Balenciagas höstvisning tillägnades Ukrainas flyktingar – modeveckans starkaste stund

07 mar, 2022 
Balenciaga dedikerade sin höstvisning till Ukrainas flyktingar
Balenciagas chefsdesigner Demna Gvasalia flydde själv från Georgien 1993. Under Paris Fashion Week lät han modehusets höstvisning tillägnas Ukrainas flyktingar.
Annons

När gästerna anlände till Balenciagas höstvisning under Paris Fashion Week möttes de av t-shirts i Ukrainas färger på varje plats. Sedan inleddes visningen av att modehusets chefsdesigner, Demna Gvasalia, läste upp en ukrainsk dikt. Demna, som själv flydde från Georgien 1993, skriver i ett pressmeddelande att showen är en ”dedikation till oräddhet, till motstånd, och till kärlekens och fredens seger”.

Balenciagas stöd till Ukraina

Balenciaga var en av de första aktörerna i modebranschen att lyfta kriget mot Ukraina. De har donera pengar till FN:s World Food Programme, stoppat försäljningen i Ryssland och inför modehusets AW22-visning valde de att använda sina plattformar för att rapportera om och vidarebefordra informationen om Ukraina, samt uppmana till privata donationer.

Bella Hadid går Balenciagas höstvisning under Paris Fashion Week, en av modeveckans absolut mest känslosamma stunder.
Visningen avslutades med en helgul och en helblå look, precis som Ukrainas flagga.
Annons

”Funderade på att ställa in”

Och stödet för det krigsdrabbade landet fortsatte alltså under söndagens visning.

”I tider som dessa, förlorar mode sin relevans och faktiska rätt att existera. Modeveckan känns som en absurd företeelse. Jag funderade ett tag på att ställa in showen som jag och mitt team har arbetat så hårt med och som vi alla såg fram emot. Men sen insåg jag att om jag ställer in den här showen skulle det innebära att jag ger efter, kapitulerar för ondskan som redan har skadat mig så mycket i nästan 30 år”, skriver Demna om visningen.

Annons

Balenciagas AW22-kollektion

Visningsmiljön bestod av en snöstorm där modellerna snubblade genom snön och gick med sina huvuden böjda mot vinden.

Djärva silhuetter, olika typer av stretchplagg, prints och logos, en topp gjord av ett par jeans, överdimensionerade accessoarer och looks som såg ut att bestå av förpackningstejp är delar av modet som kollektionen bjuder på. Nästan allt i en svart och vit färgskala – förutom de två sista looksen, en i gult och en i blått, precis som Ukrainas flagga. Se fler bilder från visningen nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

TV: Det bästa från Köpenhamns modevecka

Det bästa höstmodet från Köpenhamns modevecka 2022
Det bästa höstmodet från Köpenhamns modevecka 2022

Foto: Balenciaga

Annons