Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Bea Szenfeld: "Det skulle vara kul att se Kakan leda Grammisgalan nästa år"

24 feb, 2016 
AvLisa Arnell
Bea Szenfeld står för femte året i rad bakom stylingen på programledaren för Grammisgalan. Här berättar modedesignern (och stylisten) om sina bästa stylingknep, sista minuten-trix och hur hon gjorde för att få in Gina Dirawi i en tajt latexdräkt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Av Jonna Nordlund och Lisa Arnell

I kväll (24 februari) är det dags för Sveriges mest prestigefyllda musikpris, den svenska grammisen, att delas ut. Programledare för årets gala är hiphop-artisten Petter som kommer stylas av modedesignern och veteranen Bea Szenfeld, för femte året i rad Grammisgalans officiella programledarstylist.

Vem har varit svårast att styla genom åren?

– Jag tycker inte att någon har varit extra krånglig eller svår. Som stylist och kostymör så har man en ganska svår roll eftersom mitt uppdrag här handlar inte att trycka på en modell en massa konstiga plagg utan det är ganska mycket som ska stämma in. Programledaren är där som sig själv, måste kunna röra sig, vi måste hinna byta om mellan varven, man ska följa ett manus och allt ska se bra ut i bild.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vem tycker du har varit snyggast stlyingmässigt hittills?

– Av de jag har stylat? Alla!

Hur tänker du inför kvällen och Petters outfits?

Annons

– Jag har fått manus samt tema för årets Grammis och utifrån detta jobbar vi oss framåt tillsammans, med både Petter och producenterna.

Vilka fler kommer du att styla till årets Grammisgala?

– Jag kommer även ta hand om Elias. Vi har jobbat tidigare förut och då stylade jag han i en musikvideo. Det blev superlyckat. Så vi kör även här på Grammis.

Vilket är ditt roligaste Grammisgala-minne?

– Det finns en massa roliga anekdoter. En oförglömlig är när Gina skulle ha en super snygg, extremt tajt, svart latexdräkt på sig och vi hade bara tre minuter för ombyte. Dräkten kan man bara klämma sig in i om man är insmord med vaselin, jaaaa, ni kan tänka er själva i all stress backstage med Gina hal som en ål, en klocka som tickar, och en latexdräkt som ska på, allt detta på en trång toalett nära scenutgången.

Och värsta?

– Ett år skulle jag sluta äta socker just under den perioden, så jag var nog allas värsta minne det året tror jag.

Annons

Vad är det bästa med att styla personer till Grammisgalan?

– Eftersom jag har ett omklädningsrum med steamer, strykjärn och massa annat så hamnar de flesta hos mig någon gång under dagarna kring galan. Den absolut mest magiska var Ray Cokes som ledde galan ett år. Han behövde få sin skjorta tvättad samt kostymen pressad. Så där stod jag, natten innan galan och tvättade Rays skjorta i ett handfat och pressade hans kostym. Detta var fasen större än något annat. Han har varit en idol under större delen av min ungdom och att bara få se och få prata med han var något utomjordiskt.

Vad är det konstigaste önskemålet någon haft?

– Jag har jobbat med kostym så länge nu, så det krävs ganska mycket innan man tycker att något är konstigt. Jag tycker att alla som jag har jobbat med under Grammis har helt förståeliga krav och önskemål.

Vem skulle du vilja se som programledare för Grammisgalan nästa år?

– Carl-Einar Häckner eller Kakan!

Annons

Vem/vad ger dig inspiration?

– Tarantinos filmer och Pet Shop boys, i år alltså. Men KLF och Mupparna är en ständig inspiration för mig.

Ditt bästa stylist-knep?

– Att välja sina krig. Jag menar att det är bra och nyttigt att välja saker som man tycker är värda att kämpa för. Man kan inte få igenom alla sina förslag, ett stylinguppdrag är ett samarbete, alla kan inte få genom alla sina förslag, därför är det viktigt att bestämma sig för några få punkter som är viktiga.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör när de klär sig?

– Att man många gånger tar på sig kläder som man tror att det förväntas att man har på sig…

Vem/vilka är din drömperson att styla?

– Lätt, Ghost!

ghost.lomavista2

Ghost är ett svenskt ockult rock-band som består av sångaren Papa Emeritus III, sologitarristen Nameless Ghoul Fire, kompgitarristen Nameless Ghoul Ether, trummisen Nameless Ghoul Earth, elbasisten Nameless Ghoul Water och Nameless Ghoul Wind på klaverinstrument.

Annons

Vad är ett måste i en stylists handväska?

– Säkerhetsnålar, reklamkarameller från tygmässan i fjol, portabel laddare till mobilen samt pepparspray.

Vilket är ditt bästa ”quick fix” när man ska gå direkt från jobbet och ut på festligheter?

– Att äta innan man går på fest – detta gäller samtliga. Nej, man blir inte mätt på en näve chips eller en nötter och ja, man blir sjukt törstig av allt salt. Chansen finns att man förvandlas till en groggzilla och börjar skratta okontrollerat och dansa salsa med husets hund. Här talar jag av egen erfarenhet.

Grammisgalan äger rum på Cirkus i Stockholm ikväll och sänds SVT1 kl 21.00 ikväll (24 februari).

Annons