Babba Canales om mode, hållbarhet och framtiden: "Det värsta är när företag inte är transparenta"

Babba Canales om mode, hållbarhet och framtiden: "Det värsta är när företag inte är transparenta"

Att låna kläder av kompisar, hyra för en kväll eller byta kommer vara så vi konsumerar mode och stil framöver. Det spår entrepenören och stilförebilden Babba Canales.
13 maj, 2017

– Jag känner inget behov av att äga längre, tvärtom får jag snarare ångest av att äga för mycket vilket är varför jag älskar att kunna ge eller låna ut saker till kompisar och vise versa.

Babba Canales är den digitala drottningen som tog UBER till Sverige och kom med på Forbes lista över folk under 30 år att ha koll på. Hon om någon vet vad den digitala generationen vill ha och efterfrågar.

– Det värsta är när företag inte är transparenta. Vill vill veta HUR man jobbar med hållbarhet och inte något flummigt om “att man jobbar med det”. Vår grupp väntar inte heller med att reagera, vi skriker ut våra åsikter direkt, antingen på Twitter eller var som helst där någon hör och ser, det är något företag bör tänka på, menar hon.

LÄS OCKSÅ: BABBA CANALES I STOR INTERVJU MED ELLE: ”JAG HAR ALLTID VARIT VÄLDIGT NAIV”

Att fortsätta med slit och släng ser hon som totalt otrendigt men den digitala världen skapar inte bara möjligheter utan också problem.

– När någon postat sin look på Instagram så anser man lätt att den looken är förverkad, man tröttnar så fort man sett ett plagg, det är inte hållbart.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar garderob?

– Att låna kläder kompisar emellan! Jag och mina tjejkompisar lånar och byter kläder hela tiden, det ger nytt liv i garderoben utan att man behöver konsumera nytt. Jag brukar också låna eller hyra grejer för speciella tillfällen, till exempel långklänningar till galor eller bröllop. Jag känner inget behov av att äga allt längre, tvärtom får jag snarare ångest av att äga för mycket vilket är varför jag älskar att kunna ge eller låna ut saker till kompisar och vise versa.

Hur är intresset för hållbart mode i New York där du bor?

– Jag tycker att det växer mer och mer, till stor del tack vare hippa nykomlingar som gjort det trendigt och coolt att shoppa hållbart, så som Reformation vilket är ett av mina absoluta favoritmärken.

Kan man få till en ”säker stil” genom enbart hållbara val?

– Jag ser fram emot att se fler varumärken erbjuda hållbara kollektioner utan att kompromissa med design. Det främsta misstaget många varumärken gör är att de tror att hållbara kläder behöver se eco-friendly ut, vilket inte alls är den looken jag är ute efter. Reformation är ett klockrent exempel på hur man kan erbjuda moderiktiga plagg som är hållbara, utan att plaggens design nödvändigtvis behöver skrika ”hållbarhet”.

Hur svårt är det för en fashionista som du att ”leva som man lär” när det gäller hållbart tänk?

– Jag försöker att inte predika för mycket, utan snarare inspirera. Man måste påminna sig själv om att ingen är perfekt och bara för att man försöker göra en sak rätt betyder inte det att man tror att man är felfri. Jag är till exempel vegetarian av miljöskäl, men jag är samtidigt medveten om att jag inte är den mest hållbara personen med tanke på hur mycket jag reser vilket har en enormt påverkan på miljön.

LÄS OCKSÅ: FASHION TRANSFORMATION TALKS – TRE VIKTIGA (OCH INTRESSANTA) SAMTAL OM MODE OCH HÅLLBARHET