom gynnar kvinnor i fängelse. ELLE fick ett snack med grundaren Veronica D’Souza om deras arbete i Peru och Thailand, nya kunskaper och framför allt om kollektionerna som är designade i 100% naturliga material.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att tjäna pengar och förbättra världen på samma gång är ingen lätt uppgift, men duon bakom nystartade hållbara modemärket Carcel är på god väg. Genom att endast skapa kollektioner producerade av kvinnor i fängelse gör de inverkan både socialt och miljömässigt.

Under Köpenhamns modevecka tidigare i år lanserades Carcel av Veronica D’Souza och Louise Van Hauen. Efter ett Veronica besökt ett kvinnofängelse utanför Nairobi insåg hon vad som kunde göras för att förbättra kvinnors ekonomiska förutsättningar. Därför har duon skapat modemärket så kvinnorna i fängelse kan försörja sig själva medan de avtjänar sina straff, samtidigt som de kan försörja sina familjer och spara för framtiden.

Redan prisade för sitt arbete

Duon uppmärksammades nyligen när de vann det danska priset Magasin du Nord Fashion Prize 2019 – ett pris som tidigare vunnits av både Cecilie Bahnsen och Emilie Helmstedt. Internationellt har de även fått uppmärksamhet för sitt sociala och hållbara engagemang, vilket i sin tur gjort att stora återförsäljare valt att köpa in märket. Idag säljs Carcel bland annat via Brown’s Fashion, Holly Golightly och LouisaViaRoma och via egna onlinebutiken www.carcel.com 

Carcel vinner Magasin du Nord Fashion Prize 2019

Veronica, hur uppstod idén till Carcel?

– Jag besökte ett kvinnofängelse utanför Nairobi och insåg att den främsta orsaken till kvinnliga fängelse är fattigdomsrelaterad brottslighet. Jag bestämde mig att för att skapa ett varumärke som skulle kunna vara ett ömsesidigt och värdigt utbyte av rättvisa jobb som ger ekonomisk inkludering och nya lärdomar i gengäld. Hantverk med bara de bästa naturliga materialen. Detta gör att kvinnor kan försörja sig själva i fängelse, skicka pengar hem till sina familjer och spara för framtiden utanför fängelset. Idag har vi två produktioner – en i Cuscos kvinnofängelse i Peru där våra underbara stickade kläder i 100% babyallpackaull blir producerade. Vår andra produktion har vi etablerat i Chiang Mai, Thailand där vi använder siden från regionen. Jag tror på att göra kvalitetsplagg i fantastiska material. Vi skapar inte säsonger. Vi deltar hellre i en ny värld av mode, där vi saktar ner, köper bättre kvalitet och framför allt: köper mindre.

Annons

Vad kan vi förvänta oss av märket?

– Vi tillverkar lyxiga moderna plagg som är avsedda för att hålla, med de bästa naturliga materialen på planeten. Varje plagg är handgjord av kvinnor i fängelse i Peru och Thailand där vi har satt upp våra egna produktioner för att ge nya möjligheter och ekonomisk inkludering. I den meningen är vi extremt transparanta och vill göra stort avtryck när det kommer till kvalitetsdesign som skapar en bättre värld och tar hand om vår planet.

Carcel – hållbart modemärke

 Vilket plagg tror du mest på?

– Det är knitwear-säsong och jag är uppslukad i våra mjuka baby alpakka-plagg varje dag. Antingen i vårt set eller i våra tunna toppar. För fest är vår twill silk tee-klänning i aqua med vår demimjacka i silke att rekommendera.

Hållbara modemärket Carcel av kvinnor i fängelse

Vad är ditt bästa stylingtips?

– För närvarande stylar jag allt med våra ribbade leggings under. Särskilt till kjolar och klänningar. Jag älskar hur de fortsätter över skorna – vilket ger precis rätt känsla av avslappnad och cool. Och sedan är de verkligen mjuka och varma.

Vad kommer härnäst?

– Nästa år kommer vi addera fler material bland annat eukalyptusfibrer (lyocell). Vi arbetar också med att starta en ny produktionsplats utanför fängelset i Chiang Mai, så att vi kan underlätta rehabiliteringen för kvinnor som släpps, vilket skulle vara en dröm.

Carcel är ett hållbart modemärke

LÄS MER: 

Här är de viktigaste modetrenderna våren 2020

13 trendiga kabelstickade tröjor som fixar looken

Allt om nya hypade basmärket OpéraSPORT

Annons