Bea Szenfeld tilldelas stipendium – och är del av ny couture-utställning

Ikväll delar Sven-Harrys konstmuseum ut sitt årliga stipendium – och det går till designern Bea Szenfeld.
10 oktober, 2017

Sven-Harrys konstmuseum öppnade 2011 och ägs av stiftelsen Byggmästaren Sven-Harrys Konst– och bostadsstiftelse. Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium på 100 000 kronor till ”en lovande konstnär eller till en person som utfört berömvärda insatser inom områdena konstvetenskap, arkitektur och byggnation”. Årets stipendiat är designern, och tidigare mottagaren av ELLE-galans pris för årets blickfång, Bea Szenfeld.

Elsebeth Welander-Berggren är museichef och hyllar Beas konstverk och design.

– Bea Szenfelds kreationer befinner sig i gränslandet mellan konst och mode, mellan skulptur och funktionalitet. Hennes innovativa plagg, där papper klippts, vikts och sammanfogats, vittnar vackert och egensinnigt om handens intelligens och om kärleken till hantverket.

Bea Szenfeld och ett urval av hennes coutureplagg är även en del av utställningen Couturens hemligheter som visas på Sven-Harrys konstmuseum under vårvintern. Utställningen innehåller coutureplagg från både internationella och svenska modeskapare och vill ge besökaren en ”unik inblick i de vanligtvis slutna processer som couturesydd design innebär.”

Priset delas ut ikväll på Sven-Harrys konstmuseum. Utställningen Couturens hemligheter öppnar den 26 januari 2018.

Foto Emil Larsson Adamsky