Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Årets fotograf Boe Marion släpper magisk fotobok

30 jul, 2016 
AvJenny Fredriksson
Drömmer du om att bli modefotograf? Har du alltid undrat hur en vacker modebild blir till ? Läs ELLEs exklusiv intervju med en Sveriges bästa modefotografer Boe Marion som är högaktuell med en mäktig fotobok "The tarn" - en hyllning till naturen och fem starka kvinnor.
Annons

Vad är inspirationen till boken?

– Min egen barndom tror jag, men det är svårt att sätta fingret exakt på vad det kan ha varit. Jag var väldigt mycket ute i naturen och låg och tittade på allt det som finns där nere bland barr och gräs. Som barn har man ett helt annat perspektiv och har mycket mer tid att drömma. Det perspektivet försökte jag förmedla med bilderna i boken. Det var en utmaning i och med man som vuxen ofta inte längre ser det lilla som finns där på marken. Jag har alltid fotograferat mycket natur och inte vetat varför. Det känns fint att allt nu har blivit en helhet. Är det något jag är stolt över med The Tarn är det att alla dessa bilder som har blivit plåtade vid så olika tidpunkter äntligen landar och bildar en helhet tillsammans.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Vilken är din favoritbild?

– Uppslaget med Julia i busken och flugsvampen.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

– Allt började med en modestory med modellen Frida Gustavsson som är plåtad i Lesjaskog, Norge,  för drygt ett år sedan. Efter det började jag och art directorn Jakob De Tobon arbeta oss genom material vi redan hade, och sen fyllde vi på med tre nya kvinnor, utöver Kim Peers och Frida Gustavsson. Målet var att hela boken skulle kännas som ett stycke natur och det tycker jag att vi har fått till. Det var ett helt nytt sätt att jobba på för oss och vi hade inga riktiga referensverk, men till slut tog boken och bilderna form och blev den sorts modern äventyrsbok som vi båda två alltid önskat göra.

Annons

Har du några förebilder inom fotografin eller konsten som inspirerar dig?

– Många. De som jobbar med natur och surrealism och symbolism. Även folkkultur som äventyr, sagor och illustrationer inspirerar. Theodor Kittelsen, Tim Walker, Anders Petersen, Sune Jonsson, Peter Beard, Bruce Weber, Charles Dickens, Knut Hamsun, Edvard Munch, Max Ernst, Francis Bacon, Mikael Jansson, Bill Henson med flera. Ja, listan är lång och detta är ändå inte alla. Jag försöker blanda mina källor så bilderna inte blir för lika referenserna. På så sätt är det väldigt skönt att använda till exempel litteratur som inspirationskälla. Ska jag plocka en som jag använde mest i arbetet med boken är det författaren Knut Hamsun som väger tyngst.

Naturen är påtaglig i boken, vad betyder den för dig?

– Jag tycker naturen är allt, den är god och hänsynslös på samma gång. Förstår man det är det lättare att fatta varför underbara och fruktansvärda saker kan hända.

Annons

Var fotograferade du bilderna i The Tarn?

– Vi var i Lesjaskog, Norge, Fårö, Gotland, Vissvass, Stockholm, Arild, Höganäs och Torö, Nynäshamn.

Har du någon plats  som du alltid återvänder till i ditt fotograferande?

– Gotland och Fårö är favoriter, men Arild i Skåne står också högt i kurs just nu! Det är fantastiska miljöer. Jag återvänder ofta till ställen jag besökt som barn, kanske bara i tanken, men de finns alltid där i bakhuvudet.

Vilken typ av bilder får du energi av?

– När det händer något oväntat eller nytt, bilder som känns rörliga fast de är stillbilder eller målningar och där färgerna och ljuset gör att blicken rör sig runt i bilden. Att det finns en rörelse i miljö och rymd inne i fyrkanten som vi kallar bild. Ett exempel från boken är bilden där Vanessa Axente står vid tallarna nere på Torö stenstrand på natten. Den överraskade mig då jag såg den i redigeringen, i och med jag inte såg något i kameran när jag tog den. Det var alldeles mörkt förutom månens ljus på Vanessa. Magi!

Annons

För att köpa boken, klicka in här – http://thetarn-book.com/

I bildspelet kan du se exempel på Boe Marions fotokonst:

Foto  Boe Marion / NewBloodAgency

 

Annons