ELLE-intervju: Bli din egen lyckas smyckessmed

Kan vem som helst designa och tillverka en egen smyckekollektion? Ja, om du älskar smycken och DIY projekt så ska du spana in 26-åriga Caroline Levy - grundare av det egna smyckesmärket Animus - som avslöjar sitt framgångsrecept i en inspirerande intervju med ELLE.
04 mars, 2014

Framgångsrecept från Caroline Levy

PR-kvinna, Östermalmsbo och fotbollsbloggare. 26-åriga Caroline Levy är den unga, ambitiösa stockholmstjejen som tog steget många andra bara drömmer om. I september 2012 överraskade hon vänner och kollegor när hon lanserade den egna smyckelinjen Animus – idag kan du köpa hennes design online på animusjewelry.com.

– Jag har alltid varit smyckeintresserad, men det började för ca två år sedan när jag inte kunde hitta precis de smycken jag ville ha i butik. Jag pratade med en vän som har kontakter på Bali om att jag ville designa smycken till mig själv, och hon knäckte faktiskt idén om att jag skulle starta ett eget smyckemärke. Det behövdes inte lång betänketid för mig innan jag gjorde slag i saken och började skissa.

Hur ser din skapandeprocess ut?

– Jag kan aldrig skissa och komma på nya idéer när jag tvingar mig själv till det, då står det still i huvudet. Det brukar komma när jag minst anar det vilket jag börjat bli mer och mer tillfreds med. Jag älskar att resa, och skissblocket åker alltid med så att det finns nära till hands när det börjar klia i skissnerverna.

Urinvånare från olika världsdelar inspirerar Carolines design.

Hur sker tillverkningen och framtagandet av smyckena?

– Jag skissar för hand, sedan skickar jag skisserna till Bali där smyckena tillverkas, också för hand. De gör vaxmodeller av smyckena som sedan gjuts. Vissa detaljer görs helt på fri hand, vilket gör att alla smycken är unika och ofta skiljer sig lite från varandra. När proverna är klara får jag se bilder av dem. Därefter godkänner jag eller alternativt gör ändringar. När allt är godkänt skickas smyckena till mig i Stockholm. Det är kanske en omväg att ha tillverkningen på andra sidan jorden, men jag uppskattar uniciteten och att det inte är fråga om någon massproduktion; kvalité före kvantitet.

Vad hade du för förkunskaper om smyckedesign?

– Nada. Jag visste bara vad jag tyckte om och vad jag inte kunde hitta på marknaden till ett rimligt pris. Så jag tog saken i egna händer. Jag är en rookie i branschen så det blir mycket ”learning by doing”. Det är en riktigt kul utmaning!

Kan alla starta sin egen smyckelinje?

– Det tycker jag! Du behöver bara ha en idé och vision. Det underlättar förstås att ha en ingång till en fabrik, tillverkare eller smed, om du inte har möjlighet att tillverka själv, som i mitt fall. Du kan bara ångra sådant du inte gjort, och man lever bara en gång, så det är värt ett försök.

I Animus kollektion är smyckena tillverkade helt i silver.

Vilka material arbetar du med?

– Jag tillverkar smycken helt i silver, och värdesätter hög kvalité. Animus är ingen trend, utan ska följa dig genom livets alla äventyr. I framtiden kanske jag kombinerar silver med andra högkvalitativa material.

Vad har du för mål och ambitioner med Animus?

– Min ambition är att en dag kunna tillverka mina egna smycken och mitt mål är att Animus ska växa sig större och nå ut genom fler återförsäljare både här i Sverige och utomlands. Jag vill ha fler krigare i min Animusarmé!

Av: Johanna Andersson Foto:Matilda Kahl

Läs mer:

30 gnistrande nyårssmycken!

Pricken över i – smyckena som gör ett statement!

Så gör du enkelt (och billigt) en lyxig marmorklocka