Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Brita Zackari: "Jag gör bort mig hela tiden"

04 jan, 2015 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
brita-zackari-puff

Hon väcker en halv miljon svenskar varje morgon i Rix Morronzoo, skriver tv-manus och bloggar på ELLE.se. Och i höst ser vi henne i TV3:s Inte okej. ELLEs Jenny Bergquist träffade Brita Zackari och bad henne berätta om… det mesta.

Berätta om Inte okej?

– Det är ett program som skämtar om sociala regler och hur vi förhåller oss till dem. Vi svenskar är ju jätte-rädda för att bryta regler så det är hysteriskt roligt att vara där och gräva. Vi försöker hitta några generella regler som alla kan vara överens om.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Har du upptäckt att du själv gör saker som inte anses okej?

– Ja, jag gör bort mig hela tiden! Men jag gillar samtidigt att testa de där oskrivna reglerna.

Annons

Kan du ge ett exempel?

– Jag hade en Björklöventröja på mig under modeveckan, och när jag berättade det för min radiokollega Adam Alsing fick han total panik. Det var inte trots eller nåt, bara en fin tröja. Men jag är nog mindre brydd om vad man ”får” och inte får göra. När det gäller sånt som ens eget yttre eller hur mycket plats man tar i ett socialt sammanhang tycker jag vi är skyldiga oss själva att utmana gränserna.

Är det något du försöker förmedla via ditt jobb i radio och tv också?

– Absolut. Jag har fått ett utrymme och då tycker jag att jag är skyldig publiken att förvalta det på ett bra sätt. Jag vill inte vara hon som bara sitter i ett hörn och skrattar åt killarnas skämt. Om de inte också skrattar åt mina. Det är konstigt att inte fler som har en plattform där folk lyssnar på dem tar upp frågor som gäller exempelvis jämställdhet.

Vad var det som drog dig till att göra tv?

– Jag har inte alltid varit säker på att jag är en ”tv-person”. Å andra sidan var jag den där typen som kapade roliga timmen i skolan, gjorde sketcher och höll på. Det är väl en klassens clown som äntligen får komma ut – 20 år senare.

Annons

Vad gör du på fritiden?

– Så fort Kalle, min man, och jag är lediga samtidigt åker vi till vårt torp i Sörmland. Där går jag gärna runt och startar olika renoveringsprojekt som Kalle blir tokig av eftersom de inte alltid blir klara. Jag la ett golv i gäststugan i somras, och i de stunderna tycker jag verkligen att livet är gött.

Vilken låt sjunger du i en karaokebar?

– En helt ny värld från filmen Aladdin. Jag tycker väldigt mycket om karaoke. På en efterfest på en festival i somras sjöng jag Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla, stående på ett bord, så det var som att ha publikens händer uppsträckta mot mig. Det var fantastiskt, haha!

Bor det måhända en liten musikalstjärna i dig?

– Om någon skulle ringa och erbjuda mig en roll i en musikal, då skulle jag inte tacka nej, det kan jag säga. Jag är inte en person som tackar nej.

Har du någon livsfilosofi?

– Att det är bra att göra saker man är lite rädd för. Jag försöker göra sånt i så stor utsträckning som möjligt.

Annons

När gjorde du senaste något som kändes läskigt?

– För ett tag sedan testade jag stand up. Det är typ det läskigaste jag kan tänka mig, men jag vill fortsätta med det ändå. Och så har jag signat upp mig på en kurs i improvisationsteater. Det är också superläskigt.

Har du någon jobbgrej du är extra sugen på?

– Jag skulle vilja leda en stor gala.

Vad har du för modefavoriter?

– Acne studios, och sen jag började tjäna mer och blev bra på att hålla mig framme när det är rea har jag köpt en del Alexander Wang. Jag gillar Diana Orving, och Ida Klamborn är också superintressant.

Har du någon stilikon?

– M I A och Ada Kokosar. Jag gillar att de stökar till det.

Vad har du väldigt mycket av i din garderob?

– Gråmelerade tröjor. Jag knarkar det! Om jag är ute på stan och ser en person med en snygg gråmelerad tröja, då kan jag nästan inte koncentrera mig på något annat.

Vilka är dina humoridoler?

– Amy Poehler och Tina Fey, de har varit viktiga för både mig och världen. Just nu gillar jag tjejerna som har gjort tv-serien Broad city. De är så roliga att jag blir förbannad av avund

Annons

Vad ser du mer på tv?

– Några av mina favoriter är Parks and recreation, -Party down, Louie och det mesta som Aaron Sorkin har gjort. Och Game of thrones.

Vem skulle du vilja vara för en dag?

– Beyoncé. Nej, vänta! Jay Z, så jag får hänga med Beyoncé. Eller så vill jag vara Jimmie Åkesson så jag kan fucka upp Sverigedemokraternas politik totalt.

Om du fick bestämma i Sverige, vad skulle du börja med?

– Diverse grejer för att skapa jämställdhet. Det blir en hel lista med samtyckeslagstiftning och kvotering.

Hur är din relation till sociala medier?

– Sporadisk. Jag kan glömma bort att Instagram finns och har inte alls ett slaviskt beteende. Jag tycker att det är roligt, men jag har lätt att koppla bort det.

Tränar du?

– Ja. Det finaste min träningsintresserade man har gett mig är att tycka att det är kul att träna.

Hur tränar du?

– Hårt, för att bli stark och kunna äta jättemycket smör. Jag blir ledsen när folk pratar om bantning. Hård träning ger ju snabbare resultat, även om du äter vad du vill. Jag blir frustrerad när jag ser smala tjejer stå och harva lite halvhjärtat på en crosstrainer och läsa en bok samtidigt. Då tänker jag ”men om du tar i, då behöver du inte stå där en timme, då kan du stå där i 20 minuter och sen gå och ta en öl”.

Vad har du alltid i kylen?

– Bregott och herrgårdsost.

Vad är du beroende av?

– Punschkottar.

Har du några fobier?

– Jag är mörkrädd. Förlamande rädd ibland.

Vad är ditt favoritresmål?

– Jag åker gärna till ställen där det finns berg man kan gå upp på. Jag är väldigt sugen på att resa till Patagonien i Argentina. Det har varit en dröm i snart tio år, kanske är det i år jag åker.

 

Av Jenny Bergquist Foto: Ida Borg Makeupartist: Karolina Danielsson

Annons