Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Ann-Sofie Back intar Liljevalchs – med kollektioner från hela karriären

19 jun, 2024 
Ann-Sofie Back ställer ut på Liljevalchs med ”Go as you please”
Ann-Sofie Back har kallats Sveriges mest inflytelserika kläddesigner. Hösten 2024 visar hon upp sina kollektioner från den 10 år långa modekarriären på Liljevalchs i utställningen Go as you please.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
En dag med #3 – Clara HallencreutzBrand logo
En dag med #3 – Clara Hallencreutz

Sommaren bjuder på en kul modenyhet till hösten! Det är dags att skriva in ett besök till Liljevalchs i kalendern. För hösten 2024 intar Ann-Sofie Back konsthallen på Djurgården i Stockholm.

Ann-Sofie Back har kallats Sveriges mest inflytelserika kläddesigner. Hon vann priset Årets designer på ELLE-galan 2013 och du som har koll på hennes design vet att hon är känd för sitt lite rebelliska och tankeväckande mode. Hennes kollektioner har ofta inspirerats av klichéer om kvinnlighet, skam och misslyckad glamour. Och det är precis det här vi ska få se i höstens utställning.

Annons

Ann-Sofie Back ställer ut på Liljevalchs

Designern visar upp sina kollektioner från den 10 år långa modekarriären med utställningen Go as you please – Ann-Sofi Back 1998-2018 . Designarkivet har hållits nästintill helt intakt sedan hon började i branschen år 1998. Allt finns sparat och tar nu plats i Liljevalchs+.

– Jag ville alltid att resultatet skulle vara obekvämt, överraskande (för mig) och relevant för tiden. Ibland lyckades jag och ibland inte. Det är intressant att blicka tillbaka och se att idéerna och estetiken är högrelevanta i dagens mode. Resultatet av mina första 10 år inom mode är inte lätt att hitta om man googlar, så det ska bli väldigt kul att få visa dem här i utställningen, säger Ann-Sofie Back själv i ett pressmeddelande.

Annons

Tankeväckande mode inspirerat av stereotypa föreställningar

Hon tog tog masterexamen vid Central St Martin’s 1998 och sedan dess har Ann-Sofie Back gjort kollektioner i eget namn fram till 2018. Hennes kollektioner har visats på modeveckorna i London och Paris.

Ann-Sofie Back vinner Årets designer på ELLE-galan 2013.
Ann-Sofie Back vinner priset Årets designer på ELLE-galan 2013.Karin Törnblom/TT

Ann-Sofie Backs verk har inspirerats av stereotypa föreställningar om skönhet, smak, kvinnlighet, sociala fenomen och mode som skapar ett verktyg för status, det vill säga modets transformativa egenskaper. Hennes verk har visats på framstående museer och gallerier runtom i världen.

Annons

I samband med utställningen släpps också en bok som täcker hela Ann-Sofie Backs karriär med skisser, catwalkbilder, kampanjer, pressklipp och visningsinbjudningar. Utställningen har premiär 8 november 2024 och visas fram till 23 februari 2025.

Ann-Sofie Back AW10.Launchmetrics/Spotlight
Ann-Sofie Back AW04
Annons
Ann-Sofie Back AW04
Annons

Foto: Instagram, TT, Launchmetrics/Spotlight

Annons